SMÅSTOLT: Lars von Trier pratet både seriøst og med humor om utkastelsen fra Cannes-festivalen på pressetreff torsdag. Foto: Scanpix

Von Trier om utkastingen: - Som å motta en fransk orden

CANNES (VG Nett) Skandaleregissør Lars von Trier (55) sier til VG Nett at han er småstolt av utkastelsen.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

- Jeg er litt stolt av det. Det føles som jeg har fått en fransk orden. Familien min ville vært veldig stolte av meg, selv om jeg gjorde noe dumt mot folk jeg bryr meg om, folkene i Cannes-festivalen. Nå kan jeg ikke gå nærmere enn 100 meter fra festivalpalasset, humrer den skandaleomsuste danske regissøren når VG Nett treffer dansken torsdag ettermiddag, bare timer etter at han ble erklært «persona non grata» av filmfestivalen.

Under pressetreffet, som ble arrangert i Mougins utenfor Cannes i forbindelse med hans festivalaktuelle film «Melancholia», er von Trier tilsynelatende svært opplagt og mer enn villig til å snakke om utestengelsen.

Bakgrunn: Lars von Trier kastet ut av filmfestivalen i Cannes

Det hele kom som følge av en pressekonferanse onsdag, hvor von Trier på spørsmål om sine tyske røtter svarte han at kunne forstå Nazi-lederen.

- Jeg forstår Hitler. Han gjorde noen ting galt, men absolutt, jeg kan se ham for meg der han sitter i bunkeren sin mot slutten, sa Trier, som raskt gikk tilbake på uttalelsene etter pressekonferansen.

Han har også senere beklaget dem, til liten nytte.

Overfor VG Nett gjorde von Trier også et forsøk på å analysere hvorfor det gikk galt under pressekonferansen.

- Jeg fant ikke noe viktig å si. Så jeg begynte bare å prate et sted, men så rotet jeg meg helt bort. Men jeg hadde en god feeling i hele går, forklarer regissøren til VG Nett.

Se VGTV: Her sjokkerer von Trier med nazi-utspill

«Melancholia», med Kirsten Dunst i hovedrollen, var en av favorittene til å vinne den gjeveste prisen under årets prisutdeling.

von Trier legger likevel ikke skjul på at situasjonen er kjip.

- Festivalsjefen og jeg er gode venner, så jeg er såklart lei meg. Dette var en dum måte å bryte et forhold på, fortsetter regissøren.

Festivalledelsen har opplyst at filmen fortsatt deltar i konkurransen selv om von Trier er ute i kulda.

MØTTE PRESSEN: Lars von Trier møtte presse bare timer etter at han ble «kastet ut» av Cannes-festivalen som følge av nazi-uttalelser. Foto: Øystein David Johansen

«Melancholia»-produsent Louise Vesth sier til VG Nett at de ikke helt forstår hva utkastelsen vil beyt i praksis.

- Vi har fått høre at han er «persona non grata», men vet ikke hva det innebærer. Men hvis han skulle få en pris, noe som selvsagt er helt utelukket nå, ville han ikke få være med på avsluttningsseremonien, sier Westh til VG Nett.

Hun betegner det hele som «veldig leit».

- Spesielt for alle oss som har vært med og jobber hardt for denne filmen. Nå er alt fokuset et helt annet sted enn på «Melancholia».

Vi skulle ønske at han aldri hadde sagt det, eller kunne trekke tilbake uttalelsene sine, men det går ikke, avsluttet produsent Louise Vesth.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder