Dansk og deilig

«Italiensk for begynnere»

Regi: Lone Scherfig. Med: Anders W. Berthelsen, Anette Støvelbæk, Ann Eleonora Jørgensen, Peter Gantzler, Lars Kaalund. Da. komedie. 7 år. Anbf. voksne.

ARTIKKELEN ER OVER 18 ÅR GAMMEL

Denne danske dogmefilmen gjorde dundrende suksess allerede med en Sølvbjørn-pris under Berlin-festivalen i februar. Nå kan vi i nord glede oss over denne høstlige vitamininnsprøyting. Lone Scherfig holder seg til dogmereglene og har samlet en gjeng lekne skuespillere.

De gestalter en samling mennesketyper som alle har sitt å bale med. Det være seg en småforelsket prest, en usikker ungjente, en stillfaren frisørdame, en naiv hotellportier, en italiensk serveringsdame eller en bråkjekk Juventus-fan som med høyt testosteronnivå regjerer kafeen på det lokale fotballstadion.

En gang i uken møtes de på kommunens italiensk-kurs, åstedet for en samrøre mennesker imellom som utvikler seg til fornøyelig komedie. Riktignok bobler denne historien iblant over av bisarr oppfinnsomhet. Men legg sannsynlighetsteorien til side, og du vil garantert bli forført av disse danske kvinner og menn.

Fordi de i tett samspill hele tiden fletter sammen daglige drømmer og håp; en tilværelse som én dag gir sitrende håp om gjensidig kjærlighet, for neste dag å dale ned til hverdagslig misère. Midt i alle munterhet er det også en sår og øm tone.

Og det hele ender i en praktfull slutt - en finale der drømmene går i oppfyllelse. Høres ikke dette ut som en god vitaminpille?

BORGHILD MAALAND

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder