HODEJEGERNE: Aksel Hennie spiller hovedrollefiguren Roger Brown i filmen som får verdenspremiere om få dager. Foto: Erik Aavatsmark/Friland

Stor norsk filmhøst i vente

Produsent: - Nesten som et eventyr

Allerede torsdag kveld vises «Hodejegerne» for 8000 publikummere på en utendørs kino i Locarno i Sveits, og tyvstarter den norske filmhøsten.

  • Borghild Maaland
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

- Det er nesten som et eventyr, sier filmens produsent, Asle Vatn.

Det skal være presentasjonen under årets Cannes-festival som gjorde utslaget. Der var regissør Morten Tyldum, forfatter Jo Nesbø og skuespiller Aksel Hennie til stede for å presentere filmen.

Nesbø

Utenlandske oppkjøpere og festivalledere likte det de så, og allerede da kom invitasjonene fra Locarno og Toronto.

- Selvfølgelig betyr det mye at filmen baserer seg på en bok av Jo Nesbø. Slik som hans internasjonale status har tatt av, øker også interessen for vår film. Vi kan også takke Stieg Larsson og Millennium-trilogien, og den nordiske krimsjangeren som nå kalles Nordic Noir. I tillegg har vi Max Manus-filmen. Selv om den ikke ble sett av så mange utenlands, så la mange merke til Aksel Hennie. Allerede på filmens manusnivå merket vi interesse for filmen, poengterer Vatn.

Vatn, som også er produsent for «Sønner av Norge», er optimist når det gjelder den kommende filmhøsten.

- Det er stor bredde i høst. Flere filmer har allerede fått flott omtale fra store festivaler, og jeg tror norske filmer blir godt besøkt i høst, sier han.

Festivalsuksess

Vatn får støtte av Stine Oppegaard i Norsk filminstitutt, som er ansvarlig for norske filmer i utlandet.

- De siste årene har vi hatt flere norske filmer som har hatt verdenspremiere på store utenlandske festivaler, sier Oppegaard.

- Det har vært fantastisk å se hvilken suksess vi har hatt i Berlin og Cannes i år, i tillegg til Tribeca-festivalen i New York. For norsk film er det flott at produsentene satser på de store festivalene som springbrett, fortsetter Oppegaard.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder