VANT: Harald Mæle fikk lørdag ettermiddag Amandakomiteens Gullklapper, den fornemste interne bransjeprisen man kan få i Norge. Foto:Terje Bendiksby,NTB scanpix

Her er de første Amanda-prisene

Kveldens Amanda-show rekker ikke å presentere samtlige priser. Noen av de mer bransje-interne prisene er alt delt ut:

  • Jon Selås
  • Angelica Hagen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Gullklapper gikk til norsk films dubbemester Harald Mæle, NRKs tidligere «hallo-mann», som først og fremst er kjent for sine mange stemmer i Disneys klassikere.

Komiteens begrunnelse: « Prisvinneren startet sin karriere tidlig på 70-tallet som produsent i NRK, og har siden arbeidet innen en stor, men lite anerkjent del av den norske film- og tv-bransjen. I tillegg til et utall tv-serier, har han gjennom årenes løp vært delaktig i mer enn ett hundre norsktalende kinofilmer, som igjen har hatt et titalls millioner seere. Det finnes knapt den husstand i Norge uten filmer i hylla som han har vært med på å produsere.

Gjennom sin høye kvalitet, nyter norsk dubbing i dag stor respekt hos internasjonale film- og tv-produsenter, og dette skal prisvinneren ha størstedelen av æren for. Med sine nærmere førti år i bransjen som stemmeregissør, oversetter og dubbeskuespiller, er prisvinneren selve grunnfjellet i norsk dubbing. Han har vært mentor og inspirator for flere generasjoner skuespillere, regissører, oversettere, lydteknikere, koordinatorer og andre som er involvert i å lage norske versjoner av utenlandske filmer.Amandakomiteens Gullklapper 2015 går til Harald Mæle.»

Beste foto:

Simon Pramsten - «Her er Harold»

Beste klipp

Christoffer Heie og Ida Kolstø – «Den tilfeldige rockestjernen»

Beste musikk

Nicholas Sillitoe – « Dirk Ohm - Illusjonisten som forsvant»

Beste lyddesign

Fredric Vogel og Petter Fladeby - «Børning»

Beste produksjonsdesign/scenografi

Peter de Neergaard – «Beatles»

Beste visuelle effekter

Morten Moen og Tine Teigene Dalen – «Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama»

Beste kortfilm

«Bunker» – Vibeke Heide

Beste utenlandske kinofilm

«Leviatan» – Andrey Zvyagintsev, distributør Arthaus

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder