Torill Kove er nominert til «beste animerte kortfilm»

Tyldum-film nominert til åtte Oscar-priser

Morten Tyldum og «The Imitation Game» er nominert i åtte kategorier – blant dem er «beste film» og «beste regi».

 • Kristine Hellem Aanstad
 • Catherine Gonsholt Ighanian
 • Ingvill Dybfest Dahl

Artikkelen er over fem år gammel

Klokken 14.40, norsk tid, startet opplesningen av Oscar-nominasjonene for 2014-filmene, fire dager etter at årets Golden Globe-prisdryss fant sted.

«The Imitation Game» er nominert i kategoriene: «beste filmklipp», «beste produksjonsdesign», «beste originalmusikk», «beste regi»,«beste tilrettelagte manus» og «beste film».

Keira Knightley er nominert for «beste kvinnelige birolle», mens Benedict Cumberbatch er nominert for «beste mannlige hovedrolle».

Tyldum skal selv være uvitende om gladnyheten ettersom han er på vei til Sør-Afrika da vinnersjansene blir kunngjort.

– Jeg sitter faktisk på flyet når det annonseres, så det er helt grusomt. Jeg kommer til å være dritnervøs når jeg går av og skrur på telefonen min når jeg mellomlander på Heathrow. Det blir ekstremt spennende, sa regissøren til NTB på mandag.

Med sine åtte vinnersjanser følger Tyldum og «The Imitation Game» hakk i hæl på de to filmene som stakk av med aller flest nominasjoner – nemlig «The Grand Budapest Hotel» og «Birdman» som begge kan vinne i ni kategorier.

Se alle de nominerte her!

NOMINERT: Her blir «The Imitation Game» nominert til «beste film». Foto:Mark Ralston,Afp

– Dette er historisk

– Oscarnominasjonene er selvfølgelig først og fremst en enorm seier for Morten Tyldum! Åtte Oscar-nominasjoner, inkludert de to gjeveste kategoriene, beste regi og beste film (selv om Oscar-prisene for «beste film» gis til filmens produsenter, ikke regissøren) er rett og slett bare fantastisk, sier VGs filmekspert Jon Selås, og fortsetter:

– Det beviser for alle at Tyldum er i den definitive eliteklassen blant verdens regissører, han har gjort alle de riktige valgene underveis. Og han har bevist for hele filmverdenen at han er en mann å betro de aller største oppgavene fremover. Vi kan ikke annet enn gratulere!

VG Helg møtte familien Tyldum i Los Angeles – Les det store portrettet på VG+

– Samtidig må det også være lov for det norske filmmiljøet å være stolt over det Morten Tyldum har oppnådd. Han kommer fra Norge. Han fikk sin første utvikling i NRKs barne- og ungdomsavdeling blant annet med TV-serier som «U» og «Åtte & ½», han gikk videre via kortfilmer og reklame til ungdoms- og spenningsfilmer – inntil det endelige norske gjennombruddet kom med «Hodejegerne» i 2011. Det var den som banet veien for ham til Hollywood – og det er den han nå har nådd et foreløpig høydepunkt med hele åtte nominasjoner for «The Imitiation Game». Dermed må filmen kalles en av dette årets store Oscar-filmer, sier Selås.

Norske Kove kan vinne igjen

Norske Torill Kove (56) stiller også med vinnersjanse i årets Oscar-race. Hun er blant de nominerte i kategorien beste animasjonskortfilmer med «Me and my Moulton (Moulton og meg)». Hun visste allerede at hun hadde en god sjanse, i og med at hun figurerte på den forhåndskunngjorte kortlisten med til kandidater.

Les også: Norsk barnefilm kupper svensk ikon

Torill Kove, som bor i Montreal i Canada, kan dermed gjenta triumfen fra 2007, hvor hun vant Oscar for kortfilmen «Den danske dikteren».

Regissør Torill Kove er i Canada, og svarer i en pressemelding fra Norsk filminstitutt dette på hva en tredje Oscar-nominasjon betyr for henne:

– Dette oppleves utrolig bra! Jeg er veldig glad for dette både for Moulton og meg, og for Mikrofilm og NFB og alle de dyktige og talentfulle folkene som har bidratt til filmen. De er verdens beste kolleger. Det er vanskelig å si hva en slik nominasjon har å si for meg som filmskaper. Jeg har så mange animasjonsfilmer i tankene som jeg har lyst til å lage. Men det gir jo god vind i seilene for si det slik. «It's good for moral», sier Torill Kove som dermed skal til Los Angeles og prisutdelingen i februar.

– Det blir spennende, gøy og nervepirrende – alt på en gang, sier Kove.

Torill Kove Foto:Robyn Beck,AFP

Det var skuespiller Chris Pine, Academy president Cheryl Boone Isaacs og regissørene og J.J. Abrams som offentliggjorde nominasjonene. Kunngjøringene ble lest opp i Academy’s Samuel Goldwyn Theater i Beverly Hills.

Les også:Oscar vs. Golden Globe

Kove har forklart til Aftenposten at hun har brukt to og et halvt år på å lage den 13 minutter lange kortfilmen «Moulton og meg». Den er basert på håndtegnet animasjon og er en humoristisk og delvis biografisk beskrivelse av Koves egen oppvekst på 1960-tallet i Norge.

Kove er født på Hamar, men har bodd i Canada siden 80-tallet.

Foruten Koves film, har Norge vunnet Oscar i 1952 for Thor Heyerdahls dokumentarfilm «Kon-Tiki». Torill Kove var i tillegg nominert i 2000 for kortfilmen «Min bestemor strøk kongens skjorter».

«Turist» ikke nominert

Svenske Ruben Östlunds film «Turist», eller «Force Majeure», som den egentlig heter, fikk ingen nominasjoner. Filmen har norske Lisa Loven Kongsli og Kristoffer Hivju på rollelisten. Filmen var nominert til Golden Globe, men vant ikke.

Under Golden Globe var Morten Tyldums «The Imitation Game» nominert til fem kategorier, men måtte se seg slått i samtlige.

Selve Oscar-utdelingen finner sted søndag 22. februar i Dolby Theatre i Hollywood og blir direktesendt av ABC Television Network. Oscar-kvelden sendes også direkte i over 225 land.

Mer om

 1. Oscar

Flere artikler

 1. Oscar-nominasjonen: Hennie hyller Tyldum

 2. Tyldum om Oscar-nominasjonene: – Telefonen «eksploderte»

 3. Den norske Oscar-natten: Slik gikk det med Tyldum-filmen

 4. I natt kan de vinne Golden Globe

 5. Eksperter: Så mange Oscar-statuetter får Tyldum

Fra andre aviser

 1. Åtte Oscar-nominasjoner til Tyldum og en til Kove

  Fædrelandsvennen
 2. Disse filmene kan bli Norges Oscar-håp

  Aftenposten
 3. Alt du trenger å vite om Oscar-utdelingen

  Bergens Tidende
 4. Se, en norsk Oscar-favoritt

  Aftenposten
 5. Nå kan hun vinne sin andre Oscar

  Aftenposten
 6. Morten Tyldum nominert til Oscar for beste regi

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no