ACTION-DRAMA: Mel Gibson har både regissert og produsert «Apocalypto» - her under innspillingen i Mexico. Foto: AP
ACTION-DRAMA: Mel Gibson har både regissert og produsert «Apocalypto» - her under innspillingen i Mexico. Foto: AP

"Apocalypto" får ny aldersgrense

Kinosjef: - En seier for fornuften

FILM

(VG Nett) Klagenemnda har i kveld, torsdag, bestemt at Mel Gibsons bloddryppende filmdrama skal heve grensen fra 15 til 18 år - to uker etter norgespremieren.

Publisert: Oppdatert: 08.02.07 21:38

Medietilsynet satte aldersgrensen på "Apocalypto" til 15 år 18 januar. Siden den gang har filmen, som tar for seg Maya-rikets fall i Mellom-Amerika, blitt sett av 23.385 mennesker i Norge.

Absolutt grense

I kveld har Medietilsynets klagenemnd, etter å ha sett filmen, bestemt at aldersgrensen skal heves til 18 år. Det innebærer at grensen er absolutt - i motsetning til 15-årsgrensen, hvor foreldre kan ta med barn ned i 11-årsalderen.

Kinosjef raste

Da filmen hadde premiere for over to uker siden, raste kinosjefen i Fredrikstad, Olav Kjeldsen, mot det han mente var altfor lav aldersgrense. Han nektet å vise filmen og klaget aldersgrensen inn til Barneombudet - som valgte å støtte klagen. Barneombudet lot tre 17-åringer i sitt nyetablerte Ungdomsråd se filmen, og alle tre mente at filmen burde hatt 18-årsgrense.

Kun to ganger før har Barneombudet klaget på Medietilsynets aldersgrense - og det var på på "Ringenes herre"-filmene som hadde grense 11 år. Klagenemnda valgte da å beholde 11-årsgrensen.

Skal vises i Fredrikstad

I kveld er kinosjefen fornøyd.

- Dette er en seier for fornuften og anstendigheten. Nå kommer også Fredrikstad til å vise filmen - med 18-årsgrense. Noen ganger må man sette foten ned, sier Kjeldsen til VG Nett i kveld.

Overrasket

Markedskoordinator Eva Kristin Øvstegård i Scanbox, som distribuerer filmen, innrømmer overfor VG Nett at hun er overrasket.

- Det er litt kaotisk nå. Vi har nettopp fått beskjed om at grensen skal heves. Og det gjelder fra og med nå. Det sier seg selv at dette skaper krøll for oss når det gjelder planlagt anonsering. Nå må vi ty til plakater inne i kinosalene, sier Andersen til VG Nett.

- Vi mister selvsagt mye publikum som følge av dette, legger hun til.

- Scanbox har ment at 15-årsgrensen er riktig. Vi har sett filmen i et historisk perspektiv, sier Øvstegård til VG Nett.

Skjer sjelden

VG Nett har ikke lykkes i å komme i kontakt med Medietilsynet i kveld.

Rådgiver i Medietilsynet, Berit Andersen, forklarte tirsdag til VG Nett at de svært sjelden mottar klager etter at en film har hatt premiere.

- Normalt er det filmdistributørene som klager på forhånd, fordi de mener aldersgrensen er for høy, forklarte Andersen.

Medietilsynet valgte også etter klagen fra Barneombudet å holde på 15-årsgrensen. Dermed ble klagen automatisk sendt til Klagenemnda.

- Viser det seg at Klagenemnda hever grensen, så betyr det at de 15-åringene som har sett filmen har et problem, uttalte Andersen tirsdag.

- God gave

Fredrikstad Kino feirer i kveld femårsjubileum for byens nye kino.

- Nyheten om aldersgrensen en god gave på en god dag, sier kinosjefen til VG Nett.

"Apocalypto" er nominert til tre Oscar, deriblant for beste sminke. Filmen ligger denne uken som nummer fire på Kinotoppen i Norge.

Her kan du lese mer om