TAR STYRING: Eili Harboe er handlekraftig som prinsesse Kristin. Her med Vebjørn Enger i samme båt. Foto:  Julie Vrabelova/Maipo/Nordisk Film

Eili spiller Askeladden-prinsesse: – Fysisk utfordrende

HAUGESUND (VG) Innspillingen av nye «Askeladden» fikk Eili Harboe (25) til å ri galopp, gjøre stunt og spille fiolin – og se etter hus i Nord-Norge.

Hun har spilt prinsesse Kristin før – i første film om Askeladden. Mens hun da var fanget av troll, er hun i «Askeladden – i Soria Moria slott» en absolutt aktiv prinsesse.

I denne filmen blir nemlig Kristin og Askeladden, spilt av Vebjørn Enger, utfordret av en heller skummel bande dansker (ledet av Sidse Babett Knudsen) som truer både dem og hele kongeriket.

les også

Sidse Babett Knudsen i «Askeladden»: Ville til Norge – havnet i Praha

– Det er actionfylt på mange måter. Det er høyt tempo. Det ble mye løping, sier Harboe og utdyper med et smil:

– Inngangen på scener må ha et visst energinivå, så vi brukte mye tid på å løpe mye eller ta knebøy før opptak – jeg ble helt støl etterpå.

– Vant til å spille kjærester

Motspiller Enger endte også med blåmerker etter stuntene i line, der han hadde Eili på ryggen. Heldigvis har de to et godt forhold også privat:

PRINSESSE PÅ KAIEN: Eili Harboe spiller prinsesse Kristin, her på bryggekanten i Haugesund der filmen har fått verdenspremiere. Foto: Ingvill Dybfest Dahl / VG

– Jeg har kjent Vebjørn i snart ti år. Vi har spilt kjærester mange ganger. Første gangen i «Kompani Orheim», i «Askeladden», så i en kortfilm som faktisk er nominert til student-Oscar og vant student-BAFTA. Og nå får jeg endelig lov å spille ekskjæresten hans i «Hjerteslag» på TV 2. Så nå har det blitt slutt mellom oss på film, sier hun spøkefullt, og legger til:

– Jeg er så glad i Vebjørn, han er virkelig en god venn av meg, så det er alltid kjekt når jeg kan få jobbe med ham. Vi har det veldig gøy!

les også

«Skam»-stjerne om ny hovedrolle: – Følte jeg kunne ofre alt

Venter med bryllupsreise

I virkeligheten er Harboe nygift med regissør Stian Kristiansen, som hun har vært sammen med i syv år.

– Det var sykt fint! Vi hadde en slags bryllupsfestival over to dager med flere band og masse familie og venner. Så dro vi på hytta for å ha noen dager til å la alt synke inn. Vi gikk i fjellet, før begge to skulle på jobb. Så vi har ikke fått reise ennå, men vi sparer opp til en tur når vi begge har fri og mulighet. Det er litt tilbake til hverdagen nå, forteller skuespilleren som for tiden er på lansering av filmen i Haugesund, der den åpnet Den norske filmfestivalen.

PÅ HESTERYGGEN: Eili fikk flere ridetimer for å kunne tilbringe opptaksdager på hesteryggen. Foto: Maipo/Nordisk Film

Filmen er delvis innspilt i Bodø, og er fylt med storslåtte landskapsbilder.

– Det ser veldig idyllisk ut, men var innspillingen sånn?

– Jeg synes det var veldig idyllisk. Jeg aldri spilt inn film i Nord-Norge før. Det var helt fantastisk både med teamet og naturen. Jeg ble helt frelst av den naturen! Jeg hadde lyst til å flytte dit og så på hus på Finn, røper hun.

les også

Pappa Oftebro: – Må glemme litt at han er sønnen min

Fysisk utfordrende

– Var det noe som var utfordrende?

– Det var mange ting jeg måtte gjøre som jeg aldri har gjort før: Galoppering og trav, å gjøre stunt i line. Og så var det fiolinspilling ...

Harboe understreker at det tar år å lære seg å spille fiolin, men at hun fikk en lærer så hun i det minste kunne holde instrumentet riktig og gjøre strøkene i riktig rytme.

– Jeg kan overhodet ikke spille en sang. Men det var morsomt!

UT PÅ TUR: Vebjørn Enger og Eili Harboe på jakt etter Soria Moria slott. Foto: Maipo/Nordisk Film

Hun hadde ridd noe for den første filmen, men fikk flere ridetimer for denne.

– Heldigvis! Det var lange dager på hesteryggen, sier hun og fortsetter: 

– Kampsekvensene var også fysisk utfordrende. Selv om det går ganske fort i filmen, er innspillingen omstendelig med mange elementer som var teknisk og fysisk utfordrende. 

Det stopper ikke Harboe fra å gjenta rollen – om det skulle bli en tredje Askeladden-film.

– Absolutt! Jeg håper det. Jeg føler det er mer å fortelle om disse rollefigurene, og at nye kan komme til!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder