Filmatisk polarbragd

«Frosset hjerte»

Dokumentarfilm av Stig Andersen og Kenny Sanders.

ARTIKKELEN ER OVER 20 ÅR GAMMEL

«Frosset hjerte» er basert på Tor Bomann-Larsens brutalt avslørende Amundsen-biografi, som på utmerket vis utfylte Roland Huntfords «Scott og Amundsen» om vår polarhelts oppturer.

Amundsen-beundrere vil nok innvende at en dokumentarfilm om ham også burde lagt vekt på hans effektivt gjennomførte erobring av Nordvestpassasjen (1903-06) og Sydpolen (1911).

Men iallfall i Norge er bragdene velkjente nok, samtidig som det ble gjort få gode opptak så tidlig i filmhistorien. I tillegg er nedturer nødvendigvis mer dramatiske - og Amundsens menneskelige svakheter mindre kjent.

Filmskapernes bragd er at de har fått tak i en sann rikdom av filmopptak og bilder, ikke minst av Amundsens kvinner, og at de har satt bitene sammen med både oppfinnsomhet og forstand. Skuespillerne låner bare ut sine stemmer. Vi slipper å se rekonstruerte ørneneser og manglende likhet.

Utvalget av sitater kan iblant virke ondskapsfullt. Men vi må huske på at datidens stil var svulstig og overspent. Og Amundsens svik overfor sine redningsmenn (broren Leon og Hjalmar Johansen), sine kvinner og sine sibirske adoptivbarn kunne gjerne vært viet enda mer plass.

Amundsen får også anledning til å vise en smule selvironi, etter at selvbergingen ut av fly-fiaskoen i 1925 ble folkefeiret som seier. Her burde for øvrig Hjalmar Riiser-Larsen vært navngitt. I det hele tatt kunne litt flere fakta om hvem og hva ha vært smuglet inn i kommentarene, uten at det ville ha svekket stemningen.

Operaavslutning

Naturligvis forutsetter filmen en viss interesse for polarhistorie. Måtelig interesserte kan finne filmen litt lang. Men ingen kan klage på den reneste operaavslutning: Rivaliseringen Amundsen-Nobile, med utfall mot «halvtropiske» polarklovner, italienerens hevn (tyveri av nyheten om «Norge»-luftskipets vellykkede tur, der til og med bikkja hans rekker tunge til Amundsen i avisen) - og til slutt Amundsens unødige forsøk på å unnsette erkefienden etter hans havari med «Italia» i 1928.

Amundsen regisserte selv sin heltedød, og vant dermed over Scott også i siste omgang . . .

JAN CHRISTENSEN

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder