Voldtektstiltalte Harvey Weinstein ankom retten med gåstol

Etter mer enn to år i en storm av anklager starter rettssaken mot filmprodusent Harvey Weinstein (67) i New York. Samme dag ble det kjent at han også blir tiltalt i Los Angeles.

Den før så berømte filmmogulen er sterkt redusert sammenlignet med hvordan han fremsto før de første anklagene kom på slutten av 2017.

Da Weinstein ankom forhåndshøringen i Supreme Court på Manhattan i New York mandag ettermiddag norsk tid, gikk han krumbøyd og med gåstol. Han skal ha vært igjennom en ryggoperasjon nylig.

Bildene viser imidlertid en smilende Weinstein på vei inn. Da representanter fra pressen spurte om hvordan han har det, skal 67-åringen ifølge AP ha svart:

– Ikke så bra, men bedre.

Juryutvelgelsen starter tirsdag. Dagens høring skal ha gått med til å legge strategi for rettssaken, blant annet for å hindre at juryen blir påvirket av mediedekningen.

les også

Weinstein-anklagere: – Sårende om ingenting skjer

Blant dem som hadde samlet seg utenfor rettsbygningen, var skuespiller Roseanne Arquette (69), en av nærmere 100 kvinner som har beskyldt Weinstein for sexmisbruk.

Hun hadde varslet på forhånd at hun ville være på plass for å støtte anklagerne som skal i vitneboksen. Hun har selv ikke blitt kalt inn som vitne.

– Jeg føler trang til å beskytte dem. Uansett hva som skjer, så vil dette bil svært tøft for alle som har stått frem, sier Arquette ifølge The Guardian.

Skuespiller Rose McGowan (46) og reporter Lauren Sivan (41) møtte også opp for å vise sin motstand mot den tiltalte.

ANKLAGER: Skuespiller Rose McGowan møtte opp og tok ordet foran presseoppbudet. Foto: JASON SZENES / EPA

På spørsmål fra pressen om hva kvinnene mener om Weinsteins egen selvinnsikt, svarte McGowan ifølge The Wrap at «han absolutt ikke innser hva han har gjort».

Flere anklagere møtte opp, deriblant de mindre kjente skuespillerne Louise Godbold, Dominique Huett, Sarah Ann Masse og Paula Williams.

– Han så feig ut. Han så ikke på oss og nektet å få øyekontakt, uttalte Ann Masse etterpå.

Ifølge amerikanske medier var ikke Weinstein i noen vitneboks mandag.

Flere tiltaler

Senere mandag kveld meldte TMZ at statsadvokaten i Los Angeles også i løpet av dagen vil ta ut tiltale mot Weinstein. Denne tiltalen baserer seg angivelig på påstander fra åtte kvinner fra L.A. og Beverly Hills.

Kort etter kunngjorde statsadvokaten i Los Angeles at de har tatt ut tiltale mot Weinstein, for to separate saker over en todagers periode i 2013. Den ene tiltalen dreier seg om voldtekt, mens den andre gjelder seksuell trakassering, melder AP.

– Vi mener at bevisene vil vise at den tiltalte brukte sin makt og innflytelse for å få tilgang til sine offer og deretter forgripe seg på dem, sier statsadvokat Jackie Lacey i en pressemelding.

Påtalemyndigheten vil anhivelig kreve at kausjonen settes til om lag 40 millioner kroner.

Weinsteins advokat Donna Rotunno skal ha uttalt til pressen utenfor retten i New York tidligere på dagen at de var klar over at nye tiltaler kunne bli kunngjort.

– I dette landet er du uskyldig til det motsatte er bevist, sa hun til pressen etter høringen.

ANKLAGER: Roseanne Arquette sto utenfor rettsbygningen. Foto: Mark Lennihan / AP

les også

Stilte opp til intervju – nektet å snakke om overgrepsanklagene

Weinstein, tidligere en av bransjens mektigste menn, står blant annet tiltalt for å ha voldtatt en ikke navngitt kvinne på et hotellrom i New York i mars 2013, og for å ha tvunget en annen kvinne til oralsex i Weinsteins egen leilighet i juli 2006.

DEMONSTRANTER: Mange kvinner samlet seg. Foto: SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Blant vitnene er «Sopranos»-skuespiller Annabella Sciorra (59), som var blant de første som anklaget Weinstein – for en voldtekt tilbake i 1993–94.

Rettssaken er ventet å vare i seks uker. Blir han kjent skyldig, er strafferammen på livsvarig fengsel.

ANKLAGER: Reporter Lauren Sivan har anklaget Weinstein. Hun møtte opp utenfor rettsbygningen. Foto: KENA BETANCUR / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

les også

Harvey Weinstein erklærer seg ikke skyldig

Weinstein har konsekvent nektet skyld og hevdet at all sexen var basert på frivillighet. Han har imidlertid beklaget oppførselen, som også har kostet ham ekteskapet og jobben.

GÅSTOL: Harvey Weinstein er fysisk svekket. Foto: Seth Wenig / AP

les også

Deler av saken mot Weinstein frafalt

Harvey Weinsteins konkursslåtte filmstudio inngikk i oktober i fjor et forlik verdt om lag 230 millioner norske kroner. Kompensasjonen er øremerket de over 30 skuespillerne og tidligere Weinstein-ansatte som har anklaget filmmogulen for ulike former for seksuelle overgrep – fra voldtekt til seksuell trakassering.

ANKLAGER: Dominique Huett utenfor retten. Foto: KENA BETANCUR / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

STJERNEADVOKAT: Gloria Allred representerer flere av anklagerne, her på vei inn i retten mandag. Foto: Richard Drew / AP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder