VANT: Leonardo DiCaprio vant sin aller første Oscar for rollen i «The Revenant». Foto: Mark Ralston , Afp

Leo fikk endelig sin første Oscar: Takket foreldrene

Tre priser til «The revenant» **Seks priser til «Mad Max»

Storfavoritten Leonardo DiCaprio vant sin første Oscar på sjette mulighet, og svenske Alicia Vikander sikret seg sin første på første forsøk. VG har fulgt sendingen gjennom natten.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

«The Revenant» lå før utdelingen best an med mulighet til å stikke av med hele 12 Oscar-priser, men endte på tre.

Leonardo DiCaprio (41), som spiller hovedrollen som eventyreren og pelsjegeren Hugh Glass, var også stor forhåndsfavoritt. Han fikk sin sjette Oscar-nominasjon for rollen i den rå og brutale filmen, og har aldri tidligere vunnet.

Bakgrunn: Årets store Oscar-favoritt.

Tre priser til «The Revenant»

Kristoffer Joner hadde en liten rolle i «The Revenant», og har sagt til VG at han heier på DiCaprio til prisen for Beste mannlige hovedrolle.

Kveldens kanskje aller mest høythengende pris, Beste film, gikk til «Spotlight» som har norgespremiere 11. mars. Det ble filmens andre pris for kvelden.

Prisen for Beste mannlige skuespiller gikk til Leonardo DiCaprio, som ble ropt opp av prisutdeler Julianne Moore. Hele salen reiste seg, og Leo ble stående og smile noen sekunder før han tok ordet og gratulerte alle de andre nominerte for deres prestasjoner. Deretter delte han æren med «The Revenant»-staben, deriblant regissør Alejandro González Iñárritu.

– For et utrolig talent du er, sa Leo til Iñárritu.

Takket mor og far

Han hyllet også sin egen mor og far, Irmelin og George DiCaprio.

– Ikke noe av dette hadde vært mulig uten dere, sa filmstjernen, som også viet foreldrene stor oppmeksomhet da ha ble intervjuet på rød løper før showet.

– Jeg vokste opp øst i Los Angeles, og foreldrene mine tok meg på auditions hver dag etter skolen. De lyttet til denne overambisiøse ungen som sa han ville bli skuespiller. Jeg kan aldri få vist nok takknemlighet, forklarte han.

Også Martin Scorsese, som er den regissøren Leo har jobbet tettest med opp gjennom karrieren, ble husket på i takketalen:

– Tusen takk, du har lært meg så mye om filmkunst, sa DiCaprio.

– Og til mine venner, jeg elsker dere høyt. Dere vet hvem dere er.

DiCaprio brukte store delen av talen sin til å understreke viktigheten av miljøvern

– Denne filmen handler om menneskene og naturen, så la oss ta et øyeblikk og tenke på klimaendringene, sa skuespilleren som er en kjent miljøvernforkjemper

Han fikk stor applaus for oppfordringen til å støtte urbefolkninger verden over samt å jobbe mot klimaendringene.

– Klimaforandringen er et faktum. Det skjer akkurat nå. Det er den mest overhengende trusselen for alle som lever på kloden, sa en engasjert DiCaprio og presiserte at han snakket på vegne av «våre barns barn, og for alle stemmene der ute som har druknet i grådighetens politikk».

Filmstjernen har i flere intervjuer snakket om hvor krevende det var for ham – som er vegetarianer – å spise kjøtt i rollen som jegeren Hugh Glass. Blant annet kastet han opp etter å ha spist lever fra bison. DiCaprio er nemlig sterk motstander av kjøttindustrien, som han mener er den aller største miljøtrusselen.

VG+: Hvem hva grizzlymannen?

Leo har også uttrykt miljøbekymring for den norske tundraen.

Alle vinnerne: Se den komplette vinnerlisten her.

Relativt ukjente Brie Larson slo stjerner som Cate Blanchett og Jennifer Lawrence i kategorien Beste kvinnelige hovedrolle for filmen «Room».

«The Revenant»-regissør Alejandro González Iñárritu gikk heller ikke tomhendt hjem. Han vant sin fjerde Oscar for regien på filmen, etter at han kuppet hele tre priser for «Birdman» i fjor.

– La oss en gang for alle sørge for at hudfargen vår blir like irrelevant som hårlengden, sa regissøren, som også hyllet DiCaprio med å si:

– Leo, du er «The Revenant». Tusen takk, for din sjel, din kunst og at du finnes.

MinMote: Disse var hetest på rød løper

MinMote: Antrekkene som slaktes

Gaga rørte publikum

Tarantino-komponist Ennio Morricone vant sin første Oscar for filmmusikken til «The Hateful Eight». Han fikk en æres-Oscar i 2006, men har ellers ikke vunnet. 87-åringen takket Tarantino, produsenten Harvey Weinstein og familien i takketalen.

En av kveldens mest følelsesladede øyeblikk sto Lady Gaga for. Hun ble introdusert av visepresident Joe Biden, før hun fremførte låten «Till It Happens to You» fra filmen «The Hunting Ground». Filmen handler om voldtekt på universitet-campuser i USA, og visepresidenten oppfordret alle til å forplikte seg til å jobbe mot voldtekt.

En beveget Gaga framførte sangen ved pianoet, og mot slutten kom en rad voldtektsofre ut på scenen med ulike mottoer påskrevet armene.

Prisen for Beste låt gikk like etter til Jimmy Napes og Sam Smith for «Writings on the Wall» fra «Spectre». Smith dediserte prisen til LHBT-mennesker over hele verden.

– Jeg står her som en stolt homofil mann, og håper vi en dag kan stå samlet som likeverdige alle sammen, sa Napes.

Seks Oscarpriser til «Mad Max»

Danmark var nominert i kategorien Beste fremmedspråklige film, men måtte se seg slått av ungarske «Sauls sønn».

I kategorien Beste mannlige birolle, vant Mark Rylance sin første Oscar for «Bridge of Spies».

– Om noen er i tvil om det hjelper å være i en film med Tom Hanks, kan jeg bekrefte at det hjelper. Dette er en fantastisk tid å være skuespiller i, og jeg er glad for å være en del av det, sa en glad Rylance fra scenen.

OSCARKLARE: Leonardo DiCaprio og Kate Winslet på den røde løperen natt til mandag. Foto: Valerie Macon , Afp

Bildeserie: Se alle nattens vinnere her (oppdateres).

«Mad Max: Fury Road» vant tre priser på rad med statuetter for Beste kostymedesign, Beste produksjonsdesign og Beste sminke og hår. Da George Millers kone, klipper Margaret Sixel som har klippet filmen ned fra over 400 timer råmateriale, vant prisen for Beste filmklipp, landet filmen på fire priser så langt.Samtlige vinnere takket regisør Miller for hans visjon.

Da turen kom til lyd-kategoriene, stakk filmen av med ytterligere to priser og står så langt som kveldens mestvinnende med seks priser.

«The Revenant» hentet hjem kveldens første pris for Beste foto, som gikk til Emmanuel Lubezki.

Svensk vinner

Alicia Vikander stakk av med prisen for Beste kvinnelige birolle for rollen i «Den danske piken», og kysset kjæresten Michael Fassbender som er i gang med å spille Harry Hole i «Snømannen» på vei opp mot scenen for å motta prisen.

– Tusen takk for at du var den beste kollegaen. Jeg kunne ikke ha klart dette uten deg, sa Viknder til motspiller Eddie Redmayne.

Ekspertene fikk altså rett da de for ett år siden uttalte at Vikander var blant Skandinavias hotteste filmnavn ute i verden.

Les også: «Batman» klar for «Snømannen».

Årets første pris, for Beste originalmanus, gikk til «Spotlight», en journalistfilm med flere nominasjoner i de «store» kategoriene. Beste adapterte manus gikk til «The Big Short».

Joner heier på Leo: – Håper han vinner

Totalt var det 24 konvolutter med topphemmelig innhold som skulle åpnes.

I GANG: Chris Rock på scenen for å være programleder for de 88. Academy Awards. Foto: Mario Anzuoni , Reuters

Rasekontrovers

Chris Rock var årets Oscar-vert, og han startet kvelden med å adressere #OscarsSoWhite-kontroversen som har fulgt prisen i år.

Han gikk ikke av veien for å gi et spark til Oscar-akademiet.

– Velkommen til årets Oscar-utdeling, også kalt White Peoples Choice Award, spøkte komikeren.

Han hevdet han tok en grundig vurdering av hvorvidt han burde takke nei til jobben eller ikke, men landet på at det siste han trengte var å miste nok en jobb på grunn av hudfargen sin.

– I år har vi en svart Rocky. Noen kaller filmen «Creed», men jeg kaller den «Svarte Rocky». Her har vi en film der hvite idrettsutøvere er like gode som svarte. Altså er det en science-fiction-film, sa Chris Rock fra scenen.

Rock hadde også laget et innslag der svarte skuespillere var klippet inn i flere av de nominerte filmene, og et segment der han intervjuet kinogåere i Compton om årets filmer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder