BLIR «60-TALLS-LÆRER: Forfatter Lars Saabye Christensen. Foto: Roger Neumann, VG

BLIR «60-TALLS-LÆRER: Forfatter Lars Saabye Christensen. Foto: Roger Neumann, VG

Slik skal Saabye Christensen retro-kurse «Beatles»-skuespillerne

Fire unge skuespillere er snart klare for innspililng av «Beatles». De får hjelp av opphavsmannen selv til å komme i den rette 60-tallsstemningen.

Kurt Bakkemoen
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Forfatteren Lars Saabye Christensen ser frem til å lære unge skuespillere om 1960-tallet før innspillingen av Beatles-filmen starter.

I sommer skal innspillingen av oppvekstromanen, som handler om fire gutter født i 1951, starte i Oslo.

Suksessboken utspiller seg i perioden 1965 til 1972 på Skillebekk i Oslo. Filmen skal etter planen være klar neste høst.

Danske Peter Flinth skal ha regien og Joachim Rønning og Espen Sandberg er produsenter.

- Hovedpersonene i filmen er jo fire amatører som skal spille rollene som «Jeg-personen» Kim Karlsen, Ola, Seb og Gunnar. Når rollelisten er besatt må jeg nok snakke med dem om 60-tallet, slik at de vet hva de går til. De kan vente seg litt undervisning av meg, forklarer forfatteren og gir noen eksempler:

- Det handler jo blant annet både om hvordan man da satt på en singleplate i platespilleren, hvordan hele lydbildet var på 60-tallet og ikke minst at de unge må vite at dette var lenge før mobilens tid, så de må ikke gripe i lomma for å ta etter mobilen under innspillingen, sier Lars Saabye Christensen.

Også talemåten i Oslo på 60-tallet vil de unge skuespillerne får høre om.

Forfatteren regner med at når produksjonsteamet har funnet hovedpersonen Kim, bygges de andre rollene opp rundt ham.

60-TALLSMILJØ: Lars Saabye Christensen på tørkeloftet som har en sentral plass i en av hans andre populære romaner, «Halvbroren». Foto: Roger Neumann, VG

- Det er med skrekkblandet fryd jeg ser at boken min blir film. Det er en krevende transport å gjøre film av en bok. Jeg kommer ikke til å henge på settet hver dag eller noe sånt, men jeg er tilgjengelig om jeg kan være til noen hjelp. Det er kjempestore forventninger til filmen, forventninger som neppe helt kan oppfylles eller realiseres.

Lars Saabye Christensen tror innspillingen av filmen også blir en tidsreise for ham.

- Jeg skrev boken for 35 år siden, og den er blitt en kjellermur i mitt forfatterskap. Jeg ville egentlig bare skrive en morsom bok for min egen aldersgruppe. Og tok feil: Den treffer stadig nye generasjoner, og jeg må ha truffet noe med boken.

Forfatteren har nettopp kommet tilbake fra Kina der han presenterte den kinesiske utgaven. Det er hans første bokutgivelse i Kina. Kanskje er ikke folk i Norge og Kina så forskjellige. De samme problemstillingene finnes nok der også, tror han.

- Hva slags forhold hadde du til Beatles?

- Det var både gleden, energien og musikken som alltid har appellert. For meg har det vært Beatles helt siden «Please please me» kom i 1963, sier Lars Saabye Christensen.

Ny plate

Den musikkinteresserte forfatteren blir også plateaktuell senere i år. Under Bluesfestivalen på Notodden i august slipper han og bandet Norsk Utflukt en ny plate der Saabye Christensen har skrevet tekstene.

Sammen med Saabye Christensen er Baard Slagsvold, Kåre Virud og Tore Wildhauer med i bandet.

- Vi hadde planer om å gi ut en plate hvert femte år. Nå er det 21 år siden vår første plate kom ut og elleve siden vår forrige. Denne gangen er det Bugge Wesseltoft som produserer. For første gang skal vi gi ut platen også på vinyl. Vi planlegger også noen konserter utover høsten og vinteren. Jeg gleder meg virkelig til å gjøre noe med Norsk utflukt igjen. Det er like gøy hver gang, sier Lars Saabye Christensen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder