Et stort eventyr

«Harry Potter og de vises sten»

Regi: Chris Columbus. Basert på J.K. Rowlings bøker. Med Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Maggie Smith, Richard Harris, Robert Coltrane, Richard Griffith, Fiona Shaw, Zoe Wanamaker, m.fl. Amerikansk. Familiefilm - 11 år.

Artikkelen er over 18 år gammel

Hver generasjon vil kunne glede seg over sitt. Og hver generasjon vil føle de har fått mye igjen for kinopengene.

Hva har vi så?

Jo: En oppfinnsom, meget billedsterk, scenografisk genial, morsom og muntert skremmende historie om en høyst normal magikergutt ved navn Harry Potter.

Riktignok blir han mishandlet og hundset fælt i sin «jordiske» familie. Men hans lodd i livet er større: Han er allerede fra fødslene av innskrevet ved Galtvort Høyere Skole for Hekseri og Trolldom. Han er en legende før han selv vet det, han er unik i enhver betydning av ordet.

Erkeengelsk

Forhåndspesen av denne filmen har vært voldsom, omtrent som man kunne vente når det dreier seg om filmatisering av en av vår tids største litterære suksesser; en figur og en verden som allerede er blitt litterært felleseie for store deler av kloden.

Filmen trenger ikke dette maset; den er god nok. Filmen trenger heller ikke det kommende maset om at den er «bedre enn boka». Film må alltid være vesensforskjellig fra litteratur; fortellerrommet er totalt forskjellig, film trenger blant annet mer «rom» å bevege seg på enn den ofte filigransdetaljerte litteratur. «Harry Potter» er derfor selvfølgelig forenklet i forhold til boken. OG en meget god film. Det holder!

Særlig appellerende er de bilder og den stemning som de fantastiske kulissene setter oss inn i. Riktignok er filmen amerikansk betalt. Men den er erkeengelsk i alt sitt vesen, en munter kommentar og videreføring av de aller største fortellertradisjoner fra salige Charles Dickens og frem til i dag.

Mer teknikk enn følelser

Det særbritiske skolesystem og samfunnsjåleri er også en nødvendig forutsetning for hva filmen egentlig handler om: En ung, vanskeligstilt gutts grandiose hevn over en middelmådig, fantasiløs tilværelse, der han selv får den definitive hovedrolle og helterolle.

Dette er en vital appell om å dyrke magiens villskap og fantasiens iboende rikdom, og å strø mulighetens stjernestøv over livet.

Ikke alt er riktig som man kunne drømme om. Selve Potter-figuren forblir en smule endimensjonal, en slags ørlite sakesløs Erik Fosnes Hansen i Eventyrland. Og alt i alt er filmen mer teknisk flink enn rik på følelser.

Likevel: Det er ingen grunn til å føle seg skuffet. «Harry Potter og de vises sten» blir uansett en av årets definitive kinoopplevelser - også her til lands!

JON SELÅS

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder