«Kon-Tiki» kan vinne Oscar - igjen

Vant det norske Oscar-racet

Nå er det avgjort - «Kon-Tiki er Norges kandidat i kampen om Oscar-trofeet for kategorien beste fremmedspråklige film.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Det kunngjorde Norsk Filminstitutt i dag.

Dermed kan Norge håve inn enda et eksemplar av verdens mest prestisjetunge filmstatuett for nettopp den verdensberømte flåten. Thor Heyerdahl regisserte selv den originale «Kon-Tiki»-filmen i 1951, som vant Oscar for beste dokumentar.

Enda et nåløye

Nå er det opp til Oscar-akademiet i Los Angeles å avgjøre om «Kon-Tiki» har gjort seg fortjent til en plass på den endelige Oscar-nominasjonslisten som kunngjøres på nyåret. «Kon-Tiki» kjemper om plassen mot flere titalls andre kandidater fra verden over.

VGTV: MANGE «KON-TIKI»-INNSLAG NEDERST ARTIKKELEN

Oscar-komiteen i Norge har vurdert de tre kortlistede Oscar-kandidatene «Kompani Orheim«, «Kon-Tiki» og «Som du ser meg» i forkanten av prisfesten i Los Angeles på nyåret, og de begrunner beslutningen på følgende måte:

- Storslått

«Kon-Tiki er en eventyrlig historie om enkeltindividets ambisjon om å sette spor etter seg i verdenshistorien ved å tegne et kart større enn seg selv. Spillefilmen er en ambisiøs og visuelt storslått dramatisering av den internasjonalt kjente historien om Thor Heyerdahls 101 dager lange Kon-Tiki-ekspedisjon fra Peru til Polynesia, og bygger i så måte på hendelser og skikkelser fra vår nære fortid».

Satte rekord

«Kon-Tiki» knuste alle rekorder for en norsk kinoåpning da den hadde premiere 24. august. 164.191 billetter ble solgt første helgen. Denne uken har den norske filmstaben kastet glans over den internasjonale filmfestivalen i Toronto.

I Norge troner filmen fortsatt øverst på Kinotoppen .

SE BILDER FRA FILMEN

VGTV: Se filmtrailer

Den norske Oscar-komiteen fremhever at filmen handler om «vågemot til å utfordre det ukjente i en tid da verden fortsatt var uutgrunnelig».

«Filmskaperne utviser sterk fortellervilje når de inviterer publikum med på denne reisen. Regissørene Espen Sandberg og Joachim Rønning løfter fram fortellingens episke format.»

Artikkelen fortsetter under bildet.

ACTION-FYLT: VGs anmelder gir Kon-Tiki-filmen terningkast fem, og mener køene foran billettlukene vil bli lange. Foto: Carl Christian Raabe / Nordisk Film Distribusjon AS


- I universell sammenheng

I begrunnelsen heter det også at regissørene gir de rom for detaljene, enkeltmennesket og den lille historien satt inn i en universell sammenheng.

«Solide skuespillerprestasjoner, med et særlig utgangspunkt i hovedrolleinnehaver i Pål Sverre Hagen, bidrar til å skape nærhet i en bredt anlagt historie».

Regissørene Rønning og Sandberg la ikke skjul på at de drømte om en Oscar-nominasjon da de deltok på festpremieren i forrige måned.

- Først må vi bli Norges håp, men det er så langt fram, lød det fra regissørduoen den gangen.

Februar

Oscar-utdelingen, den 85. i rekken, finner sted i Los Angeles 24. februar. Alle de nominerte kunngjøres 15. januar. De siste årene har imidlertid akademiet valgt å kunngjøre kortlisten i kategorien beste fremmedspråklige film tidligere, så den kan bli kjent allerede før nyttår.

«Kon-Tiki» har hatt et budsjett på over 93 millioner kroner. 17 av disse millionene har gått med tilspesialeffekter.

Pål Sverre Hagen fyller rollen som Thor Heyerdahl, og Agnes Kittelsen spiller Heyerdahls første kone, Liv. I rollen som Herman Watzinger finner vi Anders Baasmo Christiansen, mens Tobias Santelmann spiller Knut Haugland. Jacob Oftebro figurerer som Torstein Raaby, Odd-Magnus Williamson som Erik Hesselberg og Gustaf Skarsgård som Bengt Danielsson.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder