Én pris til Tyldum-film

VINNERE: Alejandro G. Inarritu og skuespillerne i «Birdman», som vant Beste film. Foto:John Shearer,Ap

Beste film-Oscar til «Birdman»

LOS ANGELES/OSLO (VG) I natt ble Oscar-prisene delt ut i Los Angeles. Av Norges ni vinnersjanser, vant «The Imitation Game» én gyllen statuett.

 • Ingvill Dybfest Dahl
 • Øystein David Johansen
 • Marianne Vikås

Artikkelen er over fem år gammel

Blant forhåndsfavorittene var «Birdman» og «The Grand Budapest Hotel» med ni nominasjoner hver, samt «Boyhood» og «American Sniper» som var nominert i seks kategorier. «Birdman» bet kraftig fra seg i de gjeveste kategoriene, og endte med tre priser, deriblant Beste film. Også «The Grand Budapest Hotel» gjorde det bra, med fire Oscar-statuetter.

Norge hadde totalt ni vinnersjanser, om vi regner med samtlige nominasjoner til Morten Tyldums «The Imitation Game» og Torill Koves animerte kortfilm «Moulton og meg», men vi endte med kun én statuett - for manuset til Tyldum-filmen. «Whiplash» vant samtlige priser filmen var nominert til - tre stykker, mens «American Sniper» kun vant pris for lyd.

Her er alle nattens Oscar-vinnere.

Forhåndsfavoritten «Boyhood» ble avspist med kun én pris - til Patricia Arquette for hovedrollen som moren til gutten vi følger gjennom oppveksten i filmen. Også «The Theory of Everything» høstet én pris - til Eddie Redmayne for rollen som Stephen Hawking.

PARODI: Oscar-vert Neil Patrick Harris parodierte Michael Keaton i «Birdman» fra Oscar-scenen. Foto:Kevin Winter,Afp

I år var det skuespiller Neil Patrick Harris, kjent fra «How I Met Your Mother», som ledet det stjernespekkede showet som startet 02.30 natt til mandag norsk tid. Han sparket det i gang med et sangnummer, akkompagnert av Anna Kendrick og Jack Black.

Verten startet med en liten spøk som kunne tolkes som kontroversiell. Han fleipet nemlig med debatten som har gått om at det ikke er noen fargede skuespillere som er nominert til Oscar i 2015.

– I kveld skal vi hedre de beste og hviteste, eh, jeg mener flinkeste, sa Harris fra scenen, til latter og applaus fra salen.

Dette skjedde i natt:

Prisen for beste film, delt ut av Sean Penn, gikk til «Birdman», Alejandro González Iñárritus tredje pris for kvelden. Det betyr at Tyldums «The Imitation Game» måtte nøye seg med én statuett i utbytte for sine åtte nominasjoner.

Iñarritu måtte altså opp på scenen igjen for den aller gjeveste prisen, etter at han allerede hadde fått regi-prisen. «Birdman» om den tidligere superhelten som skal sette opp et stykke på Broadway kategorien Beste film, og den meksikanske regissøren tok med seg mange av de involverte opp på scenen.

NATTENS TRIUMFATOR: Alejandro Gonzalez Iñárritu vant Oscar både for beste film og beste regi. Foto:Frederic J. Brown,Afp

– De vil ha meg til å snakke igjen, jeg med den aller dårligste engelsken her inne, fleipet regissøren.

– Takk alle som trodde på denne gale ideen. Alle bak denne filmen er helter, fordi det virkelig var en «crazy» idé, sa regissøren som også rakk å sende en hilsen hjem til Mexico:

– Jeg vil takke alle som bor i Mexico, jeg håper vi kan få oss en regjering vi kan stole på, og at de som er innvandrere her i USA blir behandlet med respekt. Dette landet er bygget av innvandrere.

Moore vant pris

Matthew McConaughey delte ut prisen for Beste kvinnelige hovedrolle, som gikk til forhåndsfavoritt Julianne Moore for «Still Alice».

– Jeg leste en artikkel hvor det stod at man kan leve fem år lenger når man vinner en Oscar! Jeg vil takke mor og far som sa at jeg kunne bli hva jeg ville dersom jeg tok en utdannelse, selv om jeg ikke tror de tenkte jeg skulle bli skuespiller.

– Jeg håper vi har fått satt søkelyset på Alzheimer, for sykdommen fortjener å bli sett slik at vi kan finne en kur. Jeg vil takke ektemannen min Bart og barna. Takk for livet og for å ha gitt meg et hjem! Sa Moore fra scenen.

Prisen for Beste mannlige hovedrolle ble delt ut Cate Blanchett og gikk til Eddie Redmayne for «The Theory of Everything», filmens første pris for kvelden.

– Åh, gud! Jeg tror ikke jeg er i stand til å uttrykke det jeg føler nå. Jeg vet bare at jeg er en lykkelig, lykkelig mann! Denne tilhører alle som kjemper mot den samme sykdommen som Stephen Hawking. Jeg ville ikke vært her uten Felicity Jones, eller regissør James Marsh. Til slutt vil jeg bare takke familien og min kjære: Nå får vi en ny fyr som skal dele leiligheten med oss!

Prisen for beste regi ble delt ut av Ben Affleck, og gikk til Alejandro González Iñárritu for «Birdman», i kategorien også Tyldum var nominert i. Regissøren hevdet han hadde på seg de hvite trusene Michael Keaton løp rundt i i filmen, for lykke. Prisen ble både Iñárritu og filmens andre for kvelden.

– Jeg er takknemlig og beæret over hederen jeg har fått på grunn av alle skuespillerne og produsentene. Beklager om jeg glemmer noen, sa Iñarritu og avsluttet med noen gloser på spansk til sine meksikanske kolleger.

UTDELER: Oprah Winfrey delte ut den 20. prisen for kvelden, for Beste adapterte manus. Foto:John Shearer,Ap

Talkshowdronning og skuespiller Oprah Winfrey sto for utdelingen av prisen for Beste adapterte filmmanus, og Graham Moore vant for Tyldums «The Imitation Game». Manusforfatteren klemte Morten Tyldum på vei opp på scenen.

Tyldum-seier

Moore sa det var urettferdig at outsideren Alan Touring aldri fikk oppleve den anerkjennelsen han fikk, og delte historien om at han forsøkte å ta selvmord som 16-åring fordi han følte seg annerledes og utenfor, og sa:

– Denne prisen er til alle dere som føler at dere ikke hører hjemme noe sted eller ikke passer inn: Jo, det gjør dere! Forbli rar - en dag står du på denne scenen!.

Det brøt ut umiddelbar full jubel på den norske Oscar-festen i butikken til Moods of Norway i Los Angeles. Det norske filmmiljøet i byen er til stede her, i tillegg til familiemedlemmer av regissør Morten Tyldum.

Guri Neby, som har jobbet tett med Morten Tyldum de siste 15 årene er til stede på den norske festen i Los Angeles. Hun er blank i øyene etter at Graham Moore ble utropt som vinner av prisen for beste adapterte manus.

– Dette er utrolig stas. Jeg vet at dette betyr mye for Morten, for manus er det viktigste for ham.

– Hvordan tror du han har det nå?

– Jeg tror at han er veldig stolt. Jeg tror at dette er veldig stort for ham. Han er veldig involvert i manus, selv om han stoler på manusforfatterne, så er han veldig på. Moore takket Morten i talen, og det er ikke rart, sier Neby.

– Fantastisk, sier Tyldums venn og kollega Tommy Wirkola, som også er til stede på den norske festen.

Komiker Eddie Murphy delte ut prisen for Beste originalmanus, som gikk til Alejandro González Iñárritu for «Birdman» - filmens andre pris for kvelden.

Iñárritu, som også har regien på filmen, takket skuespillerne Michael Keaton, Edward Norton og Emma Stone for å ha fått filmen til å fly.

Julie Andrews, som ble hyllet i forbindelse med «The Sound of Music»s 50-årsjubileum, som også ble markert ved at Lady Gaga fremførte sang fra filmen, delte ut prisen for Beste originalmusikk – til Alexandre Desplat for «The Grand Budapest Hotel». Desplat var nominert for musikken til to filmer - den andre var Tyldums «The Imitation Game», men i stedet vant han kveldens fjerde pris for Wes Anderson-filmen.

Stående applaus for John Legend

Musikalstjernene John Travolta og Idina Menzel delte ut prisen for Beste sang, til Common og John Legend for «Glory» fra filmen «Selma».

Legend minnet om at kampen for like rettigheter, også stemmerettigheter, i aller høyeste grad pågår i dagens samfunn, og fikk stående applaus for sin flammende tale.

– Selma, det er nå! For kampen om rettferdighet, den foregår nå, sa John Legend om filmen som altså foregår femti år tilbake i tid med Martin Luther King Jr. og kampen for afroamerikanernes rettigheter i USA og den kjente marsjen fra Selma i Alabama.

Jennifer Aniston og David Oyelowo delte ut prisen for Beste dokumentar, til «Citizenfour» om Snowden-lekkasjene. Regissørene takket Edward Snowden og alle varslere i sin tale, og Snowdens kjæreste var tilstede på scenen.

Naomi Watts og Oscar-nominerte Benedict Cumberbatch delte ut prisen for Beste filmklipping til «Whiplash» - dens tredje pris for kvelden.

Meryl Streep holdt den årlige introduksjonen som takket av alle filmmedarbeidere og skuespillere som har gått bort i året som gikk. Bildene kom opp av blant andre Sir Richard Attenborough, Mickey Rooney - og Robin Williams.

FEMINIST: Patricia Arquette hedret kvinnekampen i sin takketale for «Boyhood». Foto:Mike Blake,Reuters

Jessica Chastain og Idris Elba delte ut prisen for Beste foto, som gikk til «Birdman»-fotograf Emmanuel Lubezki, som fikk filmen til å se ut som den var filmet i én tagning. Slett ingen overraskelse.

Chris Pratt og Oscar-nominerte Felicity Jones delte ut prisen for Beste scenografi, som gikk til «The Grand Budapest Hotel» - filmens tredje pris i kveld.

Til å dele ut prisen for Beste animerte langfilm, stilte Zoe Saldana og Dwayne Johnson. Der var det «Big Hero 6» som stakk av med den gylne statuen.

Ingen Oscar til Kove

Kevin Hart og Anna Kendrick delte ut prisen i kategorien Beste animerte kortfilm, der Torill Kove var nominert for «Moulton og meg», men prisen gikk til «Feast».

Familiene til kvinnene bak «Moulton og meg», samt kolleger i Mikrofilm, som produserte kortfilmen, er til stede på den norske festen i Los Angeles. Det var full jubel da Koves film ble presentert, og det gikk et sukk gjennom forsamligen da det var «Feast» som stakk av med statuetten.

Kove var nominert for tredje gang, og vant Oscar i 2007 for «Den danske dikteren».

– Det var ikke helt uventet. «Feast» er en verdig vinner og har sirkulert som en favoritt. Vi skulle selvsagt ønske at det var «Moulton og meg», men noen ganger vinner man og noen ganger vinner man mindre, sier Tonje Skar Reiersen i Mikrofilm til VG og legger til:

– Torill er nok litt skuffet nå, men dette kommer hun fort over, altså.

PRISUTDELERE: Felicity Jones og Chris Pratt delte ut prisen for Beste scenografi. Foto:John Shearer,Ap

Mange mener sci-fi-filmen «Interstellar» ble forbigått da nominasjonene kom. Filmen fikk ihvertfall prisen for beste spesialeffekter som et plaster på såret. Hele spesialeffekt-teamet var på scenen for å ta i mot prisen.

Kvinnekamp og «Boyhood»

Fjorårets Oscar-vinner Jared Leto delte ut prisen for Beste kvinnelige birolle, som gikk til Patricia Arquette for rollen som moren i «Boyhood».

Arquette takket både Oscarakademiet, «Boyhood»-familien og sine mednominerte, og avsluttet takketalen med en hyllest til kvinnekamp:

– Til alle kvinner som har født alle skattebetalerne – det er vår tid til å få likelønn og like rettigheter for kvinner i USA! Sa skuespilleren til jubel i salen.

Hennes mednominerte Meryl Streep nærmest reiste seg fra stolen og knyttet neven i støtte til Arquette.

VGs USA-korrespondent melder om høy stemning på den norske festen i Los Angeles før prisen for beste kvinnelige birolle. Der håpet man selvsagt på Keira Knightley, fra Tyldums «The Imitation Game».

Sienna Miller og Chris Evans delte ut prisen for Beste lydklipp og lydmiks til «Whiplash», filmens andre pris for kvelden.

De delte også ut prisen for Beste lydredigering, til «American Sniper». Filmens første av seks mulige statuetter.

OSCARKLAR: Neil Patrick Harris er kveldens vert, og startet prisshowet i Dolby Theatre med et sang- og dansenummer. Foto:Kevin Winter,Afp

Neil Patrick Harris dro også til med en parodi på scenen i «Birdman» der Michael Keatons rollefigur blir stengt ute fra teateret i bare underbuksa rett før han skal på scenen, og må løpe rundt hele teateret for å komme seg til scenen. Harris løp gjennom gangene på Dolby Theatre i hvit underbukse, før han endte opp tilbake på scenen.

Kerry Washington og Jason Bateman delte ut prisen for Beste live-action kortfilm, til «The Phone Call», og prisen for Beste dokumentar-kortfilm, til «Crisis Hotline».

Nicole Kidman og Chiwetel Ejiofor delte ut prisen for Beste utenlandske film, som gikk til polske «Ida», i konkurranse med blant annet Golden Globe-vinner «Leviatan».

Se bildespesial fra kvelden her.

Regissørens takketale ble så lang at han ble forsøkt spilt av scenen av Oscar-orkesteret, men Pawel Pawlikowski fortsatte å takke sin avdøde kone, sine foreldre og barn, og ga alle som hadde slitt med å lage filmen tillatelse til å ta seg en drink i kveld.

To priser til «Grand Budapest»

«The Grand Budapest Hotel» fikk sin andre pris for kvelden for Beste make up- og hårdesign, delt ut av Reese Witherspoon.

Jennifer Lopez og Chris Pine delte ut prisen for Beste kostymedesign, som gikk til «The Grand Budapest Hotel» og ble filmens første Oscar av sine ni vinnersjanser.

PRISUTDELERE: Jennifer Lopez kom sammen med Chris Pine og delte ut pris. Foto:Robyn Beck,Afp

– Takk Wes, dette er deg! Denne deler jeg med deg. Du er som en komponist og du inspirerer oss alle. Jeg kunne ikke gjort det uten deg, sa Milena Canonero som har jobbet med regissør Wes Anderson flere ganger tidligere.

Første pris som ble delt ut var en av de gjeve: Beste mannlige birolle. Tradisjonen tro var det fjorårets vinner i kvinneklassen som delte ut, Lupita Nyong'o.

Veteranen J. K. Simmons vant prisen for innsatsen som jazzlærer i «Whiplash». Han er en dreven fyr i gamet, og kanskje mest kjent for rollen som den rappkjeftede redaktøren i «Spider-Man».

– Takk til Akademiet og alle involvert i «Whiplash»! Og jeg er takknemlig hver dag for det mest fantastiske mennesket jeg kjenner: Min kone Michelle Schumacher, sa Simmons fra scenen.

Han ga også kona æren for at deres tre barn var blitt så fantastiske.

FIKK FØRSTE PRIS: JK Simmons var en av forhåndsfavorittene og dro hjem statuetten for innsatsen i «Whiplash» Foto:John Shearer,Ap

Les også

 1. Ekteparet Tyldum strålte på rød løper

  LOS ANGELES (VG) Her ankommer et av Norges to Oscar-håp, Morten Tyldum (47), Dolby Theatre sammen med kona Janne (45).
 2. Her er alle nattens Oscar-vinnere!

  Slik gikk det under Oscar 2015!
 3. Norske Mona (25) danser på Oscar-scenen i natt

  LOS ANGELES (VG) Som barn drømte Mona Berntsen fra Bærum om å få delta på Oscar-utdelingen.
 4. Tyldum: – Ikke så mye å være nervøs for

  LOS ANGELES (VG) Morten Tyldum (47) kan telle timer til det blir klart om hans «The Imitation Game» får én eller flere…

Mer om

 1. Oscar
 2. Hollywood

Flere artikler

 1. Den norske Oscar-natten: Slik gikk det med Tyldum-filmen

 2. Her er alle nattens Oscar-vinnere!

 3. «The Imitation Game» nominert til ni priser – fikk ingen

 4. Verdens gjeveste filmpriser deles ut: Her kan du se Oscar-utdelingen i natt

 5. Dette er Golden Globe-vinnerne

Fra andre aviser

 1. Disse vant nattens Oscar-priser

  Aftenposten
 2. Oscar til Tyldums film

  Bergens Tidende
 3. Alt du trenger å vite om Oscar-utdelingen 2015

  Aftenposten
 4. Alt du trenger å vite om Oscar-utdelingen

  Bergens Tidende
 5. Tyldum glad han slapp å gå tomhendt fra Oscar-festen

  Aftenposten
 6. Følg Oscar-utdelingen i Aftenpostens live-blogg

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder