Ringenes magi

«Ringenes Herre - Ringens brorskap»

Regi: Peter Jackson. Med Elijah Wood, Sean Austin, Cate Blanchett, Ian McKellen, Domenic Monaghan, Billy Boyd, Christopher Lee, Sean Bean, Ian Holm, Viggo Mortensen, John Rhys-Davies, Liv Tyler. Amerikansk. Fantasy - 11 år, egnet/anbefales for ungdom fra 13/voksne.

ARTIKKELEN ER OVER 18 ÅR GAMMEL

Svaret er: Ja!

Verden har ventet lenge. Og skal for så vidt vente lenger: 19. desember er det offisiell première på den første av i alt tre filmer bygget over den «ufilmelige» fantasy-klassikeren til J.R.R. Tolkien: «Ringenes herre».

Vanvittig

Roman-syklusen er mer enn en klassiker; den er grunnlaget for en hel litterær genre, som har trollbundet og fantasiegget generasjoner.

Å filme noe slikt er selvfølgelig noe nær den totalt halsløse gjerning: Det minste problemet burde være den vanvittige scenografien, de svimlende høyder, de dypeste dyp, undergrunnsverdenen.

Dernest er utfordringen å destillere fram de livsviktige konfliktpunktene i de visuelt bedøvende omgivelsene:

Kampen mellom det gode og det onde; maktens korrumperende virkning i det helt store og det helt lille, private format.

Og for det tredje - og det må kalles det aller vanskeligste: Å presentere de helt konkrete bilder på folk, alver, dverger og mennesker, trollmenn, ogrer, nazguler og troll, som millioner av lesere allerede har dannet seg sine egne bilder av - i sin egen fantasi. Et nytt og uhyggelig sammensatt univers skal presenteres, serveres og aksepteres.

Filmen har lykkes - i alle fall i denne anmelders øyne - på de aller fleste områder.

Det er selvfølgelig vanvittig mengder datagrafikk i denne filmen. Det er laget et filmmanus, som naturnødvendig har forenklet romansyklusens brokete detaljnettverk. Det er plukket ut skuespillere som gir ansikt og kropp til alle de kjente skikkelsene.

Og: Detaljene og de aller største linjene fungerer disiplinert innenfor filmens egne premisser. Det er gedigne kameraføringer som tar fullstendig pusten fra en tilskuer. Det er hårfint antydende små øyekast. Alt fungerer innenfor en disiplinert og usedvanlig stramt tøylet enhet!

Trilogi

Det kommer etter hvert tre «Ringens herre»-filmer. De to neste kommer julen 2002 og julen 2003.

I denne første filmen er det ringbæreren Frodo (Elijah Wood) og trollmannen Gandalv (Ian McKellen) som er tydeligst. Unge Wood og den meget erfarne McKellen gjør hver på sin måte fantastiske roller. De bringer sine roller langt videre enn bare å være avtrykk av karakter-påstander; de formidler utvikling og følelsesfasetter på en rett ut sagt gripende måte. Og at New Zealands mangslungne og omskiftelige natur skal være det ytre skall rundt det hele, blir bare logisk.

Når filmen kommer til det helt store publikum, vil selvfølgelig debatten starte for alvor. Innsigelser vil komme, forbannelser vil utøses, lovprisninger skal synges.

Aldeles feilfri er filmen heller ikke for denne anmelder - skal man bruke lupe. I noe aldeles voldsomt påtatt ettertenksomhet kunne man, for eksempel, etterlyse en klarere og bedre porsjonert dramatisk rytme og utvikling. Et og annet databilde blir kanskje også - vel - litt mye data.

Men dette ligner ikke engang på vektige innvendinger: «Ringenes herre» er og blir en gigantisk og magisk filmopplevelse!

La luren lyde!


JON SELÅS

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder