Dette er nattens Golden Globe-vinnere

Ricky Gervais startet årets store film- og TV-prisdryss i Hollywood med å erte Catlyn Jenner, Jennifer Lawrence og resten av kvinnene i bransjen.

Artikkelen er over fire år gammel

Natt til mandag var det tid for årets Golden Globe-utdeling i Beverly Hills, hvor flere store filmer, TV-serier og skuespillere var nominerte.

Nattens vert var Ricky Gervais, etter at Amy Pohler og Tina Fey var programledere i flere år. Gervais er kjent for sin frekke stil og har selv vunnet tre Golden Globe-statuetter, i tillegg til syv Bafta-priser og to Emmy-priser.

Husker du? Disse vant Golden Globes i fjor

Flere amerikanske medier har spekulert i hvem som ville bli nattens store vinnere, og nå er ventetiden over (fullstendig vinnerliste følger nederst i saken):

Leonardo vant for villmarksfilm

I kategorien Beste dramafilm, var det «The Revenant» som vant over blant annet «Mad Max: Fury Road», «Spotlight» og «Carol». Kveldens andre stående applaus gikk til Leonardo DiCaprio, som vant Beste hovedrolle i drama for «The Revenant».

VINNER: Leonardo DiCaprio takker for prisen. Han har tidligere vunnet to Golden Globe-priser, men har vært nominert til fem Oscar-priser uten å vinne så langt. Foto: Paul Drinkwater , NBC/Ap

– Denne filmen handlet mest av alt om tillit, og ingen har fortjent det mer enn vår regissør, Alejandro Iñárritu. Jeg har aldri hatt en lignende opplevelse i hele mitt liv! Sa DiCaprio og la til at han visste at Tom Hardy ikke ville latt ham ligge igjen i villmarken for å dø i virkeligheten, før han fortsatte:

– Jeg ønsker også å dele denne prisen med alle urfolk representert i filmen og verden over. Det er på tide at vi hører deres stemme og beskytter denne planeten for kommende generasjoner.

I kategorien Beste kvinnelige hovedrolle i dramafilm, vant Brie Larson for filmen «Room».

Prisen for Beste komedie eller musikal, gikk til «The Martian» som også Aksel Hennie har en rolle i. Regissør Ridley Scott takket også Hennie i talen.

Les mer: Aksel Hennie takket i Golden Globe-tale.

Jennifer Lawrence vant nok en gang en Golden Globe, denne gangen for hovedrollen i «Joy», som hun også er Oscar-nominert for. Hun takket regissøren i talen sin, og hevdet hun ønsket å bli begravet ved siden av ham.

Taraji Henson delte ut småkaker til alle hun gikk forbi, da hun vant Beste kvinnelige hovedrolle i TV-serie for «Empire» foran blant annet Robin Wright i «House of Cards» og Viola Davis for «How To Get Away With Murder». Rollen hennes i serien heter nemlig Cookie.

Les også: 16 serier som er verdt å strømme.

Alejandro Iñárritu vant prisen for Beste regi, for Leonardo DiCaprio-filmen «The Revenant», som snart har norgespremiere.

– Mest av alt må jeg takke casten, og helten - Leo. Du er en helt, sa regissøren.

Denzel Washington ble tildelt æresprisen Cecil B. DeMille for sin lange og trofaste innsats i filmbransjen. En glad vinner skyldte på å ha glemt brillene da han famlet seg gjennom en takketale der han også glemte å takke familien, til han ble minnet på det helt til slutt.

RØRT VINNER: Lady Gaga var tydelig rørt under takketalen da hun vant for «American Horror Story: Hotel». Foto: Paul Drinkwater , Ap

TV-serien «Mr. Robot» vant over både «Game of Thrones» og «Narcos» i kategorien Beste drama-TV-serie. Artist Sam Smith vant for låten «Writing's on the Wall» i James Bond-filmen «Spectre».

Mer om TV: Disse seriene kommer i 2016.

Gaga gråt

Lady Gaga vant sin første Golde Globe for rollen som den blodtørstige hertuginnen i «American Horror Story»

– Jeg føler meg som Cher i Moonstruck akkurat nå. Jeg må takke Ryan Murhy, som trodde så på meg. Jeg elsker det fantastiske castet, jeg elsker dere så mye og dere er min familie for alltid! Takk for at dere delte talentet deres med meg. På en eller annen måte må det ha tillatt meg å skinne. Jeg ønsket å bli en skuespiller før jeg ville bli en sanger, men sangen skjedde først, sa en gråtkvalt sanger.

Så du denne? Her er Oscar-favorittene

– Dette showet er alt for langt. Det kunne vært en halvtime langt. Det beste Golden Globe-showet var under manusforfatter-streiken, da de bare leste opp vinnerne, sa Gervais nær to timer inn i utdelingen.

Ungarn vant sin første Golden Globe noensinne, for «Son of Saul» i kategoerien Beste utenlandske film. Gael Garcia Bernal vant sin første pris for rollen i TV-serien «Mozart in the Jungle». I kategorien Beste filmmanus, vant Aaron Sorkin for «Steve Jobs».

Sylvester Stallone fikk stående applaus da han fikk prisen for Beste birolle for Rocky-filmen «Creed». Det var første gang han var nominert til prisen siden hovedrollen i «Rocky» i 1976.

I GANG: Ricky Gervais i gang som programleder for Golden Globes natt til mandag. Foto: Paul Drinkwater , Ap

– Jeg skal prøve ikke å bli rørt. Jeg er summen av alle mennesker jeg har møtt opp gjennom, så det er manges fortjeneste at jeg står her nå, sa Sly som også takket kona og sa det var en pris i seg selv å være gift med henne hver dag.

– Takk til produsenten som pantsatte huset sitt for å gi en mumlende skuespiller en sjanse en gang i tiden! Jeg vil også takke min fantasi-venn Rocky Balboa for å være den beste vennen jeg noensinne har hatt! Fastslo Stallone.

I kategorien Beste animerte film, stakk Disney/Pixar-filmen «Innsiden ut» av med prisen.

Så du denne? Dette er Skandinavias heteste filmnavn

Matt Damon vant en av kveldens mest høythengende priser, Beste mannlige skuespiller i komedie eller musikal, for rollen i «The Martian» - en film Gervais lo godt av var nominert som komedie, og som norske Aksel Hennie har en rolle i.

– Jeg må takke barna mine, for de fikk lov til å se på og jeg lovte å hilse til dem om jeg kom på TV, sa Damon.

– Jeg var her for første gang for 18 år siden, og med litt kontekst, vet jeg hvor utrolig dette er. Jeg har laget mange filmer ingen har villet se, men dette er virkelig Ridley Scotts fortjeneste, roste skuespilleren.

VG+: Les hva Ricky Gervais fortalte VG om å «mobbe» stjernene på Golden Globes (krever innlogging).

Amy Schumer og Jennifer Lawrence presenterte filmene «Trainwreck» og «Joy» sammen og spøkte med kjendisklengenavn og fordommer mot kvinner i Hollywood.

FØRSTE PRIS: Christian Slater vant sin første pris noensinne, og takket kona Brittany Lopez. Foto: Mario Anzuoni , Reuters

«Mad Men»-stjernen Jon Hamm vant pris for rollen som Don i siste sesong av den suksessrike serien.

Komponist Ennio Morricone vant prisen for Beste filmmusikk, for bidraget til Quentin Tarantinos «The Hateful Eight».

– Han er min favorittkomponist, men har ikke vunnet denne prisen før. På vegne av 87-årige Ennio og hans kone, sier jeg «grazie», sier Tarantino.

Flere Morricone-fans irettesatte ham riktignok på Twitter i etterkant, for komponisten har vunnet to Golden Globes. Han har ikke vunnet Oscar for noen spesifikk film, men fikk en æres-Oscar i 2007.

90-tallshelten Christian Slater vant sin aller første Golden Globe-pris på sin første nominasjon noensinne, for birollen i TV-serien «Mr. Robot».

– Dette er en stor ære, jeg kunne ikke vært mer takknemlig, sier Slater før han rundet av med:

– Og takk til kona mi for å gjøre meg til den lykkeligste mannen på jord.

Så du denne? «Game of Thrones»-forfatter skuffer fansen med ny utsettelse

De første vinnerne

Skuespiller Oscar Isaac vant prisen for Beste mannlige hovedrolle i miniserie eller film laget for TV for rollen i «Show Me a Hero».

VINNER: Maura Tierney vant pris for birollen i «The Affair». Hennes rolle har fått større plass i sesong 2. Foto: Kevin Winter , Afp

Serien «Wolf Hall» slo ut både «Fargo» og «American Horror Story» i kategorien Beste miniserie eller film laget for TV.

Ricky Gervais introduserte Matt Damon som «stjernen i den hysterisk morsomme komedien «The Martian», og den eneste partneren Ben Affleck ikke har vært utro mot», noe som fikk Damon til å flire før han presenterte «The Martian» som en av de nominerte filmene i kategorien Beste komedie eller musikal.

I hard konkurranse med blant annet kritikerroste «Orange is the New Black» og «Transparent», vant «Mozart in the Jungle» katagorien Beste serie, komedie eller musikal.

Kveldens så langt mest underlige og tale, ble levert av førstegangsvinner Rachel Bloom, som vant for rollen i serien «Crazy Ex-Girlfriend». I et lynraskt tempo fortalte en tydelig rørt vinner at serien var nær ved aldri å komme på skjermen, siden ingen kanal ville sende den i starten.

SEIERSSMIL: Kate Winslet med trofeet hun vant natt til mandag. Foto: Kevin Winter , Afp

Maura Tierney, mest kjent for mange fra TV-serien «Akutten», vant kveldens andre pris for Beste kvinnelige birolle i en miniserie for «The Affair».

Channing Tatum og Jonah Hill var de første prisutdelerne ut, og Hill hadde kledd seg ut som bjørnen i «The Revenant», til delt respons fra publikum. Kveldens første gylne kule gikk til Kate Winslet, for rollen i «Steve Jobs».

– For et utrolig år for kvinner i film! sa Winslet, og fortsatte med å takke motspilleren Michael Fassbender:

– Du er helt utrolig! Jeg har sett på deg hver dag og prøvd å skjønne hvordan du gjør det.

Les også: Fassbender blir Harry Hole

Dette er de nominerte (med vinnerne i fet skrift):

BESTE FILM, DRAMA

«Mad Max: Fury Road»

«Room»

«Spotlight»

«The Revenant»

«Carol»

BESTE MANNLIGE HOVEDROLLE, DRAMA

Will Smith, «Concussion»

Michael Fassbender, «Steve Jobs»

Eddie Redmayne, «The Danish Girl»

Leonardo DiCaprio, «The Revenant»

NOMINERT: Mange filmanmeldere tror Leonardo DiCaprio og «The Revenant» vil vinne under nattens utdeling. Foto: Uncredited , Courtesy Twentieth Century Fox/Ap

Bryan Cranston, «Trumbo»

BESTE KVINNELIGE HOVEDROLLE, DRAMA

Saoirse Ronan, «Brooklyn»

Cate Blanchett, Carol»

Rooney Mara, «Carol»

Brie Larson, «Room»

Alicia Vikander, «The Danish Girl»

BESTE KOMEDIE ELLER MUSIKAL

«Joy»

«Spy»

«The Big Short»

«The Martian»

«Trainwreck»

BESTE KVINNELIGE HOVEDROLLE, KOMEDIE ELLER MUSIKAL

Lily Tomlin, «Grandma»

Jennifer Lawrence, «Joy»

Melissa McCarthy, «Spy»

Maggie Smith, «The Lady in the Van»

Amy Schumer, «Trainwreck»

Så du denne? Aksel Hennie-film blant favorittene til Golden Globe

BESTE KVINNELIGE HOVEDROLLE I TV-SERIE

Taraji Henson, «Empire»

Robin Wright, «House of Cards»

Viola Davis, «How To Get Away With Murder»

Caitriona Balfe, «Outlander»

Eva Green, «Penny Dreadful»

Husker du? «Game of Thrones» ble Emmy-kveldens store vinner

BESTE FILMREGISSØR

Todd Haynes, «Carol»

George Miller, «Mad Max: Fury Road»

Tom McCarthy, «Spotlight»

Ridley Scott, «The Martian»

Alejandro Iñárritu, «The Revenant»

BESTE TV-SERIE

«Game of Thrones»

«Mr. Robot»

«Narcos»

«Outlander»

«Empire»

NOMINERT: «Game of Thrones» gjør vanligvis rent bord under Emmy-utdelingene. Under årets Golden Globe-utdeling er de imidlertid kun nominert til en pris: «Beste TV-serie». Foto: , HBO/AP

BESTE ORIGINALLÅT, FILM

«Love Me Like You Do», «Fifty Shades of Grey»

«See You Again», «Furious 7»

«One Kind of Love», «Love & Mercy»

«Writing's On The Wall», «Spectre»

«Simple Song #3», «Youth»

BESTE KVINNELIGE HOVEDROLLE I MINISERIE ELLER FILM LAGET FOR TV

Lady Gaga, «American Horror Story: Hotel»

Queen Latifah, «Bessie»

Kirsten Dunst, «Fargo»

Sarah Hay, «Flesh & Bone»

Felicity Huffman, «American Crime»

BESTE UTENLANDSKE FILM

«Mustang», Frankrike

«Son of Saul», Ungarn

«The Brand New Testament», Belgia, Frankrike og Luxembourg

«The Club», Chile

«The Fencer», Finland, Tyskland og Estland

BESTE MANNLIGE HOVEDROLLE I TV-SERIE, KOMEDIE ELLER MUSIKAL

Aziz Ansari, «Master Of None»

Gael Garcia Bernal, «Mozart in the Jungle»

Rob Lowe, «The Grinder»

Jeffrey Tambor, «Transparent»

Patrick Stewart, «Blunt Talk»

NOMINERT: Quentin Tarantino er nominert til en Golden Globe for manuset til «The Hateful Eight», somi helgen hadde premiere her til lands. VGs anmelder trillet en femmer på Tarantinos siste storfilm. Foto: Jan Johannessen , VG

BESTE FILMMANUS

Emma Donoghue, «Room»

Tom McCarthy og Josh Singer, «Spotlight»

Aaron Sorkin, «Steve Jobs»

Charles Randolph og Adam McKay, «The Big Short»

Quentin Tarantino, «The Hateful Eight»

BESTE MANNLIGE BIROLLE

Michael Shannon, «99 Homes»

Idris Elba, «Beasts of No Nation»

Mark Rylance, «Bridge of Spies»

Sylvester Stallone, «Creed»

Paul Dano, «Love & Mercy»

BESTE ANIMERTE FILM

«Innsiden ut»

«Sauen Shaun - Filmen»

«Den gode dinosaur»

«Snoopy og Charlie Brown - Knøttene-Filmen»

«Anomalisa»

BESTE MANNLIGE HOVEDROLLE, KOMEDIE ELLER MUSIKAL

Al Pacino, «Danny Collins»

Mark Ruffalo, «Infinitely Polar Bear»

Christian Bale, «The Big Short»

Steve Carrell, «The Big Short»

Matt Damon, «The Martian»

BESTE MANNLIGE HOVEDROLLE I TV-SERIE

Bob Odendirk, «Better Call Saul»

Jon Hamm, «Mad Men»

Rami Malek, «Mr. Robot»

Wagner Moura, «Narcos»

Liev Schreiber, «Ray Donovan»

BESTE MANNLIGE BIROLLE I MINISERIE ELLER FILM LAGET FOR TV

Ben Mendelsohn, «Bloodline»

Christian Slater, «Mr. Robot»

Tobias Menzies, «Outlander»

Alan Cumming, «The Good Wife»

Damian Lewis, «Wolf Hall»

BESTE MANNLIGE HOVEDROLLE I MINISERIE ELLER FILM LAGET FOR TV

Patrick Wilson, «Fargo»

Idris Elba, «Luther»

David Oyelowo, «Nightingale»

Oscar Isaac, «Show Me a Hero»

Marc Rylance, «Wolf Hall»

NOMINERT: Idris Elba er nominert i flere kategorier. Her i en scene i miniserien «Luther». Foto: , BBC America/AP

BESTE MINISERIE ELLER FILM LAGET FOR TV

«American Crime»

«American Horror Story: Hotel»

«Fargo»

«Flesh & Bone»

«Wolf Hall»

BESTE SERIE, KOMEDIE ELLER MUSIKAL

«Casual»

«Mozart in the Jungle»

«Orange is the New Black»

«Silicon Valley»

«Transparent»

«Veep»

NOMINERT: «Downton Abbey»-stjernen Maggie Smith er Golden Globe nominert for sin rolle som Miss Shepherd i «The Lady in the Van». Foto: , Sony Pictures Classics/Ap

BESTE KVINNELIGE HOVEDROLLE I TV-SERIE, KOMEDIE ELLER MUSIKAL

Rachel Bloom, «Crazy Ex-Girlfriend»

Lily Tomlin, «Grace and Frankie»

Gina Rodriquez, «Jane The Virgin»

Jamie Lee Curtis, «Scream Queens»

Julia Louis-Dreyfus, «Veep»

BESTE KVINNELIGE BIROLLE I MINISERIE ELLER FILM LAGET FOR TV

Regina King, «American Crime»

Joanne Froggatt, «Downton Abbey»

Uzo Aduba, «Orange is the New Black»

Maura Tierney, «The Affair»

Judith Light, «Transparent»

BESTE KVINNELIGE BIROLLE

Kate Winslet, «Steve Jobs»

Jennifer Jason Leigh, «The Hateful Eight»

Helen Mirren, «Trumbo»

Jane Fonda, «Youth»

Alicia Vikander, «Ex Machina»

NOMINERT: Kate Winslet er nominert for sin rolle som Joanna Hoffman i Steve Jobs». Foto: , Universal Pictures/AP

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder