Gullpalmevinneren langfilmdebuterer: Se trailerpremieren på «Dirk Ohm - illusjonisten som forsvant»

Spørsmålet er: Hvorfor forsvant den tyske illusjonisten en iskald vinterdag i Grong?

  • Jon Selås

Artikkelen er over fem år gammel

Bobbie Peers er Norges til nå eneste vinner av Gullpalmen i Cannes. Det ble han med kortfilmen «Sniffer» i 2006. Nå er han klar for sin første spillefilm, et mysteriedrama: «Dirk Ohm - illusjonisten som forsvant». Du kan få trailerpremieren før her!

– Det er ni år siden «Sniffer»; langfilmdebuten har latt vente på seg?

DENGANG, DA: Bobbie Peers (midten) skapte norsk filmhistorie i 2006 da han sikret seg Gullpalmen for sin kortfilm "Sniffer". Her omkranset av sine produsenter Maria Ekerhovd og Glenn Gardner. Foto:Jon Selås,VG

– Jeg fikk vel erfare at selv ikke en Gullpalme åpner alle dørene. Og ting tar tid. Jeg har jobbet med ulike manus, men ikke fått penger. Men nå er alt på plass; «Dirk Ohm» får norsk kinopremiere 27. mars.

– Hva handler den om?

– Utgangspunktet er virkelig nok: I 2003 forsvant tyskeren Dirk Ohm fra et hotell i Grong, helt uten å etterlate seg spor. En måned senere ble han funnet druknet i Namsen. Hva som egentlig skjedde, hvorfor han var i Grong, hvorfor han døde, er det aldri funnet noen forklaring på. Men ut fra det lille vi vet, har vi så diktet videre den historien som filmen er blitt.

Manuset er forøvrig skrevet av Bjørn Olaf Johannessen, som akkurat nå er i Berlin i forbindelse med at han har skrevet manuset til den tyske registorheten Wim Wenders «Everything Will Be Fine». Det var Bjørn Olaf som hadde historien om Dirk Ohm.

– Har han gjenværende familie?

– Jada, i hjembyen Peine, vest for Hannover, bor hans søster, en nevø og hans bestekompis Ralf. Vi har besøkt dem to ganger. I starten var de selvfølgelig skeptiske. Men nå er de vel forlikt med det vi holder på med.

– Hvem var Dirk Ohm?

– I utgangspunktet en ganske vanlige mann med helt ordinære jobber, blant annet i bank. Men på et eller annet tidsounkt har han brutt fullstendig med sitt gamle liv, og begynt som illusjonist, eller tryllekunstner, om du vil. Og i dette ligger vel den allmenne fascinasjonen: Noen hver har vel, på ett eller annet tidspunkt i livet, tenkt tanken på bare å bryte opp, ta fri fra alt og forsvinne? Det er ikke enkelt; sporene kan være mange. Men Dirk Ohm gjorde det.

«Dirk Ohm - illusjonisten som forsvant» ble spilt inn i Grong vinteren 2013 i tildels isnende kulde og med rundt 500 lokale som statister. Tittelrollen innehas av den tyske skuespilleren August Diehl, en av Tysklands mest kjente, og sett her i Norge i filmer som «Falskmyntnerne i Sachsenhausen» og «Inglorious Besterds». Norske svenske Alexandra Rapaport, unge danske Sara Hjort Ditlevsen og islandske har andre fremtredende roller.

Filmen er produsert av Maria Ekerhoved i MER Film og skal vises først på Grong 6. mars - før den avslutter Kosmorama filmestival i Trondheim 7. mars.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder