KAN VINNE: «Blind», med Amanda-vinner Ellen Dorrit Pedersen i hovedrollen, er blant de tre norske filmene som har mulighet til å sikre seg Oscar-nominasjon. Foto:KIM SAATVEDT/MOTLYS,

Kjemper om å bli Norges Oscar-håp

«1001 gram», «Blind» og «Brev til kongen» er kortlistet som Norges kandidater til verdens mest prestisjetunge filmprisutdeling på nyåret.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Disse tre langfilmene har dermed en mulighet til å havne i kategorien «Beste fremmedspråklige film».

«1001 gram har ennå ikke hatt norsk premiere. Den dukker ikke opp på lerretet før i slutten av september. Men du kan se traileren her på VGTV.

Se også klipp fra de andre to Oscar-håpene nederst i artikkelen.

Hvert land kan bare sende inn ett bidrag, og denne gangen har den norske juryen vurdert totalt 32 filmer.

- Juryen ser en positiv retning i norsk film, med sterke sjangerfilmer, stor bredde og god grobunn for de kreative filmene, sier Mode Steinkjer fra Norsk Filmkritikerlag i en pressemelding.

Den norske juryen har bestått av syv personer innen filmbransjen og Norsk filminstitutt. Når kortlisten nå er presentert, er det opp til produsentene for de tre kandidatene om de vil presentere sine planer for en eventuell Oscar-kampanje for komiteen. Først 3. september blir det klart hvilken av de nevnte tre som blir Norges Oscar-håp 2015.

Om de tre

«Blind», regissert av Eskil Vogt (som også står for manuset), handler om Ingrid, som etter å ha mistet synet ikke lenger vil bevege seg ut. Hjemme har hun kontroll, sammen med sin mann eller alene med sine tanker. Men Ingrids utfordringer ligger ikke utenfor leilighetens vegger. Filmen er produsert av Hans-Jørgen Osnes og Sigve Endresen i Motlys.

ETTERTRAKTET: Oscar-prisen er verdens mest høythengende filmstatuett. Foto:Fred Prouser,Reuters

«1001 gram» (se trailer), regissert av Bent Hamer (som også har skrevet manus), handler om den norske vitenskapskvinnen Marie (spilt Ane Dahl Torp). Når hun reiser til Paris på et seminar om hvor mye en kilo egentlig veier, er det hennes egen målestokk for skuffelser, sorg, og ikke minst kjærlighet som til slutt kommer til syne på vektskålen. Filmen er produsert av Bent Hamer for BulBul Film.

«Brev til kongen», regissert av Hisham Zaman - som har skrevet manus sammen med Mehmet Aktas,tar for seg fem personer på dagstur fra et asylmottak og inn til Oslo.

Både Bent Hamer og Eskil Vogt har tidligere vært involvert i Oscar-kandidater. Førstnevnte regisserte «Salmer fra kjøkkenet» og «O'Horten», mens Vogt skrev manus til Joachim Triers «Reprise».

Både «Blind» og «Brev til kongen» forsynte seg av Amanda-priser under filmfestivalen i Haugesund nylig. Men «1001 gram» må norske kinogjengere vente med å se til 26. september.

Aldri vunnet

I år var det Iram Haqs «Jeg er din» som var Norges Oscar-kandidat. Det holdt imidlertid ikke til nominasjon. Norske filmer som tidligere har lykkes i å stille med vinnersjanse når Oscar-nominasjonene har blitt ropt opp, er «Kon-Tiki» (2013), «Elling» (2001), «Søndagsengler» (1996), «Veiviseren» (1987) og «Ni Liv» (1957).

Så langt har ingen norsk spillefilm klart å kuppe Oscar-statuetten. Thor Heyerdahls «Kon Tiki» vant imidlertid Oscar for beste dokumentar i 1950.

Neste års Oscar-galla finner sted 22. februar - som vanlig i Los Angeles. Hvem som stiller med vinnersjanse når verdens gjeveste filmpriser skal deles ut, blir kunngjort 15. januar.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder