OSLO-LIV: Mye av handlingene i «Blind» skjer i disse to blokkene. Regissør Eskil Vogt 8i midten) med skuespillerne f.v. Henrik Rafaelsen, Ellen Dorrit Petersen, Vera Vitali og Marius Kolbenstvedt. Foto: Frode Hansen

OSLO-LIV: Mye av handlingene i «Blind» skjer i disse to blokkene. Regissør Eskil Vogt 8i midten) med skuespillerne f.v. Henrik Rafaelsen, Ellen Dorrit Petersen, Vera Vitali og Marius Kolbenstvedt. Foto: Frode Hansen

Manusguru Eskil Vogt med regidebut

Han har skrevet manuset til noen av siste tiårs beste norske filmer. Nå tar Eskil Vogt regien selv.

Borghild Maaland
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Ambisjonsnivået er høyt. Jeg vil jo lage noe som skiller seg ut, sier Vogt. - Vi er akkurat i gang med innspillingen, alt på location i Oslo, og jeg vil tilbake til energien og påfunnene fra «Reprise», fortsetter han.

Vogt har arbeidet tett med regissør Joachim Trier, som manusforfatter på «Reprise», kultfilmen fra 2007, og fjorårets «Oslo, 31. august». Anerkjennelsene fra norsk og internasjonalt hold er bunnsolide. For noen år tilbake mente New York Times ledende filmkritiker, Manohla Dargis, at «Reprise» burde vært Oscar-nominert i tre kategorier, blant annet på manussiden.

Vogt, som også er utdannet regissør, har selv skrevet manuset til «Blind», med Ellen Dorrit Petersen, Henrik Rafaelsen, Vera Vitali og Marius Kolbenstvedt i de sentrale rollene.

Blind kvinne

- Jeg leste en historie om en blind kvinne. Det satte i gang utrolig mange tanker hos meg. Det er kanskje paradoksalt å lage en film om en som er blind i et samfunn som til de grader er så preget av det visuelle, følelsene settes i gang på en annen måte. Jeg skrev historien ganske raskt, og kom tett inn på menneskers forestillingsevne. Det blir en slags feiring av fantasien og skaperkraften - med overraskende svinger, forklarer Vogt.

Kort fortalt handler «Blind» om en kvinne som nylig har blitt blind, hennes ektemann, en ensom nyskilt kvinne og en kar rundt de 40 som fyller tiden med å lytte til musikk og hygge seg med internettporno. Etter hvert skjer det saker og ting som gjør at deres historier flettes sammen.

Ellen Dorrit Petersen spiller den blinde kvinnen. - Jeg trodde det ville være en klaustrofobisk opplevelse å spille blind, sier Petersen. - Men jeg oppsøkte både Blindeskolen og rehabiliteringskurs for folk som har blitt blinde. Da skjønte jeg at kroppsspråket deres ikke var så annerledes som jeg trodde, sier Petersen.

Oslofilmer

Som i «Reprise» og «Oslo, 31. august» er Oslo en synlig del av filmen.

- I en fortelling om ensomhet og isolasjon, med morsomme og rike påfunn inkludert, er Oslo det gjenkjennbare. Vi filmer i leiligheter ved St. Hanshaugen, i sentrum og på Oslotrikken, forteller Vogt.

- Hvordan takler regissør Vogt manusforfatter Vogt?

- Aldeles utmerket! Nå kan jeg beholde de tingene jeg virkelig er glad i uten å diskutere med noen. Jeg behøver ikke alltid ende opp med de logiske scenene, sier Eskil Vogt fornøyd.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder