PÅ RØD LØPER: De vakte oppsikt alle tre: Fra venstre Elizabeth McGovern, som spiller moren til Michelle Dockery alias Lady Mary Crawley Laura Carmichael som spiller Lady Edith Crawley både i TV-serien og i filmen. Foto: NEIL HALL / EPA

Stjernespekket kjendis-premiere på «Downton Abbey»-filmen

Mandag var det verdenspremiere på «Downton Abbey»-filmen i London med de kjente og kjære skuespillerne fra TV-serien nærmest i kø på den røde løperen. Torsdag er det galla-premiere i Norge.

De var der de fleste: Michelle Dockery, bedre kjent som Lady Mary Crawley, vakte oppsikt i sin asymmetriske, glitrende kjole en stjerne verdig. Men hennes film- og TV-pappa og familiens overhode Robert Crawley, i Hugh Bonnevilles skikkelse, var nesten ikke til å kjenne igjen med skjegg.

les også

Tragedier, rehab og «ulovlig» kjærlighet: Slik har det gått med Downton Abbey-stjernene

Pluss content

Hans «kone», den amerikanske skuespilleren Elizabeth McGovern, fikk også sin del av oppmerksomheten i sin lange rosa kjole. Det samme gjorde Laura Carmichael som spiller Lady Edith Crawley.

I FILMEN: Fra venstre: Laura Carmichael alias Lady Edith Crawley, Elizabeth McGovern alias Lady Grantham og Michelle Dockery alias Lady Mary Crawley.

Filmen «Downton Abbey» fortsetter der TV-serien sluttet og utspiller seg i tidsrommet 1927 til 1929, og Downton får besøk av selveste Kong George V og Dronning Mary. Det kongelige besøket setter godset på hodet, og bringer en rekke konflikter og forviklinger til overflaten.

En av dem som virkelig har fått mye å spille på Dame Maggie Smith i rollen som den utsøkt sarkastiske enkegrevinnen Violet. Hun er jo i utgangspunktet nesten mer kongelig enn de kongelige – og i filmen serverer hun blant annet denne replikken til sin sønn, jarlen av Grantham:

les også

Tilbake igjen: Slik blir den nye «Downton Abbey»-filmen

– Jeg diskuterer aldri, jeg bare forklarer.

– «Downton Abbey» har forhåndssolgt flere billetter enn kinosuksessen «Once Upon a Time in Hollywood», og samtlige andre av årets dramafilmer, skriver filmweb.

Det var NRK som viste serien i Norge. Seertallene lå på omtrent 600.000 og 700.000 da den gikk på lufta. Med den enorme populariteten som serien fikk etter hvert, ble det lettere å tiltrekke seg internasjonale stjerner i forskjellige gjesteroller.

FINT BESØK: Downton får besøk av selveste Kong George V og Dronning Mary. Det kongelige besøket setter godset på hodet. Rollene spilles av Simon Jones og Geraldine James. T.v. Kate Phillips. Foto: Jaap Buitendijk / Digital / 35mm

Som for eksempel Shirley MacLaine, Paul Giamatti, Richard E. Grant og Nigel Havers. Og ikke å forglemme: George Clooney som dukket opp i julespesialen som ble vist i 2014. Til de andre skuespillernes store glede som mer enn gjerne stilte opp på en selfie sammen med Hollywood-kjekkasen.

les også

Dramaet bak det historiske møtet

Pluss content

– Da TV-serien nærmet seg slutten, var det drømmen vår å gi millionene av internasjonale fans en spillefilm, sier produsent Gareth Neame til The Guardian.

Og nå er den drømmen gått i oppfyllelse. Fra fredag kan filmen oppleves på norske kinoer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder