«Mot naturen» med verdenspremiere i Toronto

Skal vise fjell-onani for et stort publikum

PAR PÅ FILM OG I VIRKELIGHETEN: Ole Giæver og Marte M. Solem spiller hovedrollene i «Mot naturen», som har verdenspremiere i Toronto. Foto: ØYSTEIN DAVID JOHANSEN,VG

Norsk filmpar i Toronto med tabu-tanker og utroskap

TORONTO (VG) Ole Giæver har regissert og spiller mannen som ønsker seg bort fra kona og stikker av på fjelltur med stygge tanker. Til rollen som kona valgte han sin egen.

  • Øystein David Johansen

Artikkelen er over fem år gammel

«Mot naturen» heter den første norske filmen som får premiere under prestisjetunge Toronto Internasjonale filmfestival, sammen med to andre norske filmer. Filmplakaten med Ole Giævers nakne rompe figurer allerede på plakater rundt i byen. Filmen handler om en småbarnsfar, som lever i et tilsynelatende lykkelig forhold med kone og barn, men som er på helt andre tanker når han er for seg selv. Filmen har en voiceover som lar oss høre disse, ikke sjeldent skitne, tankene.

VG møter ekteparet Ole Giæver, manusforfatter, regissør og hovedrolleinnehaver, sammen med kona Marte M. Solem, som spiller kona i filmen. Deres egen sønn spiller sønnen i filmen, og Giæver selv er svært glad i turer i skog og mark. Men «Mot naturen» er definitivt ingen personlig fortelling, forteller Giæver.

- Det er ikke selvbiografi i det hele tatt. Det har vært helt nødvendig å lage en distanse til sitt eget liv og det karakteren går gjennom, sier Giæver.

VISER RUMPA I CANADA: Dette bildet henger rundt på flere steder i festivalområdet i Toronto. Ole Giæver til fjells i «Mot naturen» Foto:,Mer film

- Man bruker selvsagt ting fra eget liv. Men alle valgene som er tatt på vegne av filmen er tatt ut av et ønske om å gjøre en så god film som mulig. Marte er en veldig god skuespiller, og siden jeg skulle spille selv ga det meg en trygghet å kunne bruke Marte som motspiller. Og lenge gikk jeg med tanken om at det skulle være en kvinne som var hovedkarakteren.

VGTV: Se trailer fra «Mot naturen» her!

Karakteren i filmen tar altså til fjells hvor han sysler med tanker om skilsmisse, vi får ta del i hans sex-fantasier om andre damer, og er med når han blir «tatt» mens han onanerer bak et tre.

- Det kompromissløse i prosjektet har vært å prøve å være ærlig rundt det mennesker går og tenker på. Da må man også ta fram de banale og primitive ting man tenker på. Alle kan ha «hverdagstbabuer», ting man ikke liker å snakke om, det har vært både morsomt og utfordrende å jobbe med.

Han er ikke redd for å vise «fjell-onani» foran et stort publikum i Canada.

- Neida, jeg har alltid hatt et ganske avslappende forhold til kropp og seksualitet. Akkurat det går greit, den største utfodringen var å gjøre det på innspilling med 20 folk rundt deg! Men man får humor på slikt på et filmsett også.

Kone og kollega Marte M. Solem synes det var merkelig å se ektemannen blottlegge seg slik, og gjorde seg noen tanker da hun leste manus. Men hun likte det hun leste.

- Vi har snakket om alt hva denne karakteren går igjennom sammen som en del av prosessen. Det her vært fint, men det kan godt hende filmen kan skape reaksjoner. Jeg har i hvert fall venninner som sier de kjenner seg igjen. Det betyr at filmen handler om et menneske, ikke bare en mann.

LYKKELIGERE I VIRKELIGHETEN: Ole Giæver og kona har det bedre enn paret de fremstiller i filmen «Mot naturen». Foto: ØYSTEIN DAVID JOHANSEN,VG

Mer om

  1. Film

Flere artikler

  1. Filmanmeldelse: Eksistensialisme på norsk

  2. Gjev pris til den norske filmen «Mot Naturen»

  3. Filmanmeldelse «Fra balkongen»: En ålreit fyr

  4. «Mot naturen» konkurrerer om filmpris

  5. Maria Bonnevie gjør comeback med norsk film i Toronto

  6. Christian (33) skulle dø – spilte inn livstestamentet på film

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder