Grusomt morsom

«LILLE FRK NORGE»

Regi: Hilde Heier. Manus: Kjetil Indregard. Foto: Philip Øgaard. Med Ida Marie Dahr Nygaard, Amanda Kvakland, Ingrid Lorentzen, Bård Tufte Johansen, Marit Åslein. Norsk. Barnefilm/grøsser - 7 år.

Artikkelen er over 16 år gammel

Hold dere fast: Her kommer Norges mest politisk ukorrekte barnefilm!

Det ser så søtt og yndig ut: Bård Tufte Johansen leier sin lille datter ut i verden etter at mor er død. Pappa er livvakt for eventyrdronningen. Og hans nye kjæreste er - har engang vært - Norges vakreste.

Deretter blir det så lite søtt og yndig som det går an. For den nye stemoren er et riktig troll, et moderne, vilt og skjønnhetsbesatt troll. Som ikke eier sjel og samvittighet. Bare verdens høyeste dansespark og bedritne ambisjoner - først og fremst for seg selv: Hun vil treffe selve dronningen, og - om mulig - overta tronen som landets vakreste.

Danseren Ingrid Lorentzen er simpelthen praktfull!

Lite kos

Her finnes ikke snev av kos. Hyggen er fraværende. Den voksnes egoisme total. Og alt blandet opp med den moderne verdens verste skrekkmuligheter for et barnesinn.

Mange foreldre vil kunne hate dette. Aldersgrensen er 7 år; selv 9-åringer kan få det tøft nok.

Men mange andre vil elske det. Regissør Hilde Heier har nemlig tatt noen alvorlig ettertenksomme grep. For det første befinner hun seg i eventyrenes verden. Og den er fæl. Den Asbjørnsen & Moe vi er blitt kjent med, har vært gjennom Margrethe Munthe-kverna med tilhørende idyllisering før barn får dem presentert. Sånn sett er Heier en slags eventyrtradisjonalist.

Fordomsfri

Dernest tar hun for seg alvorlige emner som skjønnhetshysteri hos barn, spiseproblemer, slanking, motepress. I stede for å moralisere, tar hun begrepene helt ut - og gjør hemningsløs narr av dem.

I tillegg griper hun fatt i all den medievold barn opplever, og bruker også den til skremsel. Men på en slik måte at også den blir håndterbar.

Slik sett blir «Lille frk Norge» i bunn og grunn en meget moralsk film. Og morsom, på en totalt fordomsfri måte.

Filmen er langt fra perfekt. Fremfor alt tar det for lang tid før handlingen får «satt» seg. Og selv denne anmelder mener hun her og der går for langt i bruk av virkemidler, i alle fall når de to unge jentene synes å falle noe utenfor det som skjer.

Men alt i alt? En alvorlig morsom grenseflytter!

Ordinær norsk kinopremière blir 12. september.

JON SELÅS

Mer om

 1. Filmanmeldelse

Flere artikler

 1. Advarer mot sitt eget filmgrøss

 2. Vil lage «Lille frk. Norge» i Hollywood-versjon

 3. Filmanmeldelse: «Karsten og Petras vidunderlige jul»

 4. Christina Ricci til Haugesund

 5. Asfaltenglene: - Gleder oss til å bli kjendiser

Fra andre aviser

 1. Byr på skummel barnefilm

  Bergens Tidende
 2. Ufyselig fettsuging for små misser

  Bergens Tidende
 3. Sprengfylt av skrekk og kos

  Aftenposten
 4. Lille frk. Norge

  Fædrelandsvennen
 5. Den tilbakelagte Gutenberg

  Aftenposten
 6. Enkelte foreldre passer bare ikke sammen

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder