Dette er Golden Globe-vinnerne

Clooney takket kona og hyllet Paris-demonstrantene

Kristofer Hivju: – Jeg krysser skjegg og lår og håper på mer å feire!

Julianne Moore, Kevin Spacey og filmen «Boyhood» er blant vinnerne under nattens Golden Globe-utdeling i Los Angeles. Ingen av de norske vinnersjansene ga uttelling.

  • Ingvill Dybfest Dahl

Artikkelen er over fem år gammel

Prisutdelingen, som på ny ble ledet av komikerne Tina Fey og Amy Poehler, startet klokken 02 natt til mandag norsk tid.

Golden Globe-prisene dekker både film og TV, og nomineres og deles ut av The Hollywood Foreign Press Association, som navnet antyder satt sammen av utenlandske journalister med base i Los Angeles. HFPA har 90 medlemmer fra 55 land, blant dem VGs Aud Berggren.

Flere nordmenn hadde vinnersjanser i nattens prisdryss. Regissør Morten Tyldum (47) kunne vinne hele fem priser med «The Imitation Game», og skuespillerne Kristofer Huvju (36) og Lisa Loven Kongsli (35) spiller i filmen «Turist» av svenske Ruben Östlund som var nominert i kategorien Beste utenlandske film. Ingen av disse filmene fikk priser under nattens utdeling, som ble avsluttet klokken 05 norsk tid.

VANT: Joanne Froggatt vant pris for sin rolle som hushjelpen Anna. «Downton Abbey» var nomniert til to priser i år. Foto:Mike Blake,Reuters

Se bildespesial fra festkvelden her.

– Jeg er en person som feirer den minste seier, og denne nominasjonen er i seg selv en stor seier. Men å vinne er alltid gøy, så jeg krysser skjegg og lår og håper på mer å feire, sa Hivju til VG før utdelingen.

– For min del er det rått nok at filmen er nominert! Nominasjonen setter et temmelig bra søkelys på arbeidet vårt, og vil forhåpentligvis skape noen positive ringvirkninger, sa Loven Kongsli.

Iføle Aud Berggren, som er på plass under utdelingen, var Beste mannlige hovedrolle (dramafilm) en av de tøffeste kategoriene i år. Der var Benedict Cumberbatch nominert for nettopp «The Imitation Game».

Vinnerne:

Meryl Streep delte ut prisen kveldens siste pris, i kategorien Beste dramafilm. Den ble vunnet av «Boyhood». Filmen, som hadde fem nominasjoner, ble kveldens mestvinnende film med tre priser. Filmene «Birdman» og «The Theory of Everything» hentet hjem to priser hver, av henholdsvis sju og fire nominasjoner.

Blant TV-seriene vant «Fargo», «The Affair» og «Transparent» flest priser med to hver.

Se en komplett liste over de nominerte og vinnerne her.

I kategorien Beste mannlige hovedrolle (dramafilm) vant Eddie Redmayne i «The Theory of Everything», historien om Stephen Hawking som kommer til Norge 6. februar.

– Jeg har hele kvelden forsøkt å unngå å snuble i skuespillere jeg har beundret hele livet. Unnskyld, Robert Duvall, sa Redmayne fra scenen.

VINNER: Amy Adams vant for rollen i «Big Eyes». Foto:Paul Drinkwater,Ap

Ifølge Berggren var Redmayne en forhåndsfavoritt:

– Eddie Redmayne er nok favoritten, han var fantastisk! men det var også Cumberbatch i «The Imitation Game». Dette er en av de tøffeste kategoriene, for alle fem var usedvanlig gode: Steve Carell i «Foxcatcher», Jake Gyllenhaal i «Nightcrawler» og David Oyelowo i «Selma», sa Berggren til VG før sendingen.

Julianne Moore vant for rollen i «Still Alice» i kategorien Beste kvinnelige hovedrolle (dramafilm), også hun en forhåndsfavoritt ifølge Berggren.

Moore har vært nominert til fire Oscar-priser, for rollene i «Boogie Nights» (1997), «The End of the Affair» (1999), «The Hours» (2002) og «Far from Heaven» (2002). Hun har fått åtte Golden Globe-nominasjoner, og har vunnet med hele casten til «Short Cuts» (1993) og for hovedrollen i TV-serien «Game Change» (2012), der hun spilte Sarah Palin. «Still Alice» får norgespremiere 20. februar.

Hvilke skuespillere og filmer var dine favoritter? Diskutér i kommentarfeltet under.

Wes Anderson-filmen «The Grand Budapest Hotel» vant Beste film (komedie eller musikal).

VANT: Julianne Moore vant for rollen i «Still Alice» under nattens prisutdeling. Foto:Mike Blake,Reuters

Clooney takket kona

Michael Keaton i «Birdman» vant i kategorien Beste mannlige hovedrolle (komedie eller musikal), delt ut av den ferske vinneren Amy Adams.

– Jeg takker Hollywood Foreign Press Association for at dere i det hele tatt har en kategori for komedie, sa Keaton til latter fra salen.

Filmen, som hadde flest nominasjoner av alle, med sju, har norgespremiere 6. fabruar. Keaton fikk tårer i øynene og ustø stemme da han takket sønnen sin i talen.

Anna Ferris og Chris Pratt stod for prisutdelingen i kategorien Beste kvinnelig hovedrolle i en TV-serie (drama), som gikk til Ruth Wilson i «The Affair» og ble seriens andre pris av tre mulige. Wilson slo dermed Claire Danes, Viola Davis, Julianna Margulies og Robin Wright.

Harrison Ford delte ut prisen for Beste filmregi, som gikk til Richard Linklater for «Boyhood».

Julianna Marguiles og Don Cheadle delte ut ærespris til George Clooney. Marguiles, som spiller hovedrollen i «The Good Wife», spilte også mot Clooney i flere år på TV-serien «Akutten», der Clooney virkelig slo gjennom.

HEDRET: George Clooney mottok Cecille B. DeMille-prisen for sin innsats i film og TV. Foto:Mike Blake,Reuters

– Jeg har kommet hit i mange år, og har tapt mange flere ganger enn jeg har vunnet. Det er en spesiell følelse å komme hit, gå på rød løper og føle seg topp. Men fire av fem vinner ikke - og da er de andre en taper. Men bare så det er sagt: Om du befinner deg i dette rommer, er du virkelig privilgert uansett, sa skuespilleren som giftet seg i sommer.

– Jeg har hatt et ganske bra år. En blir ydmyk av å finne sitt livs kjærlighet, spesielt når livet ditt er 53 år langt, sa han med et smil.

Clooney har vunnet to Oscar-priser, som produsent for «Argo» (2012) og som skuespiller i «Syriana» (2005). Også han sende en støttehilsen til Frankrike ved å erklære #Jesuischarlie fra scenen.

Spacey vant på 8. forsøk

Katherine Heigl og David Duchovny delte ut prisen for Beste mannlige hovedrolle i en TV-serie (drama) til Kevin Spacey for rollen som Francis Underwood i «House of Cards».

– Dette er den åttende gangen jeg er nominert. Jeg kan f... ikke tro at jeg vant, spøkte Spacey i takketalen.

Han har tidliger vunnet to Oscar-priser, for «The Usual Suspect» (1995) og «American Beauty» (1999).

Paul Rudd og Adam Levine delte ut prisen for beste TV-serie (drama), som gikk til «The Affair». Serien slo dermed både «Downton Abbey», «Game of Thrones», «The Good Wife» og «House of Cards».

Maggie Gyllenhaal vant i kategorien Beste kvinnelige hovedrolle i miniserie eller film laget for TV for «The Honourable Woman».

– Mange har snakket om det brede utvalget av mektige kvinneroller den siste tiden. Det jeg synes er nytt, er det rike utvalget av ekte roller for kvinner i film og TV nå, sa Gyllenhaal.

Colin Farrell og Lupita Nyong'o delte ut prisen for Beste utenlandske film, som gikk til russiske «Leviathan». Den konkurrerte mot svenske «Turist» med de norske skuespillerne.

Jane Fonda og Lily Tomlin delte ut prisen for Beste mannlige hovedrolle i en TV-serie (komedie eller musikal), som gikk til Jeffrey Tambor i «Transparent». Det er skuespillerens første nominasjon og førte pris.

Tambor dediserte prisen sin til alle transkjønnede. Han spiller en transperson i serien.

Alejandro Gonzales Inarritu, Nicolas Giacobone, Alexander Dinelaris og Armando Bo vant prisen for beste filmmanus for «Birdman», som kommer til Norge 6. februar.

Spøkte med Nord-Korea

Programlederne Fay og Poehler tok med seg komiker Margaret Cho som diktator fra Nord-Korea på scenen og spøkte med sensuren av «The Interview».

Jared Leto delte ut prisen for Beste kvinnelige birolle i film, og tok med en støtteerklæring til #Jesuischarlie.

Prisen gikk til Patricia Arquette i «Boyhood» , som er nominert til fem priser. Hun takket regissør Richard Linklater for å ha fått være med på et slikt banebrytende prosjekt, og takket også mann og barn:

– Favorittrollen min noensinne er å være deres mamma, sa Arquette da hun mottok prisen.

VINNER: Billy Bob Thornton vant for «Fargo». Foto:Kevin Winter,Afp

I kategorien Beste animerte film, vant «Dragetreneren 2».

Ricky Gervais, som tidligere har vært vert for Golden Globe-utdelingen flere ganger, delte ut prisen for Beste kvinnelige hovedrolle (komedie eller musikal), som gikk til Amy Adams i «Big Eyes» som får norgespremiere 27. mars.

– Jeg føler meg så priviligert som er her, og som fikk spille denne rollen, sa Adams i talen, hvor hun også takket mannen Derek og unnskyldte seg flere ganger for å være uforberedt.

Adams takket også alle de kvinnelige skuespillerne i salen og fortalte at hennes datter på fire og et halvt år elsker å se dem og at hun var glad datteren har dem som rollemodeller. Skuespilleren har tidligere fem Oscar-nominasjoner, og hun har vunnet en Golden Globe for «American Hustle» (2013).

Flere priser til «Fargo»

Matt Bomer vant i kategorien Beste mannlige birolle i en TV-serie, miniserie eller film laget for TV for «The Normal Heart».

Den islandske komponisten Johann Johannsson vant pris for Beste original-filmmusikk for filmen «The Theory of Everything» om Stephen Hawking. Den kommer til Norge 6. februar. Beste originallåt i film gikk til «Glory» fra filmen «Selma» om Martin Luther King Jr.

Gina Rodriguez i «Jane the Virgin» vant Beste kvinnelige hovedrolle i en TV-serie (komedie eller musikal). Serien «Transparent» vant Beste TV-serie (komedie eller musikal).

Billy Bob Thornton vant pris for Beste mannlige hovedrolle i miniserie eller film laget for TV for rollen som noe tvilsomme Lorne Malvo i «Fargo» og slo dermed motspiller og mednominerte Martin Freeman.

VINNER: TV-serien «Fargo» vant Beste miniserie eller film, og Billy Bob Thonton vant over Martin Freeman for Beste hovedrolle. Foto:,HBO Nordic

J. K. Simmons i vant Beste mannlige birolle i film rollen i «Whiplash» som hadde norsk premiere 9. januar.

Den første prisen for kvelden vant Joanne Froggatt i kategorien Beste kvinnelige birolle i en TV-serie, miniserie eller film laget for TV for rollen i «Downton Abbey».

Mer om

  1. Hollywood

Flere artikler

  1. Dette er nattens Golden Globe-vinnere

  2. Golden Globe-nominerte 2015

  3. Ny prisløs kveld for «The Imitation Game»

  4. Oscar vs Golden Globe: Hvem blir ropt opp i dag?

  5. «The Imitation Game» nominert til ni priser – fikk ingen

  6. Beste film-Oscar til «Birdman»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder