SNAKKER UT: Persbrandt ble i fjor dømt til 75 timers samfunnsstraff og åpen soning for brudd på narkoloven. Nå åpner han opp om misbruket og sykdommen. Foto:Roger Vikström,NTB scanpix

Persbrandt snakker ut om rusmisbruk og sykdom

«Det jeg gjør når jeg misbruker er å bade i helvete og dårskap. Og i midten av det finnes en nytelse.»

En av Sveriges mest populære og suksessfylte skuespillere velger å dele sine tanker om misbruket og bipolar-utredningen han nå skal gjennom i podkasten «I am Mikael Persbrandt».

Felicia Alvsing
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Høsten 2013 ble Mikael Persbrandt (51) sitert i svenske avisen «Vi» på at han var bipolar, men at han nektet å ta medisiner.

– Jeg blir så trøtt av medisinene, og kan sovne når som helst. Jeg kunne stå opp om morgenen, frakte barna til barnehagen, for så å legge meg i baksetet og sovne av. Det går ikke, sa han den gang.

Aldri diagnostert

I sin nye podkast, «I am Mikael Persbrandt», forteller 51-åringen imidlertid at han aldri har fått en diagnose, men at han nå skal undersøkes av en lege.

– Dere kommer til å få følge meg gjennom min bipolar-utredning, for den skal jeg gjennom nå. Det er på tide. Den har jeg ikke vært gjennom. Det har stått at jeg er det i alle aviser, men det er bare bullshit, men jeg vil finne ut av alt det uhåndterlige i livet mitt. Jeg føler at det er på tide, sier han i podkasten, ifølge Aftonbladet.

Han legger til at han ikke vil bruke en eventuell diagnose som noe å skylde på.

– Hva skal jeg med den da? Skal jeg skylde på den for all den jævelskap jeg har skapt på jorden? Nei, det skal jeg ikke, men jeg trenger verktøy. Jeg opplever at jeg mister kontrollen ved visse tilfeller i livet mitt. Jeg vil finne ut av det, sier han videre.

Skuespilleren kjent fra blant annet «Beck»-serien forteller at han har møtt en lege, og at utredningen vil kreve mellom fem og syv legebesøk, med intervjuer og tester. Så skal åtte leger gå gjennom materialet for å kunne stille en eventuell diagnose.

«Krig inni meg»

Han beskriver videre problematikken rundt rusmisbruket sitt, og følelser rundt tilbakefall til narkotikaen.

– Så fort jeg har hatt mitt tilbakefall så er jeg ikke samlet i det hele tatt, det er krig inni meg. Det er en krig i sluttfasen, et ødelagt landskap. Lik over hele feltet, ulmende ruiner. Et «Terminator»-landskap. Hvor jeg står og kryper og kravler, for slik er det jo. Det jeg gjør når jeg misbruker er å bade i helvete og dårskap. Og i midten av det finnes en nytelse. En følelse av å ha kuttet alle tau, og bare drive bort, sier han.

Persbrandts skandaler har titt og ofte vært overskrifter i mediene, og sist for et år siden preget han avisforsider etter å ha blitt dømt for brudd på narkotikaloven. Han ble dømt til 75 timers samfunnstjeneste etter at han angivelig skal ha kjøpt 12 gram kokain fra en person i en større narkoliga.

Persbrandt har hele tiden nektet straffskyld - men han ble ikke trodd.

Annenhver uke vil det komme nye episoder av podkasten som er et samarbeid med kaffemaskinselskapet Tassimo. «Mikael Persbrandt tar et eget grep om sin historie, og vi tar et eget grep om kaffe. Begge gjør det uten filter», skriver selskapet i en pressemelding, sitert av Resumé.

Podkasten kommer kort tid etter at Persbrandt satset på en egen kanal i appen Mikz - hvor han selv vil ta hånd om all kommunikasjon - for å slippe at «medienes forvrengte budskap», skriver Aftonbladet. Den samme kommunikasjonsstrategien har også Paris Saint-Germain-spiller Zlatan Ibrahimovic valgt.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder