PREMIEREPAR: Susan Schneider Williams og Robin Williams på premieren av «Old Dog» i Los Angeles i 2009. De giftet seg i 2011. Foto: Fred Prouser , Reuters

Robin Williams' enke: – Ingen kunne gjort noe mer

I sine første intervjuer etter mannens død, forteller Susan
Williams at depresjonen bare var en liten del av det store bildet som drev Robin Williams til selvmord.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

På spørsmål fra ABC om tiden har lindret smerten, svarer skuespillerens enke:

– Det blir aldri borte. Det var den beste kjærligheten jeg noensinne kunne drømt om.

Tiden etter at Hollywood-stjernen tok livet sitt i august i fjor, har Susan brukt til å finne ut av hva som egentlig skjedde. Denne uken gjorde hun sine første intervjuer etter Robin Williams bortgang.

Les også: Robin Williams' etterlatte krangler om arven.

FAR OG DATTER: Zelda Williams, en av Williams' tre barn, sammen med faren på en premiere i 2009. Hun var 25 år da han døde. Foto: Katy Winn , Ap

– Jeg har brukt det siste året til å finne ut av hva som tok livet av Robin. For å få oss til å forstå hva vi kjempet mot, sa en av legene «Robin var veldig klar over at han holdt på å gå fra forstanden og at det ikke var noe han kunne gjøre med det», forteller Susan Williams til People.

Fant sykdom

Etter obduksjonen fant legene ut at skuespilleren led av DLB (demens med Lewy-legemer eller Lewy-body-demens på norsk). Ifølge Den norske legeforening er DLB en demensform som kjennetegnes av parkinsonisme, synshallusinasjoner og bevissthet som kommer og går.

Bakgrunn: Robin Williams obduksjonsrapport er klar.

Mens Williams visste at han hadde Parkinsons sykdom i et tidlig stadium, noe Susan som den gang gikk under navnet Schneider også fortalte i en pressemelding etter hans død, var ingen av dem klar over at han hadde DLB.


– Det var ikke depresjon som tok livet at Robin. Depresjon var bare én av kanskje 50 symptomer, og en liten bit av bildet.

Williams var allerede på 70- og 80-tallet åpen om sin kamp mot alkohol og narkotika.

PRISUTDELING: Susan og Robin på Emmy-prisutdelingen i Los Angeles i 2010. Foto: Chris Pizzello , Ap

– Alle gjorde så godt de kunne

DLB er vanskelig å diagnostisere, men sykdommen satte sitt preg på Williams det siste året han levde. Han skal blant annet ha fått voldsomme angstanfall, opplevd muskelstivhet og gått på en dør så han slo seg til blods. Men legene fant ikke ut av nøyaktig hva som var galt.

Komiker-venn: Robin prøvde å ta farvel.

– Jeg vet vi gjorde alt vi kunne. Folk har kommet bort til meg og sagt «Jeg skulle ønske jeg hadde gjort noe mer. Jeg skulle ha ringt ham». Men jeg tenker «Ingen kunne gjort noe mer for Robin». Jeg vil at alle skal vite det, sier enken til ABC og fortsetter:

– Alle gjorde så godt de kunne. Denne sykdommen er som et sjøuhyre med 50 tentakler med symptomer som viser seg når det passer dem. Det er kjemisk krigføring i hjernen. Og vi kan ikke fastslå det definitivt før noen dør. Det finnes ingen kur, sier enken til ABC.

Williams' sønn: – Vi tenker på ham hver dag.

At hun stoler på folkene rundt sin avdøde mann, gjentar hun til People:

– Jeg vet nå at hele arsenalet av leger gjorde det rette. Det er bare sånn at denne sykdommene var raskere enn oss og større enn oss, men vi ville ha funnet ut av det til slutt, sier hun og fortsetter:

– Dette var et helt unikt tilfelle og jeg ber til Gud om at det vil kaste lys over Lewy-body-demens for de millionene av mennesker og deres pårørende som blir skadelidende av dette. For vi visste ikke om det. Han visste ikke om det.

Arvestrid med barna

Komikeren selv skal aldri ha uttalt at han ikke ønsket å leve mer.

Mer å lese: Michael J. Fox om Parkinson og fremtiden: Er optimist.

– Nei. Han var absolutt syk og sliten av alt som skjedde, og da han fikk Parkinson-diagnosen var det på en måte «det er det». Dette er hva vi har jaktet på, og nå fant vi det. Vi opplevde både løsning og lettelse, men også «Herregud, hva betyr dette?», sier enken til ABC.

Selv om DLB er vanskelig å diagnostisere, kan den være den nest vanligste demenstypen etter Alzheimers ifølge enkelte studier.

Etter Williams' død har enken og hans tre barn fra to tidligere ekteskap, Zelda, Zachary og Cody, vært i strid om hvordan arven skal fordeles. I oktober ble det klart at familien hadde inngått et forlik og dermed unngått å havne i retten. Mens barna har fått størstedelen av farens 800 millioner kroner store formue, har Susan arvet huset de bodde i og noen personlige eiendeler med sentimental verdi.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder