VINNER HUN I NATT? Sandra Bullock er nominert til Oscar for første gang og er en av favorittene til å stikke av med statuetten for beste kvinnelige skuespiller. Foto: AFP

Hollywood lader opp til Oscar-festen

(VG Nett) I natt braker det løs med den 82. Oscar-utdelingen.

 • Ida Anna Haugen

Artikkelen er over ti år gammel

Forberedelsene til nattens Oscar-show har pågått i ukesvis, og spekulasjonene om hvem som kommer til å stikke av med de gjeveste utmerkelsene har surret minst like lenge.

VGTV:Sløyfe-krøll på Oscar-shopping

I natt vil man endelig få svaret på hvem som til slutt vinner prisen for beste kvinnelige skuespiller, beste film og beste mannlige skuespiller. VG Nett vil naturligvis lose deg gjennom natten og holde deg løpende oppdatert om vinnere, tapere, kjolene på den røde løperen og eventuelle skandaler som måtte dukke opp underveis i den spektakulære sendingen.

Prisutdelingen starter omtrent halv tre om natten norsk tid, og det er Steve Martin og Alec Baldwin som skal lede showet.

Se alle de nominerte her

Spekulasjoner

KJEMPER MOT EKS-EN: James Cameron og Katheryn Bigelow er begge nominert for Årets film og Årets regissør. Foto: AP

Kampen om den gjeveste prisen, beste film er ventet å stå mellom «The Hurt Locker» av Katheryn Bigelow» og «Avatar» av James Cameron. Det tidligere ekteparet er altså konkurrenter i kveld, og begge filmene har fått totalt ni nominasjoner hver.

Skal man tolke filmeksperter og kritikere som spår om utfallet i kampen mellom Bigelow og Cameron vil det blir Bigelow som stikker av med seieren i kategorien Beste film.

Les også:Krigsfilm øker favorittstempel før Oscar

- «The Hurt Locker» har helt fortjent vunnet mange av prisene som er delt ut i forkant av Oscar, men med millioner av fans over hele verden er det vanskelig å ikke heie på «Avatar», skriver People som likevel mener det blir «The Hurt Locker» som stikker av med prisen.

Det tidligere ekteparet er også konkurrenter når det gjelder prisen for beste regi. Her er Bigelow storfavoritt, og skulle hun få prisen, vil hun bli første kvinne som mottar denne utmerkelsen.

Bullock best og verst?

En annen prestisjefylt pris er prisen for beste kvinnelige skuespiller. Her er Sandra Bullock blant favorittene, etter sin innsats i filmen «The Blind side».

Skulle hun stikke av med denne prisen vil hun ha blitt belønnet både for gode og dårlige skuespillerprestasjoner i løpet av et døgn. Lørdag mottok nemlig Bullock en Razzie-Award som den dårligste kvinnelige skuespilleren i 2009.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

LEDER KALASET: Steve Martin og Alec Baldwin Foto: AP

Norsk vinnersjanse

I løpet av nattens utdeling kan det fort bli en norsk Oscar-vinner. Torstein Nybø er nominert i kategorien Beste Dokumentar for filmen «Burma VJ». VGTV snakket med nordmannen før han dro over til Hollywood, og da fortalte han at han gjerne skulle hilst på Renee Zellweger.

- Det hadde jo vært gøy å treffe Renee Zellweger. Hun har jo norske aner også, så det hadde vært morsomt, sa Nybø den gangen.

LES FLERE NYHETER PÅ RAMPELYSFORSIDEN

Mer om

 1. Oscar

Flere artikler

 1. James Cameron tror ikke egen film vinner Oscar

 2. «The Hurt Locker»-regissør knuste eksmannen: Kvinnelig Oscar-vinner ble historisk

 3. Blåmandag for James Cameron og Avatar

 4. Gråtkvalt Bullock svarte kritikerne

 5. James Cameron og eks-kona blant Oscar-favorittene

Fra andre aviser

 1. Skrev Oscar-historie

  Bergens Tidende
 2. Her er Oscar-favorittene

  Bergens Tidende
 3. Kvinnenes natt

  Bergens Tidende
 4. Oscar til «The Hurt Locker» og Kathryn Bigelow

  Aftenposten
 5. Iraksk krigsdrama vant Bafta-utdelingen

  Aftenposten
 6. Filmkritiker om Oscar-utdelingen: – Det er fremdeles latterlig dårlig mangfold i nominasjonene

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no