HAR SAMARBEIDET FØR: Petter Næss (til h) skal lage film av Lars Saabye Christensens "Maskeblomstfamilien". De to har samarbeidet før; her fra prøvene på teaterstykket "Øyet som ser" i Oslo i 2007. Foto: Lars Åke Andersen/Bladet Tromsø.

Petter Næss skal filme Saabye Christensens «Maskeblomstfamilien»: - Nå er jeg sulten på å filme!

(VG Nett) - Jeg gleder meg som en unge; nå er jeg ordentlig sulten på å filme igjen!

Jon Selås
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Det sier regissøren (48), som til høsten går i gang med opptakene til film-utgaven av Lars Saabye Christensens roman «Maskeblomstfamilien», som kom i 2004. Det blir et toppmøte mellom en av Norges mest suksessrike regissører og en av landets mest leste forfattere!

Tilskudd

Det er ledermøtet i Norsk Filminstitutt som har gitt et tilskudd på 9 600 000 kr i produksjonsstøtte til filmprodusenten Maipo og produsent Dag Alveberg. Det samlede budjettet ligger på rundt 18 millioner, og premiere blir høsten 2010.

- Til høsten er det nøyaktig tre år siden premieren på min siste film, «Tatt av kvinnen». Så det føles som det er på høy tid å komme i gang igjen, sier Næss.

Hanoi

I tiden som har gått, har Næss jobbet mye med teater, radioteater og med undervisning - blant annet i Hanoi i Vietnam, sammen med forfatteren Axel Helstenius, som han blant annet laget megasuksessen «Elling» sammen med.

- Hehe; fint og interessant å utvide horisonten litt, ja!

Blomster

- Hvorfor «Maskeblomstfamilien»?

- Fordi jeg leste boka like etter den kom ut - og falt rett og slett pladask for en sår og dramatisk historie; dette måtte bli film! Så viste det seg at Maipo og Alveberg hadde kjøpt rettighetene. Og nå blir det altså film, gudskjelov.

- Hva slags film?

- Det blir en vanskelig film å få til! Det handler om en 14 - 15 år gammel gutt på 60-tallets Oslo Vest, en gutt som gjør underlige ting, som mister tiltro til sine omgivelser, som prøver ting han kanskje ikke burde prøve som som ytre sett kanskje ikke engang er så lett å like. Men som man likevel må heie på. Det er temmelig intenst og ikke alltid like hyggelig.

Roller

- Og rollene?

- Ja, det er jo blant alt det som gjenstår å finne ut av. Foruten hovedpersonen, så er det tre store barneroller, tre litt mindre barneroller og fire større voksenroller. Vi er i den søkende fasen, nå. Men jeg kan i alle fall si at jeg gleder meg som et barn til å ta fatt, sier Petter Næss.

Samproduksjon

Samtidig med bevilgningen til «Maskeblomstfamilien» har filminstituttet også gitt 900 000 kr. til samproduksjonen «Rare Experort».

Det blir den første samproduksjonen mellom Finland og Norge på mange tiår, og skal filmes på Filmcamp i Målselv.

«Rare Export» presnteres som en absurd og grotesk historie om en julenisse svært fjernt fra den tradisjonelle. Det er en film full av spesialeffekter, i grenselandet til fantasy-sjangeren med skrekkelementer.

Regissør blir finske Jalmari Helander, og norsk co-produsent blir Knut Skoglund og Pomor Film ANS.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder