GUTTA FRA GHETTOEN: Corey Hawkins, Neil Brown Jr., Jason Mitchell, O'Shea Jackson Jr. og Neil Brown Jr. i «Straight Outta Compton».

GUTTA FRA GHETTOEN: Corey Hawkins, Neil Brown Jr., Jason Mitchell, O'Shea Jackson Jr. og Neil Brown Jr. i «Straight Outta Compton». Foto: United International Pictures,

Filmanmeldelse: «Straight Outta Compton»

Straight outta klisjéfabrikken

Sint, men skjematisk om N.W.A. – «gangstarappens»
supergruppe.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

BIOGRAFI/DRAMA

«Straight Outta Compton»

USA. Aldersgrense ikke fastsatt. Regi: F. Gary Gray.

Med: O’Shea Jackson, Corey Hawkins, Jason Mitchel, Paul Giamatti.

VG:s terninger viser 4 prikker

«Straight Outta Compton» åpner med en visjon av helvete på jord: Compton, California. En gang i tiden en stakittgjerdeforstad som den svarte amerikanske middelklassen søkte seg til. På slutten av 1980-tallet forfalt til en beinhard ghetto.

Gatene står i brann, politiet bruker tanks for å bryte seg inn i private hjem der de mistenker at kriminell virksomhet forgår. Politibetjenter stopper unge svarte menn ustanselig, og det verste er svarte tjenestemenn som skal vise seg for hvite kolleger.

Gjengkrigen mellom Crips og Bloods raser; skolebussene blir overfalt av bevæpnede gangstere om morgenen. På en slik buss sitter den unge Ice Cube, i filmen spilt av rapperens egen sønn O’Shea Jackson, og ser ut av vinduene på de hvite ungdommene som kjører røde kabrioleter og har Tears For Fears på bilstereoen.

Hjemme på gutterommet ligger Dr. Dre og hører på funk og soulmusikk fra 1970-tallet (dette er en film, så hodet hans hviler selvsagt på en «pute» av vinylplater). Eazy-E er ute og prøver seg som dopselger om kveldene. De to andre medlemmene i det som straks blir N.W.A. – Niggaz With Attitude – rapperen MC Ren og DJ Yella, får vi i denne Dre- og Cube-produserte filmen lære atskillig mindre om.

Dre og Cube har vært opptatt av å fortelle historien om «verdens farligste gruppe» på et ganske forfengelig vis. «Straight Outta Compton» hvitvasker gruppens ettermæle. Ikke minst er den uvillig til å nærme seg gruppens mildt sagt problematiske kvinnesyn.

Filmen tillegger N.W.A. en politisk tyngde som ikke nødvendigvis ble oppfattet i samtiden, og som kanskje bare bandets mest aggressive agitator, Ice Cube, var en genuin eksponent for (bandets andre album, «Efil4zaggin», laget uten ham i 1991, var musikalsk et skritt frem, men består primært av pubertale sextekster).

Den første halvtimens ghettoskildringer – rene «The Wire» – må snart vike for tradisjonelle musikkbiografiklisjeer: Plater som presses, forferdede innslag på TV-nyhetene, fester på hotellrom og rundt svømmebassenger. «Straight Outta Compton» blir dessverre skjematisk så snart suksessen setter inn. Det dramatiske høydepunktet inntreffer da politiet, oppildnet av bandets låt «Fuck Tha Police», stormer scenen under en konsert i Detroit.

Dramaet ellers besørges av den jødiske manageren deres, Jerry Heller (spilt av en opplagt Paul Giamatti i joggedress), og Ice Cubes bitre farvel og ordkrig («No Vaseline»!) med sine gamle kolleger. Plateselskapsbossen Suge Knight entrer etter hvert bildet som en kriminell Machiavelli. Så dør Eazy-E av AIDS i mars 1995 (trass i protester om at han «ain’t no faggot»). Drømmen hans om å gjenforene det gamle bandet hadde vært høyst levende like før han døde, skal vi tro denne versjonen av fortellingen.

Den siste timen er ellers full av prat om dårlige kontrakter, penger og forretninger. For full. Historien mister energien fra første akt, og klimakset oppleves som stusselig. Man tar seg oftere enn hva godt er i å tenke på de to parodifilmene «CB4» (1993) og «Fear Of A Black Hat» (1994), som handlet om hiphopbransjen generelt og hentet inspirasjon fra N.W.A. spesielt.

«Straight Outta Compton» ender, etter en over middels lovende første time, opp der så mange musikkbiografifilmer ender opp: I «Behind The Music»-dramaturgien – opp, ned, opp igjen.

Men severdig? Absolutt. Og den gjør det en god biografi skal – sender deg hodestups tilbake i katalogen deres.

MORTEN STÅLE «STRAIGHT OUTTA HALDEN» NILSEN

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder