PREMIEREKLARE KAMERATER: Jo Nesbø og Henrik Mestad har laget kortfilm sammen og klatrer sammen. Fredag var det premiere på «Arme riddere», bygget på en historie av Nesbø, med Mestad i en av rollene. Foto: NILS BJÅLAND

Klatredrama under «Arme riddere»-innspillingen

Kompisene Henrik Mestad og Jo Nesbø begge involvert i actionkomedien

Henrik Mestad og Jo Nesbø er klatrekamerater. Under innspillingen av «Arme riddere» måtte Mestad ta på seg klatreskoene for å berge et filmkamera som dinglet fra en bro.

Tormod Halleraker
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Jo Nesbø har skrevet historien som filmmanuset bygger på. Henrik Mestad spiller en av hovedrollene i den blodige actionkomedien med premiere før helgen.

- Det mest dramatiske som skjedde var da de rigget til filmkamera under en bro. Vaieren som skulle holde kameraet til et par millioner røk. Det hang og dinglet rett over vannflaten. Tilfeldigvis hadde Henrik med seg klatresko og tau, forteller Nesbø.

LES OGSÅ: Den umulige filmanmeldelsen

Med sikring fra en som aldri hadde gjort det før, klatret skuespilleren 50 meter oppunder brospennet og reddet kameraet.

Nesbøs sluttreplikk

- Samtidig som jeg holdt på, var produsenten i telefonen for å sjekke hvordan det var med forsikringen på skuespillerne. Den kvelden ble jeg påspandert en øl, smiler Mestad, som kommer rett fra opptakene til NRK-serien «Halvbroren».

Han mener den største utfordringen med «Arme riddere» var å få historien til å gå opp på en måte som gjør at publikum henger med hele veien.

- Det tror jeg vi har klart.

Fire karer vinner en tippegevinst på 1.739.361 kroner. Ingen av dem har lyst til å dele. Noe som fører til forviklinger som ender med åtte lik på en strippebule i Sverige. Eller, det er der filmen begynner.

- Det er som «Robinsonekspedisjonen» på speed. Regissør Magnus Martens og skuespillerne har tatt den opprinnelige ideen min og dratt den mye lenger, sier Nesbø.

Som med «Hodejegeren» ville han se filmskaperne minst mulig i kortene underveis.

- Bortsett fra at jeg i begge tilfeller har skrevet sluttreplikken. Jeg mistenker at det er fordi de vil ha meg til å sitte til premierevisningen er ferdig.

- Blir det dårlig sier jeg bare at dette har jeg ingenting med. Blir det bra tar jeg mest mulig av æren, fortsetter han.

Mestad har selv vært med å utforme sin rolle som en «eksepsjonelt dyktig etterforsker».

- Han er typen som ser når noen lyver, og som henger igjen i looken fra sin første storhetstid som kar. Slangeskinnsboots og en tynn 80-talls øredobb. Litt Ola Thune og litt Don Johnson i «Miami Vice».

- I forarbeidet snakket jeg med en strafferettsprofessor for å lære om forskjellene mellom gammel og ny forhørsteknikk. Etterforsker Solør er av den gamle skolen, fortsetter Mestad.

Laget kortfilm sammen

Hverken Mestad eller Nesbø har dratt i land noen store tippegevinster.

- Men jeg har tippet mye opp gjennom årene. Før pleide jeg å drømme om kjøpe en Gibson Les Paul gitar modell 1957 og en vegg med Marshall-forsterkere å ha hjemme i stua, sier Nesbø.

Etter å ha solgt 11 millioner bøker trenger ikke han lenger å drømme om 12 rette i tipping. Nylig ble det også kjent at en av favorittregissørene, Martin Scorsese skal filmatisere «Snømannen». Selv har Nesbø ingen planer om å bli filmregissør.

- Jeg og Henrik laget kortfilmen «Konto og gitar» sammen. Det var morsomt å regissere, men altfor hardt arbeid for en ganske lat fyr som meg.

- Det funket jævlig bra under innspillingen, selv om vi har litt svære egoer begge to. Særlig Jo, smiler Mestad.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder