GIKK BORT: Julie Ege døde 64 år gammel. Foto: Paul Paiewonsky

Julie Ege er død

- Hun var flott, skvær og ujålete, sier Pål Bang-Hansen

(VG Nett) Julie Ege er død. Hun ble 64 år gammel.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Det melder Aftenbladet.no.

Ege, som opprinnelig er fra Sandnes, debuterte på filmlerretet med den britiske filmen «Det store togrøveriet» i 1967. Det samme året var hun å se i Stompa-filmen «Himmel og Hav».

Bildespesial:Julie Eges liv i bilder

Hun opptrådte i en rekke filmer på 1970-tallet, de fleste av dem britiske produksjoner.

Mest kjent er hun som Bond-pike i «James Bond i hemmelig tjeneste» med George Lazenby i hovedrollen. I 1976 tok hun seg en lang pause fra bransjen før hun gjorde comeback i den norske filmen «Fengslende dager for Christina Berg» i 1988.

Midt på 80-tallet fikk Ege brystkreft, og opererte bort sitt ene bryst, noe hun alltid snakket åpent om. For seks år siden ble hun igjen syk, også den gangen var det kreft.

- En god skuespiller

PÅ INNSPILLING: Her er Julie Ege på Gran Canaria 21. april 1973 i forbindelse med innspillingen av Pål Bang-Hansen sin film «Kanarifuglen». Foto: Scanpix

Pål Bang-Hansen regisserte Julie Ege i filmen «Bortreist på ubestemt tid» i 1974 og «Kanarifuglen» i 1973.

- Det var veldig leit å høre at hun var blitt syk igjen, jeg har jo fulgt med på sykdomsbildet og traff henne ofte i selskaper, og på Frogner, sier Bang-Hansen til VG Nett.

- Hvordan vil du beskrive Julie Ege?

- Hun var ei flott, skvær og ujålete jente i motsetning til hva man kanskje skulle tro. Og så var hun en god skuespiller, mye bedre enn sitt rykte, sier den norske filmlegenden.

- Hun hadde en divarolle i den første filmen jeg gjorde med henne, så jeg var jo litt redd i utgangspunktet, men det ble fort satt til side. Hun var ei skikkelig jente fra Sandnes, fortsetter han.

Miss Universe

I 1962 kom Julie Ege på andreplass i Frøken Norge og ble dermed Norges representant i Miss Universe-kåringen i Miami. I mai 1967 prydet hun som 23-åring også forsiden av Penthouse Magazine under tittelen: «The nudest Miss Norway».

Send inn din hilsen i VG Netts kondolanseprotokoll

Da VG møtte Julie Ege på premieren på «Die Another Day» i 2003 fortalte hun at hun slett ikke hadde noe imot å være Bond-dame i Oslo.

PÅ BOND-PREMIERE: Julie Ege på premieren av «Die Another Day» i 2003. Foto: Rolf Øhman/Aftenposten

- Bond-filmen har betydd veldig mye for meg. Den var begynnelsen på min karriere som skuespiller. Det er morsomt å mimre, sa hun.

- Hun var en mentor

Missegeneral Geir Hamnes hadde et nært vennskap med Julie Ege.

- Jeg trodde ikke det var sant da jeg hørte det, sier Hamnes til VG Nett.

- Ikke bare var vi venner, Men Julie satt i juryen for Frøken Norge flere ganger og fungerte som en slags mentor, fortsetter han.

Egil Kolstø regisserte Eges siste spillefilm, «Fengslende dager for Christina Berg» i 1988. Han tar Eges bortgang svært tungt.

- Julie Ege var veldig sympatisk, liketil og alminnelig. Det er trist å høre at hun har gått bort, sier Kolstø til VG Nett.

Se hele Julie Eges filmografi på IMDB(VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne sider)

Da Kolstø regisserte henne i 1988 hadde den tidligere Bond-damen vært borte fra filmbransjen helt siden midten av 70-tallet. Det skulle man ikke tro når man så henne på filmsettet, mener Kolstø.

- Overhodet ikke. Det virket som at hun ikke hadde gjort annet. Hun var helt strålende å jobbe med. Jeg ble nesten overrasket over hvordan hun leverte. Hun gjorde en liten karakter utav en bitteliten rolle, og det var ikke mye jeg måtte si til henne, sier han.

Julie Ege etterlater seg døtrene Joanna og Ella, barnebarnet Victor og samboeren Hellik Teigen, skriver Aftenbladet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder