HOLLYWOOD VERDIG: Majestetiske fjell og vill norsk natur blir bakteppe for sluttsekvensen i filmen «Downsizing». Foto: Aleksander Nordahl NTB scanpix

Matt Damon til Norge: Slik blir «Downsizing»-innspillingen

Leier lukusyatch til 1 mill

Stenger fjord

Skal filme flere steder i Norge

Alt legges til rette for Hollywood-produksjon i Trollfjorden.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I Trollfjorden lengst sør i Vesterålen lades det i disse dager opp til en real filminnspilling.
I vill norsk natur skal Hollywood-skuespiller Matt Damon komme kjørende inn med båt. Deler av filmen «Downsizing» skal nemlig spilles inn i Norge.

Deler av produksjonsselskapet, som teller godt over 100 personer, skal bo ombord i båten Edda Fides. Båten er tidligere brukt som et slags hotellskip for offshorearbeidere, kan produsent for den norske delen av filminnspillingen, Per-Henry Borch, fortelle til VG.
Grunnet hotellkapasitet i Lofoten skal altså hele produksjonen bo ombord i denne båten. Flotellet har 600 senger fordelt på 300 lugarer. Båten, som måler 130 meter og har landingsplass for helikopter, skal legge til kai og ha base i Svolvær.

HUSER PRODUKSJONEN: Hele produksjonen skal bo ombord i båten Edda Fides. Foto: Østensjø Rederi


Har du lest? Norske Buddy blir Hollywood-stjerne

Den store produksjonen har også krevd at Trollfjorden må stenges delvis i fem dager. Grunnen til at fjorden må stenges er at filminnspillingen vil påvirke ferdselen og sjøsikkerheten i farvannet. Det var Lofotposten som omtalte stengingen av fjorden først.

Fått med deg denne? Her er Aksel Hennie på vei til Mars for å redde Matt Damon

Fjorden, som måler tre kilometer og bare kan nås fra sjøen, ligger under spisse tinder og bratte fjellsider. Den er bare 70 meter bred, og naturen beskrives som skremmende dramatisk. Om sommeren er fjorden brukt av alt fra store cruiseskip til fritidsbåter. Den vil være åpen for fri ferdsel til faste tidspunkt i løpet av dagene ferdselsrestriksjonen gjelder.

Leide båt til 1 million

Innspillingen skal finne sted første og andre august, men om det norske været ikke spiller på lag har produksjonsselskapet også sikret seg tre ekstra dager i etterkant. Det vil også alltid være minimum én båt på vakt ved innløpet til fjorden.

Innspillingen vil ifølge søknadspapirene om å stenge fjorden sendt til Kystverket, foregå ved at luksusyatchen Grace skal slepes inn i Trollfjorden.

Flere fartøy skal ligge rundt og filme, samtidig som helikopter skal benyttes til å filme fra luften. Innerst i fjorden ligger det også et nedlagt kraftverk. Det skal nå brukes i Hollywood-produksjonen.

KAPTEIN DAMON: Dette er luksusyatchen Matt Damon skal kjøre inn Trollfjorden. Båten er bygget i 1927 og har tidligere vært Mexicos presidentyacht. Foto: Norway Yacht Charter

Produsent Borch sier til VG at båten i høyeste grad vil bli brukt i filmen.

Kristian Qvigstad, markedssjef i Norway Yacht Charter AS forteller til VG at de fikk forespørselen om leie av båten i fjor høst. Qvigstad forteller videre at produksjonsselskapet har leid båten for seks dager, men at hele oppdraget tar nesten en måned.

– Normalprisen er på rundt en million kroner i uken for leie av båten, sier Qvigstad til VG.

Båten eies av Trygve Hegnar og Erling Storm. Den er ifølge Qvigstad et bevaringsobjekt der alle inntekter går til bevaring og restaurering av fartøyet som primært leies ut til representasjonsmiddager og lunsjer på Oslofjorden.

Leste du? Ingjerd Egeberg til «Downsizing»

TIL LOFOTEN: Skuespiller Matt Damon er kjent fra en rekke storfilmer. Her er han fotografert under Oscar-utdelingen. Nå kommer han snart til Norge. Foto: Jean-baptiste Lacroix AFP

Store navn

Det legges også til rette for innspilling flere steder på Vestlandet. Det er blant annet blitt gjort befaringer på Flofjellet i Stryn. Avisen Fjordingen kan også melde om at Sykkylven, Stranda og Norddal trolig vil få Hollywood-besøk. Produsent Borch sier til VG at også Bergen vil få Hollywood-besøk.
I tillegg til Damon skal Alec Baldwin, Christoph Waltz, Neil Patric Harris og Kristen Wiig ha roller i filmen som er ventet å ha premiere i slutten av 2017. Det er foreløpig ikke kjent hvilke av disse som skal gjeste Norge.

– Størsteparten av hovedcasten til filmen kommer, sier en hemmelighetsfull Borch til VG.

Les også: Mener film kan bli norsk milliardindustri (krever innlogging)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder