Slik blir Mikael Persbrandts narko-straff

Mikael Persbrandt (51) ble i sommer dømt til 75 timer samfunnsstraff for brudd på narkotikaloven. Straffen blir å veilede andre rusmisbrukere

Marcus Husby
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det skriver den svenske avisen Aftonbladet.

Det er kriminalomsorgen i Sverige som har bestemt at Persbrandt må gjennomføre straffen på X-cons – en ideell forening der kriminelle og rusmisbrukere hjelper hverandre tilbake til samfunnet.

51-åringen har allerede gjennomført 25 timer av straffen, ifølge Gunnar Wretling som jobber for foreningen.

– Det gjenstår 50 av 75 timer, sier han til Aftonbladet.

Det var i mai i fjor at Persbrandt skal ha kjøpt 12 gram kokain fra en person i en større narkoliga.

Påtalemyndigheten mente at de kunne knytte den svenske skuespilleren til ligaen gjennom avlyttede telefonsamtaler, og siktet han sammen med ti andre personer.

Nektet straffskyld

I telefonsamtaler som ble avlyttet av politiet, skal Persbrandts navn ha blitt gjentatt flere ganger av de to hovedsiktede. «Persbrandt får kjøpe på kredit. Han pleier alltid å kjøpe kokain for 12.000, og han betaler alltid», skal det ha blitt sagt.

– Jeg stiller meg uforstående til denne samtalen. Jeg forstår ikke hva de mener, jeg vet ikke hvem disse personene er. Jeg har aldri truffet dem, heller ikke hatt telefonkontakt med dem, holdt Persbrandt fast i rettssaken mot ham.

Selv nektet skuespilleren straffskyld på alle punkter gjennom hele saken, men han ble ikke trodd:

I lagmannsretten ble han dømt til to måneders betinget fengsel – i tillegg til 75 timer samfunnsstraff – men etter flere anke runder ble dette senere gjort om til åpen soning og kun samfunnsstraff.

Persbrandt har ikke kommentert saken. Men i et intervju med Dagens Nyheter tidligere i år sa skuespilleren at han er på et bra stadium i livet – til tross for narkotikadommen.

– Glad, ja! Veldig. Til tross for fengselsstraffen. Den driter jeg i. Vet du hvorfor? For jeg begynner å få kontakt med min sjel, sa han til avisen den gangen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder