Politisk komedie

«CHARLIE WILSON'S WAR»

Veteranen Mike Nichols har et satirisk blikk på amerikansk politikk, men er noe lettvint i persontegningene.

  • Borghild Maaland

4 av 6

HANDLING: Kongressmannen Charlie Wilson (Hanks) er ungkar med sans for damer og whisky. Men hans brennende ønske om å jevne kommunismen med jorden, gjør at han ønsker å støtte Afghanistan i krigen mot russerne tidlig på 80-tallet. Med hjelp av den styrtrike antikommunisten Joanne Herring (Roberts) og en energisk og rufsete CIA-agent (Seymour-Hoffman), samt offisielle og uoffisielle myndigheter i ymse stater, skaffer han til veie penger og våpen til Mujahedin i deres kamp. Den uortodokse kongressmannen tar alle midler i bruk. Men når kampen over russerne er vunnet, og amerikanerne stille overlater Afghanistan til seg selv, innser han at dette kan gå fryktelig galt. Hvilket det også gjorde.

DOM: I perioder hagler det med verbale godbiter i denne lett satiriske kommentar til amerikansk politikk. Regissør Nichols er elegant satiriske i sine beskrivelser av lobbyvirksomheten i maktens korridorer. Men som formidler av et betent brennbart tema, er filmen i liten grad provoserende. Til tross for et saftig galleri av personligheter, så skorter det også noe på den dramaturgiske utvikling dem imellom.

Philip Seymour Hoffman, kongen av biroller - mannen som åler seg inn i enhver rolle med skarpskodd presisjon og praktfull karakterbegavelse, tilraner seg igjen oppmerksomheten. Her briljerer han som småslesk russiskhatende CIA-agent.

Selv Tom Hanks blir statist i samspill med Hoffman. Hanks er for øvrig habil som den whisky-slurpende kvinnebedåreren og kommunisthatende kongressmannen. Julia Roberts innsats som styrtrik antikommunist er også ok, men heller ikke mer.

Filmen gir et oppsiktsvekkende innblikk i faktiske hendelser; et skarpt bilde på storpolitikk i gråsoneland.

Men det siste stinget og den hvasse slutten mangler.

Politisk komedie

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder