«Ballettguttene» til VG: - Dansen er en livsstil

Når blir Lukas, Torgeir og Syverts dansekarriere til film

Lukas Bjørneboe Brændsrød (17), Torgeir Lund (18) og Syvert Lorenz Garcia (17) trener minst 20 timer i uken for å realisere drømmen om å bli profesjonelle ballettdansere.

Felicia Alvsing
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Nå skal deres kamp om ballettdrømmen vises i dokumentarfilmen «Ballettguttene». Lukas Bjørneboe Brændsrød er den første norske gutten som har kommet inn på The Royal Ballet School i London, mens Torgeir Lund og Syvert Lorenz Garcia begge studerer ved Balletthøgskolen på Kunsthøgskolen i Oslo. Til høsten har de alle sitt siste år som studenter, og veien hit har vært krevende.

– Det krever mye av deg. Mest av alt disiplin, men de fysiske forutsetningene må også ligge der. Det er ikke alle som klarer det, sier Torgeir til VG, som møter guttene på Operaen i Oslo.

– Du må også ha noen som pusher deg. Selv om du ikke har naturlige fasiliteter, så er det noen som tvinger det frem. Du kan jo forme kroppen til en viss grad, fortsetter Syvert.

BEGYNNELSEN: På Den Norske Opera i Oslo startet deres reise mot drømmen om å bli profesjonell ballettdanser. Nå kan du se deres forsøk mot toppen i dokumentarfilmen «Ballettguttene». Fra venstre: Lukas Bjørneboe Brændsrød, Syvert Lorenz Garcia og Torgeir Lund. FOTO: ROBERT S. EIK/VG Foto:,

Guttene trener fire timer om dagen, seks dager i uken, noe som ikke gjør at det er mye tid til annet.

– Vi har ingen andre hobbyer, ler guttene, før Lukas fortsetter:

– I begynnelsen var ballett en hobby, men nå er det gått så langt at det ikke er en hobby lenger – det er blitt en livsstil.

Tenåringsguttene innrømmer at med en slik livsstil hvor treningen tar opp fem timer om dagen, så blir skolen nedprioritert.

– Skolearbeid blir jo satt til siden, da balletten er hovedfokuset. Skolearbeid og andre plikter får man gjøre når man har tid. Heldigvis ønsker jo skolene våre også at vi fokuserer på balletten, sier Lukas.

Begynte tidlig

Torgeir startet med ballett når han var tolv år gammel, etter at moren så en artikkel i avisen om et opptak til Den Norske Opera & Ballett. Lukas drev med breakdance, og fant ut at han kunne teste ut balletten, når han var ti år gammel. Syvert fikk under søsterens danseforestilling beskjed om at enten måtte han være med å danse, eller så måtte han gå ut. Han ble med, og har nå danset ballett i ti år. Ballettveteranen, kaller de andre guttene ham og ler.

Dokumentaren handler om kampen de må kjempe for at ballett-drømmen skal gå i oppfyllelse. Da innspillingen begynte var guttene unge, men har nå utviklet seg til ordentlige ballettdansere, skal vi tro regissør Kenneth Elvebakk.

– Da jeg startet å filme for fem år siden var Lukas, Syvert og Torgeir ikke fullt ut menn, kroppene var i endring og hormonene boblet. I dag har de utviklet seg til å bli tre flotte ballettdansere, sier han.

Men det var ikke alle tre som var helt sikre på at de ønsket å bli ballettdansere, noe filmen viser. I dag er i hvert fall to av dem sikre på at ballett er veien å gå, mens Torgeir fortsatt dveler litt ved valget.

– Jeg er fortsatt litt usikker på om det ballettdanser jeg ønsker å bli. Det er andre ting jeg interesserer meg for i tillegg til ballett, men jeg kommer til å satse 100 prosent dette semesteret, og så tar jeg en beslutning etter det, sier han.

Siste året

Denne høsten starter de i tredjeklasse, og blir forbilder på skolen, og det er en jobb de ikke ser lett på.

– Det blir mye trening og mye press, og finpussing. Når man gikk i førsteklasse så man alltid opp til de eldste, og nå er det oss de yngre ser på. Det setter også litt press på oss.

Jeg håper vi kan være gode forbilder, sier Syvert, og de andre nikker.

Torgeir, Lukas og Syvert har kommet langt siden innspillingen av dokumentaren startet, og de har alle en historie de kunne tenke seg å fortelle med ballett.

– MacMillan’s «Romeo and Juliet», sier Syvert.

– Det er yndlingsballetten av de klassiske, skyter Lukas inn.

Den store drømmen er alle enige i. Å få danse i et stort dansekompani.

– Balanse mellom kunst og toppidrett

Ballettsjef ved Den Norske Opera & Ballett, Ingrid Lorentzen, sier til VG at det ikke finnes noen oppskrift på hvordan du blir en profesjonell ballettdanser.

– Det er jo et sett med egenskaper du trenger, men det finnes ingen oppskrift. Summen av de egenskapene du trenger, gjør at du kan bli en danser. I klassisk ballett er det en del spesifikke krav du trenger for å takle den type press som du vil kjenne på. Det er en krysning mellom kunst og toppidrett, og der må man finne en balanse. Man snakker om ting som spenst, mykhet, hurtighet, uttrykksfullhet, dynamikk, evnen til å bevege seg både raskt og sakte, evnen til å fylle en rolle og leve seg inn i historie, til å kunne sette partneren perfekt ned, lande lydløst og hoppe skyhøyt. Med alle de tingene, samtidig som du må elske trening, kan du lykkes.

«Ballettguttene» vises på kinolerretet i flere land, blant annet i Storbritannia og Frankrike. I Norge vises en TV-versjon av dokumentaren på NRK1 tirsdag klokken 22.15.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder