OSCAR-DRØMMEN KNUST: «Reprise»-gjengen - fra venstre manusforfatter Eskil Vogt, skuespillere Anders Danielsen Lie og Viktoria Winge, regissør Joachim Trier og skuespiller Espen Klouman Høiner. Foto: Scanpix

Håpet helt ute for norsk Oscar-kandidat

(VG Nett) For første gang har Oscar-akademiet røpet hvilke utenlandske filmer som kan bli nominert.

ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Filmen «Reprise», som den norske Oscar-komiteen har sendt inn til Oscar-akademiet, står ikke på kortlisten som ble kunngjort i går.

Det har aldri skjedd før at Oscar-akademiet har kunngjort de sterkeste kandidatene i kategorien «Beste fremmedspråklige film» før nominasjonslisten er lest opp.

Dansk håp

Mens Norge glimrer med sitt fravær på oversikten, kan danskene øyne håp om Oscar-triumf. Blant de ni som er nevnt, skal det plukkes ut fem som blir belønnet med nominasjon.

ETTERTRAKTET PRIS: Oscar-statuetten er verdens mest populære filmpris. Foto: AP

Her er de engelske titlene på de ni som ifølge kortlisten har størst sjanse til å bli nominert:

«Days of Glory» fra Alegerie, «Water» fra Canada, «After The Wedding» fra Danmark, «Avenue Montaigne» fra Frankrike, «The Lives of Others» fra Tyskland, «Pan's Labyrinth» fra Mexico, «Black Book» fra Nederland, «Volver» fra Spania og «Vitus» fra Sveits.

Det er Joachim Trier som har regissert norske «Reprise». Filmen har vunnet en rekke trofeer internasjonalt, blant annet regiprisen og Don Quijote-prisen fra juryen for de internasjonale filmklubbene på filmfestivalen i Tsjekkia i sommer. Den fikk også filmpris i Toronto. Men den gjeveste filmprisen av dem alle - nemlig Oscar-statuetten - må det norske filmteamet nå se langt etter.

Salma leser opp

Alle de nomienrte blir lest opp på direktesendt TV tirsdag 23. januar. Det er filmstjernen Salma Hayek som har fått det ærefulle oppdraget med å lese opp de heldige - sammen med Oscar-president Sid Ganis.

Oscar-utdelingen går av stabelen 25. februar i Los Angeles.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder