DØDE I DAG: Anthony Minghella er død i en alder av 54 år. Her sammen med kona Carolyne Chao på Berlin filmfestival. Foto: EPA

Oscar-vinnende regissør død

(VG Nett) Anthony Minghella døde tirsdag morgen av hjerneblødning. Han ble 54 år.

  • Alexander Nyhagen
  • Sun Iren Bjørnås
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Dødsfallet bekreftes overfor nyhetsbyrået AP av Minghellas agent Judy Daish.

Ifølge Daily Mail døde regissøren av hjerneblødning ved Charing Cross Hospital i London, der han hadde vært igjennom et mindre inngrep i halsen.

- Han ble i forrige uke operert for en svulst i halsen og operasjonen så ut til å ha vært vellykket, uttaler Daish til den engelske avisen.

Minghella har regissert filmer som «Cold Mountain», «Den talentfulle Mr. Ripley» og «Breaking And Entering».

Oscar-vinner

For «Cold Mountain» mottok han hele syv Oscar-nominasjoner, og i et intervju med VG i februar 2004 sa han følgende om sitt filmatiske prosjekt:

- Det er mitt oppriktige håp at det finnes mange andre lik meg selv. Som ønsker å bli beveget, utfordret og provosert av en film. Fremfor alt beveget. Ikke bare av romantikken. Men av den lærdom som er å hente i de store, historiske tragedier.

Minghella er imidlertid mest kjent for storfilmen «Den Engelske Pasienten» - som han vant en Oscar for i 1996.

VGs anmelder trillet terningkast 5 for «Den Engelske Pasienten», og kalte den en fortettet og genialt dramatisert historie om voldsom krig, pasjon, ørken og hete.

Les også:Hollywood-regissør fikk hjelp av heksedoktor

Anthony Minghella tok på seg vervet som styreformann i det britiske filminstituttet i 2003. Da uttalte han følgende til BBC:

- Vi lager ikke nok filmer i Storbritannia. Studioene våre er ikke produktive nok, og vi har for få studioer. Vi må bli flinkere til å dyrke filmtalenter, og å holde dem på de britiske øyer.

Hans siste prosjekt var å lage en TV-film av boken «The No. 1 Ladies' Detective Agency».

Minghella lagde sin første film «Truly, Madly, Deeply» i 1991.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder