OSCAR-NOMINERT: Morten Tyldum og filmen «The Imitation Game» kan vinne hele åtte priser i forbindelse med årets Oscar. Her på rød løper i Los Angeles med kona Janne Tyldum. Foto:Chris Pizzello,Ap

Tyldum om Oscar-nominasjonene: – Telefonen «eksploderte»

Morten Tyldum fikk ikke med seg offentliggjøringen av Oscar-nominasjonene. De åtte vinnersjansene kom som et sjokk.

  • Øystein David Johansen
  • Jennifer Bråthen

Artikkelen er over fem år gammel

– Det er helt fantastisk. Jeg var lost på flyet og visste ingenting, så skrudde jeg på telefonen straks jeg landet, og den «eksploderte»! Da skjønte jeg med en gang at det hadde gått veien, sier den norske regissøren til VG over telefon.

Han er stolt av at «The Imitation Game» har dratt i land hele åtte nominasjoner

– Det er stort med åtte nominasjoner for en såpass liten film, og jeg er stolt av alle som har vært med som har fått nominasjoner på grunn av denne filmen. Også er det selvsagt spesielt stort for meg å få regi-nominasjonen sammen med ekstremt sterke konkurrenter som Wes Anderson og Bennett Miller - det er helt utrolig!

LES OGSÅ: Oscar-nominasjonen: Hennie hyller Tyldum

Klokken 14.40, norsk tid, startet opplesningen av Oscar-nominasjonene for 2014-filmene, fire dager etter at årets Golden Globe-prisdryss fant sted.

« The Imitation Game» er nominert i kategoriene: «beste filmklipp», «beste produksjonsdesign», «beste originalmusikk», «beste regi»,«beste tilrettelagte manus» og «beste film». Keira Knightley er nominert for «beste kvinnelige birolle», mens Benedict Cumberbatch er nominert for «beste mannlige hovedrolle».

Beste regi går for å være en av de gjeveste kategoriene. Her tar Tyldum opp kampen med store ringrever som Richard Linklater, Bennett Miller, Wes Anderson og Alejandro G. Iñárritu.

– Og nå er du historisk i norsk sammenheng også?

– Ja, det er stort og så vidt jeg vet har ingen skandinavisk regissør tidligere blitt nominert til beste film, sier Tyldum på telefon fra Heathrow på vei til Sør-Afrika.

Uansett hvordan det går nå kan Tyldum for resten av karrieren omtales som «Oscar-nominated director».

LES OGSÅ: Slik er den historiske norske filmregissøren helt privat

Flere artikler

  1. Tyldum-film nominert til åtte Oscar-priser

  2. Oscar-nominasjonen: Hennie hyller Tyldum

  3. Eksperter: Så mange Oscar-statuetter får Tyldum

  4. «The Imitation Game» nominert til ni priser – fikk ingen

  5. Dette bildet er historisk

  6. Tyldum: – Ikke så mye å være nervøs for

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder