Den rasende tosken

«Bronson»

VG:s terninger viser 3 prikker
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Ubehag som underholdning

HANDLER OM:

Basert på historien om Michael Gordon Peterson (som tok «Charles Bronson» som et slags «kunstnernavn», oppkalt etter skuespilleren ved samme navn). Bronson har sett innsiden av 120 britiske fengsler, og er blitt kalt «Englands farligste fange».

DOM:

Denne er av enkelte blitt kalt «en «A Clockwork Orange» for 2000-tallet» (hørt

den

før?), og er kledd opp med noen litt uvante elementer: Bronson, påklistret teatersminke, forteller sin historie til en fullsatt sal, bryter ut i sang, har kunstneriske ambisjoner og så videre. OK, så det er meningen at vi skal tro at denne filmen er kunst da, hæ? Greit, skjønner tegningen.

«Bronson» er

ikke

kunst. Det er nok en post-Tarantino og Guy Ritchie-film som finner erotisk tiltrekningskraft i den kriminelle undergrunnen, stinn av klisjeer de to nevnte regissørene spilte tomme allerede på 1990-tallet. Ja, også denne filmens regissør, danske Winding Refn, har lenge sittet bom fast i denne materien og det tiåret - det var han som lagde «Pusher» (1996) og «Bleeder» (1999).

Filmen viser ingen evne til å problematisere verken mannen eller volden. Winding Refn synes simpelthen at vold ser fett ut på film, og nøyer seg med å kaste noen markører til oss, slik han ville kastet et bein til en hund: En pretensiøs bruk av klassisk musikk, et hipt popmusikklydspor, fråsting i «rare», emosjonelt avstumpede karakterer og andre opportune lettvintheter. Regissøren klarer ikke å legge skjul på hvor hodestups forelsket han er i den psykotiske hovedpersonen, og alle de andre karakterene fremstilles som groteske fjols og karikaturer.

Hardy gjør en imponerende atletisk, men til syvende og sist utmattende maniert innsats i tittelrollen. Det er kun helt mot slutten at filmen våger å befatte seg med det som er sant: Nemlig at vold er en grusom, fornedrende ting. Opp til da gjør det kjekkasaktige fliret i filmskapernes munnviker filmen umulig å ta for tenkende, følende mennesker.

MORTEN STÅLE NILSEN

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder