QUEEN-TRIUMF: Rami Malek (i midten) spilte Freddie Mercury i «Bohemian Rhapsody». Her flankert av Queen-medlemmene Brian May (t.v) og Roger Taylor (t.h) Foto: MARK RALSTON / AFP

Vant Golden Globe - takket Freddie Mercury

Hollywoods feiring av TV- og filmbransjen fant sted natt til mandag norsk tid. «Bohemian Rhapsody» vant pris både for beste dramafilm og beste mannlige skuespiller.

 • Ingvill Dybfest Dahl

Artikkelen er over ett år gammel

– Takk til Freddie Mercury for all gleden. Og for å ha vist oss kraften som ligger i å omfavne sitt sanne jeg. Denne er til deg, sa Rami Malek og dediserte prisen til Queen-vokalisten som døde av aids-relatert sykdom i 1991, bare 45 år gammel.

Malek vant altså den gjeve skuespillerprisen for publikumssuksessen «Bohemian Rhapsody», hvor han portretterte Mercury.

VANT: Christian Bale leverte en overraskende takketale da han vant for «Vice». Foto: Paul Drinkwater/NBC Universal/ via REUTERS

En annen som fikk en del oppmerksomhet etter nattens utdeling er skuespiller Christian Bale. Han takket noen uventede makter i sin humoristiske takketale.

– Takk til Satan for inspirasjon til denne rollen, sa en smilende Bale på scenen da han vant i kategorien Beste mannlige skuespiller i musikal eller komedie for «Vice», en film om visepresidenten til George W. Bush, Dick Cheney.

Han takket også regissør Adam McKay som han hevdet hadde sett etter en skuespiller «blottet for karisma» til rollen.

les også

Dette er alle Golden Globe-nominerte og vinnere

Gråt da hun tok imot pris

Skuespillerveteran Glenn Close fikk stående applaus for sin tale da hun tok imot prisen for Beste kvinnelige skuespiller i en dramafilm for «The Wife».

Close vant Golden Globe-pris for tredje gang, for første gang på over ti år, og hadde tårer under øynene da hun kom opp på scenen.

TÅREVÅTT: Glenn Close hyllet sin mor og felte noen tårer da hun takket for sin pris for «The Wife». Foto: Paul Drinkwater / NBC via AP/ TT NYHETSBYRÅN

– Jeg kan ikke tro det, sa hun, og fortalte at det hadde tatt 14 år å få filmen laget.

– Den heter «The Wife», jeg tror det var derfor det tok 14 år.

Stemmen brast da skuespilleren fortsatte på talen:

– Jeg tenker på moren min som overførte sine ambisjoner til min far, og da hun var i 80-årene sa hun at hun følte hun ikke hadde utrettet noe. Det var så feil. Kvinner var omsorgspersoner, det forventes av oss, men vi må også finne egen mening. Vi må følge drømmene våre, vi må kunne si at «Jeg kan gjøre det og jeg vil gjøre det», sa Close til stor applaus.

les også

De 20 beste TV-seriene i 2018

Omvendt «grilling»

Kveldens verter, Sandra Oh og Andy Samberg, startet showet med en omvendt form for «grilling». I stedet for den sedvanlige «dissingen» av de nominerte, kjørte de i gang med skamløs skryt av stjernene i salen.

VERTER: Sandra Oh og Andy Samberg på scenen under årets Golden Globes. Foto: Paul Drinkwater / TT NYHETSBYRÅN

Deretter tok kvelden en litt mer alvorlig tone da Oh tydelig rørt sa hun hadde takket ja til den fryktingytende jobben med å være vert fordi det var en del av forandringen Hollywood er i gang med - at man ser mer mangfold både på skjermen og på lerret - hun henviste blant annet til alle nominasjonene til «Black Panther» og «Crazy Rich Asians».

Utdelingen ble sendt på TV 2 Livsstil og Sumo.

Her kan du se oversikten over alle de nominerte og vinnerne.

Vant pris på jobb

Oh ble et midtpunkt på flere måter da hun slo blant andre Elisabeth Moss, Keri Russel og Julia Roberts med å vinne Golden Globe for Beste kvinnelige skuespiller i dramaserie for «Killing Eve».

– Å, pappa! Å min gud! utbrøt en tydelig overveldet og overrasket programleder som sto på siden av scenen da vinneren ble lest opp.

– Takk til familien min og spesielt til to mennesker i dette rommet - takk til mamma og pappa, sa en rørt vinner og vert.

Se bildeserie med vinnerne her:

Sendte budskap

Et sterkt øyeblikk sto også Regina King for. Hun vant pris for Beste kvinnelige skuespiller i film for «If Beale Street Could Talk», og brukte takketalen til å kommunisere et budskap:

– Grunnen til at vi gjør dette, er fordi vi vet at mikrofonenene våre er store. Jeg vil bruke min tid på denne scenen til å si at målet for alt jeg produserer de neste fem årene, er at det skal være 50 prosent kvinner, sa hun til stor applaus og tilrop fra salen.

– Jeg utfordrer også alle som er i en maktposisjon i alle bransjer til å gjøre det samme, avsluttet King.

VIKTIG MELDING: Regina King med prisen. Foto: Paul Drinkwater/NBC Universal/ via REUTERS

Da Patricia Clarkson vant for birollen i «Sharp Objects», takket hun regissør Jean-Marc Vallée og sa:

– Du krevde absolutt alt av meg, untatt sex. Og det er akkurat sånn det skal være være i vår bransje.

Også Lady GaGa nevnte likestilling da låten «Shallow» fra «A Star Is Born» vant beste originalsang.

– Som kvinne i musikkbransjen er det vansklig å bli tatt på alvor, men disse tre mennenen løftet meg opp og støttet meg, sa hun i takketalen - rettet mot låtskriver og produsenter.

Takket 102-årig far

Kveldens første vinner ble Michael Douglas som vant i kategorien Beste mannlige skuespiller i en musikal- eller komiserie for «The Kominsky Method». Han sendte en spesiell takk til sin 102-årige skuespillerfar, Kirk Douglas.

VANT: Michael Douglas vant kveldens første pris for «The Kominsky Method». Her er han med kona Catherine Zeta Jones på den røde løperen. Foto: VALERIE MACON / AFP

Tre priser til «Green Book»

En av kveldens overraskelser, var at HFPA innførte en helt ny ærespris, i tillegg til Cecil B. DeMille-prisen. Den første mottakeren av prisen for lang innsats i TV-bransjen bel Carol Burnett, som prisen også er oppkalt etter.

Selve Cecil B. DeMille-prisen gikk til Jeff Bridges.

Filmen «Vice», som ikke får norgespremiere før 1. februar, hadde flest nominasjoner med seks stykker, men måtte nøye seg med pris til Christian Bale vant for hovedrollen.

Nyinnspillingen av «A Star Is Born» fulgte tett etter med fem vinnersjanser, og vant én, for Beste originalsang med «Shallow». Superheltfilmen «Black Panther» hadde tre nominasjoner, deriblant for Beste dramafilm, men vant ingen.

Derimot vant «Bohemian Rhapsody» to priser: Beste mannlige skuespiller og Beste dramafilm. «Roma» sikret seg Beste regi og Beste fremmedspråklige film, mens «Green Book», som kommer på kino 1. februar, fikk tre.

Du kan se alle nominerte og vinnere her.

Les også

 1. «Vice» hanket inn flest «Golden Globe»-nominasjoner

  Den kommende filmen om visepresidenten til George W. Bush sikret seg de gjeve nominasjonene for «beste film» og «beste…
 2. John Legend går ut mot R. Kelly

  John Legend er er av de få kjente musikere som bidrar med sine opplevelser og synspunkter i den kontroversielle…
 3. Ronan Farrow om Woody Allen: «Han er min far og gift med min søster»

  Hva gjør du når din egen far innleder et seksuelt forhold til din egen adoptivsøster?
  Pluss content
 4. Filmmusikken til «A Star Is Born» ganske sjanseløs før Grammy

  Filmmusikalen spås å vinne både Oscar- og Golden Globe-statuett. Men når verdens gjeveste musikkpriser skal deles…

Mer om

 1. Hollywood
 2. TV
 3. Film
 4. TV-serier

Flere artikler

 1. Golden Globe 2019: Vinnerne og øyeblikkene

 2. Oscar 2019 er delt ut: Gaga fikk sin første pris

 3. Oscar 2019: De store vinnerne

 4. «The Favourite» ble Bafta-favoritt

 5. Oscar mangler vertskap – men disse kan vinne priser

Fra andre aviser

 1. Vant Golden Globe: – Jeg vil takke Satan

  Bergens Tidende
 2. Utdeling i natt: Lady Gaga fikk sin første Oscar

  Aftenposten
 3. «Green book» beste film under årets Oscar-utdeling

  Bergens Tidende
 4. Rasismekritikk mot Oscar-vinner «Green Book»

  Aftenposten
 5. Filmblogg: Fasit for Oscar-utdelingen

  Fædrelandsvennen
 6. Filmblogg: Fasit for Oscar-utdelingen

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder