STRIDENS KJERNE: Norske Ryan Wiik, her avbildet i Los Angeles i april i år. Foto: Klaudia Lech VG

Morgan Kane-selskapet saksøker Ryan Wiik for bedrageri

To dager før WR Entertainments generalforsamling i Oslo, har
selskapet levert inn et søksmål mot gründeren Ryan Wiik for bedrageri på flere punkter.

  • Stein Østbø

Artikkelen er over tre år gammel

Søksmålet - med hele syv hovedpunkter - ble levert inn til Los Angeles Superior Court i natt norsk tid.

Dette er det tredje søksmålet i såpeoperaen rundt Ryan Wiik og WR Entertainment siden mars i år. I tillegg har også Wiik blitt politianmeldt i Norge av norske aksjonærer, også det for bedrageri.

Søksmålet offentliggjorde WR Entertainment selv med en børsmelding til sine aksjonærer via Oslo Børs i natt.

Les også: Morgan Kane-sjefen raser etter nytt søksmål: – Avskyelig!

Hovedanklagen lyder på at Wiik skal ha ervervet seg både stamaksjer og flere millioner kroner som selskapet hevder er deres eiendom. Ifølge søksmålet er det sankk om rundt 19 millioner aksjer til en samlet verdi på over 37 millioner kroner.

I tillegg skal Wiik også ha fått refundert personlige utgifter fra selskapet på minst 202.000 dollar (1,7 millioner kroner), men søksmålet antyder at denne summen kan være så høy som 874.000 dollar (7,3 millioner kroner).

VG har sett og lest det 24 sider lange søksmålet. Det utbroderer pikant nok - og i god amerikansk tradisjon - hvilke personlige utgifter som Ryan Wiik skal ha forsøkt å utgiftsføre på selskapet, deriblant titusener av dollar på bilvask, betaling av sin mors kredittkort, klær - både manns- og kvinneklær - og ytterligere titusener av dollar på ferier, restauranter, nattklubber og homsebarer.

Selskapet har også en kvittering på reparasjon av fjernkontrollen på hans fjernstyrte lekebil på 80 dollar (678 kroner).

Det gir til sammen en sum på nærmere 40 millioner kroner som WR Entertainment i søksmålet hevder at Ryan Wiik har tilegnet seg ulovlig som «et instrument for å finansiere sin dyre, nytelsessyke og høyst ufortjente Hollywood-livsstil», som det står i søksmålet.

LEDER SELSKAPET: Tasmin Lucia-Khan. Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

– Vårt søksmål gir i detalj en oversikt over Wiiks misbruk og utnyttelse av sin posisjon i WR som ble brukt til å svindle selskapet for nesten 19 millioner aksjer og millioner av kroner. Søksmålet er det første skrittet på veien mot å ta tilbake hva som tilhører WR og felle en dom over Wiik, sier WRs administrerende direktør Tasmin Lucia-Khan i en uttalelse.

Bakgrunn: Anklager om sex, løgner og en omstridt video

Utgangspunktet for striden er transaksjoner Ryan Wiik gjorde som selskapets representant i 2013. Den interne granskningen rundt denne saken har pågått både på norsk og amerikansk side siden november i fjor.

VG har ikke lykkes i å få tak i Ryan Wiik i morgentimene tirsdag, men da VG skrev om granskingen tidligere i år, var Ryan Wiiks korte kommentar denne:

– Det ble gjort på riktig måte med råd fra advokater og revisor, skrev Wiik i en epost.

Til Dagens Næringsliv opplyser Wiik tirsdag morgen at han ønsker å avvente med å kommentere saken til han har fått mulighet til å gå gjennom søksmålet med sin advokat.

WR Entertainment har engasjert stjerneadvokaten Marvin Putnam til å representere selskapet mot Ryan Wiik. Putnam er mannen som i 2013 - etter et fire timer langt sluttinnlegg - vant rettssaken der Michael Jacksons etterlatte familie hadde anlagt et gigantsøksmål mot konsertarrangøren AEG.

Ryan Wiik representeres av Neville Johnson, som for tiden bistår Sylvester Stallone i et gigantkrav mot Warner Bros. etter regnskapsrot i forbindelse med Stallones «Demolition Man» (1993).

WR Entertainment hadde i 2016 et underskudd på nær 15 millioner kroner og avholder generalforsamling i Oslo torsdag. I mars i år kom det første søksmålet i denne striden, da Ryan Wiik gikk til personligsøksmål mot Tasmin Lucia-Khan for det han mente var seksuell manipulering for å komme i posisjon til å overta WR Entertainment fra han selv.

Bare et par uker senere gikk selskapets avskjedigede styreformann, Jim Cardwell, også til søksmål mot WR Entertainment.

I en annen børsmelding fra WR Entertainment mandag kveld blir det foreslått at forretningsmannen Rolf Arne Høyen fra Brumunddal - som i flere år har vært en større aksjonær i selskapet - trer inn i WR Entertainments styre, etter at selskapet i løpet av 2016 mistet tre styremedlemmer.

Les også

Mer om

  1. Hollywood

Flere artikler

  1. Morgan Kane-selskapet saksøker Ryan Wiik for bedrageri

  2. Morgan Kane-gründer granskes for mulig svindel

  3. Bedragerianmeldelse mot Morgan Kane-gründer henlagt

  4. Går til motsøksmål i Morgan Kane-saken

  5. Full isfront i Morgan Kane-saken

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder