Nå har også Will Smith kommet på banen

IKEK FORNØYDE: Lupita Nyongo, Jada Pinkett-Smith og Spike Lee er blant de som kritiserer årets Oscar-nominasjoner. Foto: , AFP

Oscarprisen i krise etter «Blenda-hvit»-kritikk

Will Smith er den siste i rekken av kjendiser som varsler boikott av prisshowet. De ber om at programleder Chris Rock skal trekke seg, etter at ingen fargede skuespillere ble nominert til Oscar i år heller.

  • Ingvill Dybfest Dahl

Artikkelen er over fire år gammel

Da Oscar-nominasjonene ble kjent for en uke siden, ble det klart at alle nominerte, for andre året på rad, var hvite aktører i filmbransjen.

Kritikken lot ikke vente på seg, og en rekke skuespillere og filmfolk kommenterte skjevheten i sosiale medier, under emneknaggen #OscarsSoWhite, som ble startet da det samme skjedde i fjor.

Det er kjent fra en gjennomgang LA Times gjorde i 2013, at Oscarakademiet, altså menneskene som stemmer frem Oscar-nominasjonene og deretter vinnerne, består av 93 prosent hvite medlemmer, og 76 prosent menn.

Snittalderen på de rundt 6000 medlemmene fra ulike yrkesgrener i filmbransjen er 63 år.

LES OGSÅ: Jada Pinkett Smith vil ikke støtte en prisutdeling hun mener bare fremmer de hvite i filmbransjen

– Er frustrert

PRESIDENT: Cheryl Boone Issacs på den røde løperen i 2015. Foto: Mark Ralston , Afp

Akademipresident Cheryl Boone Isaacs sendte tirsdag ut en pressemelding der hun adresserer kritikken.

– Akademiet er i ferd med å gjennomføre drastiske tiltak for å endre sammensetningen av medlemsmassen vår. (…) Som mange vet, har vi de siste fire årene implementert endringer for å oppnå en mer mangfoldig medlemsmasse. Men forandringen kommer ikke så raskt som vi hadde ønsket, og vi må gjøre mer, gjøre det bedre og gjøre det raskere, skriver Isaacs.

– I 2016 er mandatet å inkludere alle nyanser: kjønn, rase, etnisitet og seksuell orientering, skriver hun.

Bakgrunn: Eldre, hvite menn avgjør Oscar

«Nesten i krise»

Administrerende direktør for Oscarakademiet, Dawn Hudson, omtalte også konflikten i en gjestespalte i Hollywood Reporter denne uken. Hun gikk så langt som til å si at prisutdelingen «nesten er i krise».

– Det er ikke én del av bransjen som ikke trenger gjennomgang, og slik har det vært i 25 år. Det er kulturelt, institusjonelt og sosialt betinget, sier Hudson.

Hun mener filmindustrien har bygget opp til dagens system over veldig lang tid:

– Helt fra de hvite mennene som drev filmstudioene og som ansatte mennesker som lignet på dem.

Mer om Oscar: Her er alle nominerte 2016

Det har ikke vært mangel på prestasjoner av fargede filmaktører i årets filmer. Bransjebladet Variey peker blant annet på at Rocky-oppfølgeren «Creed» er skrevet og regissert av Ryan Coogler, som er svart, og har en svart skuespiller (Michael B. Jordan) i hovedrollen, men den eneste nominerte er hvite Sylvester Stallone.

LEDER: Administrerende direktør for Academy of Motion Picture Arts and Sciences, Dawn Hudson, i november 2015. Foto: Valerie Macon , Afp

– Skuffet over Oscar-nominasjonene

Filmen «Straight Outta Compton» leverte sterke skuespillerprestasjoner fra et hovedsakelig ukjent og farget skuespiller-cast, og er regissert av svarte F. Gary Gray. Men filmens eneste nominasjon fikk den for manuset, som er skrevet av to hvite manusforfattere, påpeker Variety.

Mange hadde også forventet nominasjoner til nevnte Michael B. Jordan for «Creed», til Idris Elba for «Beast of No Nation» og Will Smith for «Concussion».

Regissør Spike Lee og skuespiller Jada Pinkett Smith har luftet en boikott av hele prisutdelingen, 2014-vinneren Lupita Nyong’o uttrykte at hun var skuffet over mangelen på inkludering blant de nominerte, og George Clooney har i et intervju med Variety hevdet at Oscarakademiet beveger seg i feil retning.

LES OGSÅ: Her er Fassbender som Harry Hole på «Snømannen»-innspilling

Will Smith: – Feil retning

Nå har også Jada Pinkett Smiths ektemann, Will Smith, kommet på banen.

– Mangfold er Amerikas superstyrke. Det er derfor vi er fantastiske, sier han i et intervju med Robin Roberts i morgentimene i dag, lokal tid, ifølge Cocoafab.

Han legger ikke skjul på at han er skuffet over nominasjonene, som han mener «ikke reflekterer skjønnheten».

– Jeg føler vi går i feil retning, sier han og legger til at «Dette ikke er det Hollywood vi ønsker å etterlate oss».

Om konas engasjement uttaler han at hun ikke holder tilbake når hun blir lidenskapelig opptatt av noe.

– Dette handler så absolutt ikke om meg. Det handler om barna som kommer til å sette seg ned for å se showet, og som ikke kommer til å se seg selv, sier Smith – som selv ble snytt for nominasjon for sin innsats i «Concussion».

47-åringen kommer ikke til å dra på utdelingen.

– Nei, det ville vært rart.

Skuespiller Tyrese Gibbons har på Twitter oppfordret programleder Chris Rock til å droppe hele showet.

Akademimedlem Penelope Ann Miller er blant dem som har forsvart årets nominasjoner.

– Jeg stemte på flere svarte aktører, og jeg synes det er leit at de ikke ble nominert, sier hun til Hollywood Reporter og fortsetter:

– Men å antyde at det er fordi vi alle er rasister, er ekstremt krenkende. Jeg ønsker ikke å bli kategorisert som rasist, for det er jeg vitterlig ikke, fordi jeg støtter og drar nytte av talentet til svarte mennesker i denne bransjen. I år var det bare veldig sterk konkurranse.

Av de 305 filmene som var kvalifisert til Oscar-nominasjoner i år, var ifølge Variety over 105 regissert av kvinner, 45 prosent regissert av svarte regissører og 50 av latinamerikanske.

Mer å lese: Stjerne-stemmer avgjør Oscar-vinnerne

Les også

Mer om

  1. Oscar
  2. Hollywood

Flere artikler

  1. Vil boikotte Oscar-utdelingen

  2. Oscar-vinner kaller rasismevarslere bortskjemte drittunger

  3. I natt avgjøres Oscar

  4. Chris Rock til angrep på «hvite Hollywood»

  5. Alexander Skarsgård: – Det er ikke nok mangfold på film

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder