FORHÅNDSDØMTE: De modige fire. Fra venstre: Melissa McCarthy, Kate McKinnon, Kristen Wiig og Leslie Jones Foto: United International Pictures

Premiere på den nye Ghostbusters-filmen: Full krangel om kvinner i hovedrollen

Årets mest utskjelte film – nyinnspillingen av «Ghostbusters» med fire kvinnelige komikere i hovedrollene – har hatt premiere i USA. Anmelderne
er noen hakk mer fornøyde enn «fanboys» på Internett.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Utfallene forut for lanseringen av den nye filmen har vært ufine, selv til Internett å være.

«Fanboys» med et sterk forhold til originalen fra 1984 har tatt det ille opp at regissøren og manusforfatteren Paul Feig har satt inn fire kvinner – Kristen Wiig, Melissa McCarthy, Leslie Jones og Kate McKinnon – i rollene som Bill Murray, Dan Aykroyd, Harold Ramis og Ernie Hudson spilte for 32 år siden.

Beskyldningene om at Feig med dette «ødelegger barndomsminnene mine», har haglet. Spesielt fra menn i 30- og 40-årsalderen.

Selv Donald Trump kastet seg inn i hylekoret: «De lager «Indiana Jones» uten Harrison Ford – det er ikke lov! Og de lager «Ghostbusters» med bare kvinner – hva skjer?», skrek The Donald i en Instagram-post i fjor, som muligens var humoristisk ment.

Filmens produsent, Judd Apatow, var ikke overrasket.

– Jeg ville anta at folkene som mener at «Ghostbusters» vil bli en fadese, og folkene som ønsker seg Donald Trump som president, er de samme, uttalte han til Uproxx i juni.

– Filmen er laget av den fabelaktige Paul Feig, og har de morsomste menneskene i verden i hovedrollene. Jeg kunne ikke gledet meg mer.

PRODUSENT OG FORSVARER: Judd Apatow i Austin, Texas i mars i år. Foto: Alli Harvey/Getty Images for Netflix/AFP

– Drittsekker

Traileren, som dukket opp i mars, er den mest mislikte på YouTube noensinne, med 921 061 nedvendte tomler i skrivende stund, mot 262 890 opp. Dette som en direkte konsekvens av en boikottaksjon igangsatt av av filmens argeste motstandere.

Forholdet mellom elsk og hat var omtrent det samme da trailer nummer to ble publisert i mai.

Bransjebladet Variety har skrevet flere artikler om hvordan studioet bak produksjonen, Sony, har slitt med å sikre filmen positiv «buzz», og markedsføringskampanjer som har forsøkt å tone ned det antatt «feministiske» budskapet i Feigs film.

Regissøren har spesialisert seg på komedier med kvinner i hovedrollen, ofte med Apatow som produsent og høyre hånd.

«Bridesmaids», med kvinnelige komikere i alle de sentrale rollene, ble en stor suksess i 2011.

I 2013 arbeidet han med Melissa McCarthy og Sandra Bullock i politikomedien «The Heat». Førstnevnte mønstret på igjen i anledning «Spy» i 2015.

Feig har for lengst sett seg lei på de mannlige «haterne» på Internett og sosiale medier, og gikk allerede i februar i fjor til frontalangrep på dem i New York Daily News:

– Nerdekulturen er hjem til noen av de største drittsekkene jeg har møtt i mitt liv.

KVINNENES MANN: Regissør Paul Feig i februar. Foto: Matthew Eisman/Getty Images for Athena Film Festival /AFP

Embargo på anmeldelsene

Filmen ble første gang vist for amerikanske kritikere i New York sist torsdag. Studioet hadde som betingelse at journalistene skrev under på en avtale som forhindret dem i å publisere anmeldelsene før kl. 10.00 søndag.

Slikt blir fort tolket dithen at studioet ikke har all verdens tro på produktet sitt. Og såpass strengt ble denne embargoen håndhevet, at Village Voice, som brøt den med noen timer, straks tok ned sin overveiende negative anmeldelse, for så å re-publisere den senere.

Når anmeldelsene omsider slapp løs, kl. 10.00 amerikansk tid, var kritikerne like uenige som kranglefantene på nettet.

«Nye «Ghostbusters» er god. Veldig god», skriver den britiske avisen The Guardian, som gir den fire av fem mulige stjerner. «Den hatske mottakelsen av filmen, før noen hadde sett den, har ikke lagt en demper på filmen som sådan».

CNET kaller filmen «den beste nyinnspillingen på mange år». «Den ikke bare består Bechdel-testen – en uformell metode for å måle hvordan kvinner blir representert i fiksjon ­– den får beste karakter».

TIME skriver at filmen «gløder av vitalitet», mest på grunn av skuespillerensemblet. Mashable mener at filmen er et uttrykk for den samme kjærligheten til originalen som dens motstandere påberoper seg.

ORIGINALENE: Harold Ramis, Dan Aykroyd, Bill Murray og Ernie Hudson i den opprinnelige filmen fra 1984. Foto: Columbia Pictures/Library of Congress via AP

«For respektfull»

Men ikke alle har latt seg overbevise.

Bloody Disgusting skriver at filmen er «mer kulturelt viktig enn vellaget», og IndieWire mener at den er en «feministisk blockbuster som kunne ha vært bedre».

«Et vinnende ensemble redder en underveldende nyinnspilling», skriver Scott Mendelson i Forbes. The Daily Beasts anmelder Jen Yamato tror at filmen vil ha problemer med å overbevise de mest hardbarkede tilhengerne av originalen, og skriver at «filmens største fiender er dens eget publikum».

Den Of Geek gir tre av fem stjerner, og påpeker at filmens virkelige problem kan være at den er nok et eksempel på at Hollywood sliter med å komme opp med nye ideer.

Entertainment Weekly skriver at «Ghostbusters» er «ganske morsom, men ikke i nærheten av så morsom som den burde være med så mye talent om bord».

Variety mener på sin side at den nye filmen er «for respektfull for originalen til å finne sin egen identitet».

Den originale «Ghostbusters» hadde premiere i Norge 13. desember 1984, og ble belønnet med terningkast fem i VG. Den nye settes opp 22. juli.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder