FÅR SKRYT: Hovedrolleinnehaver Anders Danielsen Lie (t.v) og regissør Joachim Trier i Cannes. Foto: AP

Amerikansk skryt til norske Trier i Cannes

CANNES (VG Nett) To av tre av filmverdenens mest prestisjefylte magasiner hyller den norske filmen «Oslo, 31. august» etter visningen i Cannes.

  • Øystein David Johansen

Artikkelen er over ni år gammel

Norske Joachim Trier har ikke forårsaket like mye oppstyr som sin navnebror og fjerne slektning Lars von Trier i Cannes.

Derimot har den norske regissøren fått massivt med skryt etter at filmen hans «Oslo 31. August», ble vist under Cannes-festivalen for første gang onsdag.

Les VGs anmeldelse: Et stumt skrik

Det velrenommerte bransjebladet Variety omtaler filmen som en selvsikker og vakkert filmhåndverk, og trekker frem skuespillerprestasjonene til Anders Danielsen Lie og NRK-profilen Hans Olav Brenner:

«Lie, som leverer en intens og tilsynelatende uanstrengt prestasjon, en slags fortsettelse av noen-og-tyveåringen han spilte i «Reprise». Alle andre er bikarakterer, men spesielt Brenner står fram i rollen som Thomas.»

Les også: Ingrid Olava ba Trier om filmrolle

Også bransjebladet Screen, som også er sterkt representert i Cannes, har utelukkende godord å komme med til filmen om Anders, som kommer ut fra rusrehabilitering og oppsøker gamle kjente.

«Det kunne blitt depressivt, men Trier klarer den vanskelige oppgaven det er å portrettere Anders brutalt ærlig i stedet for selvmedlidende.»

The Hollywood Reporters anmelder i Cannes er ikke like begeistret for filmen.

Anmelderen Kirk Honeycutt mener Trier sikter mot storheter som Ingmar Bergman og Robert Bresson, men synes manuset er for kjedelig til å nå opp på deres nivåer. Det amerikanske bransjebladet skryter imidlertid av hovedrolleinnehaver Anders Danielsen Lie:

«Lie leverer en behersket rolletolkning, aldri prangende eller ute av balanse.Han bærer med seg en type nøkternhet, selv når stemmen hans sprekker.»

PÅ DEN RØDE LØPEREN I CANNES: Skuespillerne Tone B. Mostraum, Ingrid Olava, Hans Olav Brenner, regissør Joachim Trier, hovedrolleinnehaver Anders Danielsen Lie og kulturminister Anniken Huitfeldt på den røde løperen i Cannes. Cannes-premieren på Joachim Triers "Oslo, 31. august". Foto: Ingvill Dybfest Dahl

«Oslo 31.august»-produsent Sigve Endresen betegner den foreløpige mottakelsen som fantastisk.

- Med stående applaus og masse gode anmeldelser både her og hjemme i Norge. Det har vært stor interesse også fra kjøpere her i Cannes, sier Endresen.

Det er nå klart filmen får kinopremiere i en rekke land, deriblant Sverige, Danmark, England Frankrike, Holland og Belgia. Samtidig har Cannes-suksessen ført til henvendelser fra en rekke andre festivaler.

- Vi tror at oppmerksomheten rundt Oslo 31.august også kan være med på å løfte finansieringen av vår nye film «Louder than bombs».
Men det er litt for tidlig å si noe sikkert om dette. Nå gleder vi oss over masse positive tilbakemeldinger fra mange hold, til og med danske Politiken, som syntes filmen skulle vært i hovedkonkuransen og kjempet om palmen.

LES FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

Mer om

  1. Filmfestivalen i Cannes

Flere artikler

  1. Trier vant stort i Stockholm med «Oslo, 31. august»

  2. Ny film fra Joachim Trier: – Denne gangen er det en kjærlighetshistorie

  3. Trier etter premieren: - Veldig rørt

  4. Her er Norges Cannes-håp

  5. Ingrid Olava om filmdebuten: - Det ga virkelig mersmak

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder