FESTIVALKLARE: Tobias Santelmann, Jakob Oftebro, Agnes Kittelsen og Pål Sverre Hagen på spørrerunden etter filmvisningen i Toronto. Foto: Jørgen Braastad / VG

«Kon-Tiki»-skuespillere fikk sponset luksusbilletter av norsk millionær

TORONTO (VG Nett) «Kon-Tiki»-skuespillerne Tobias Santelmann, Agnes Kittelsen og Jakob Oftebro skulle egentlig ha blitt hjemme fra filmfestivalen i Toronto.

Artikkelen er over syv år gammel

Av KJERSTI FLAA og JØRGEN BRAASTAD (foto)

«Kon-Tiki» stiller mannsterke med fire skuespillere på Toronto filmfestival, men egentlig var det kun hovedrolleinnehaver Pål Sverre Valheim Hagen og regissørene Espen Sandberg og Joachim Rønning, samt produsentene, som sto på programmet.

Johan Christopher Stenersen er oppført som «executive producer» på «Kon-Tiki», og firmaet hans Aircontactgruppen AS er en av hovedinvestorene.

- Vi ville gjerne at flere av skuespillerne skulle få mulighet til å reise over. Det er viktig for filmen internasjonalt at de stiller mannsterke, og ikke minst for deres egne karrierer, sier Stenersen.

BAKGRUNN: Lunken amerikansk mottakelse for «Kon-Tiki»

Han kan røpe at Aircontactgruppen AS satt på rettighetene til manuset til «Kon-Tiki» fra gammelt av, og da han fikk høre at det kun var Pål Sverre Hagen og regissørene som fikk reise over, grep han inn og sponset flybillettene og oppholdet.

- Det var bare businessklasse som var tilgjengelig, og derfor ble det sånn, sier Stenersen, som syns det var hyggelig å få hjelpe til.

HOVEROLLEN: PÅl Sverre Valheim var en av de få fra «Kon-Tiki»-teamet som skulle til Toronto fra begynnelsen av. Foto: Jørgen Braastad / VG

- Det bidrar til mer oppmerksomhet rundt filmen også, sier han.

- Hadde du planer om år reise til Toronto filmfestival selv?

- Jeg skulle gjerne ha vært der, men jeg hadde dessverre andre forpliktelser som måtte gå foran.

Fagleder for «spillefilm utland», Stine Oppegård ved norsk Filminstitutt, var ikke klar over at flere skuespillere skulle delta på filmfestivalen før det nærmet seg avreise og hun fikk en telefon fra skuespiller Tobias Santelmann.

- Det er kjempefint at de er her, men jeg vet ikke om filmen hadde hatt noe mindre internasjonal appell dersom de ikke hadde vært så mange. Selve festivalen her er ikke så opptatt av andre enn regissørene med unntak av de amerikanske filmene, som har med seg store stjerner.

Oppegård kan fortelle at den norske staben er mye større enn både den danske og den svenske.

- Det er veldig mange nordmenn her i år. Produsent for «Kon-Tiki», Aage Aaberge, har skjønt at dette kan gi store mulighet for skuespillerne. De stiller opp på det de skal i forhold til filmen, og så har de sin egen agenda ved siden av. Jakob Oftebro har med seg agenten sin, og jeg vet at flere av de andre skuespillerne har møter med utenlandske agenter mens de er her.

Oppegård sier at Norsk filminstitutt har maks støtte på 250.000 kroner per film på de internasjonale festivalene. Det er produsentene for de enkelte filmene som bestemmer hvem de vi ha med som representanter.

- Vi har regelverk i våre budsjetter ut i fra hvilke festivaler som er aktuelle. Flybilletter og hotell i Toronto er dyrere enn mange andre steder.

«Kon-Tiki»-produsent Aaberge satt stor pris på Stenersens initiativ.

- Det har vært kjempehyggelig å ha med Agnes, Tobias og Jakob også. Det har gitt dem en unik mulighet til å komme seg videre. De har fått veldig mye oppmerksomhet her, sier Aaberge, og legger til.

- Det er klart det er mer sus over en stor delegasjon.
Skuespiller Jakob Oftebro, som snart blir aktuelle i den dansk-svenske TV-serien «Broen», er svært takknemlig for at han har fått mulighet til å reise.

- Det er kjempegøy å få lov til å være her. Vi setter utrolig stor pris på det, sier Oftebro, som har med sin danske agent.

Skuespiller Agnes Kittelsen vil ikke kommentere sponsingen.

Les også

 1. Alexander Skarsgård vil gjerne jobbe i Norge

  LOS ANGELES (VG) Det svenske sexsymbolet Alexander Skarsgård (33) drømmer om å flytte til hjemlige trakter.
 2. Suksess for Tina & Bettina

  De ble møtt av lunkne kritikker, men publikum elsker dem. «Tina & Bettina» er sett av hele 58 602 tilskuere først…
 3. Lunken amerikansk mottakelse for «Kon-Tiki»

  To toneangivende amerikanske bransjeblader har anmeldt «Kon-Tiki», og er langt fra like panegyriske som norske anmeldere.
 4. Aksel Hennie rystet Toronto

  TORONTO (VG) Premierepublikumet i Toronto fikk servert norske menn på sitt aller verste i går kveld.
 5. «Hodejegerne»-suksess i USA

  (VG Nett) «Hodejegerne» er sett av over 558 000 kinogjengere i Norge. Nå slår filmen også an hos amerikanske sofaseere.
 6. Trailer til «norsk» Hollywood-film lansert

  (VG Nett) Den første traileren til Tommy Wirkolas «Hansel & Gretel» er lansert, til godord fra amerikanske…

Mer om

 1. Film

Flere artikler

 1. Norske stjerner inntar Toronto

 2. Stående applaus for Kon-Tiki i Toronto

 3. «Kon-Tiki»-gjengen feirer hver for seg: - Savner de andre

 4. Stellan Skarsgård: Håper «Kon-Tiki» vinner!

 5. Kon-Tiki til Toronto-festivalen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder