Tillater alle forbudte kinofilmer

(VG Nett) Statens filmtilsyn tillater alle filmer som tidligere er blitt sensurert for norske kinoer.

  • Robin Stenersen

Artikkelen er over 16 år gammel

Onsdag har Statens filmtilsyn eksistert i 90 år, og det er i den sammenhengen at det gis grønt lys til alle forbudte kinofilmer.

Nærmere 14.000 spillefilmer er blitt vurdert i henhold til den norske loven om film- og videogram siden 1955. 300 av disse filmene er fortsatt forbudt, men det blir det nå en endring på:

- Mange av disse filmene ble forbudt i en tid med andre rådende samfunnsnormer. Slike forbud kan vi ikke la ligge ut fra dagens rådende rettssyn, sa direktør i Statens filmtilsyn, Tom Løland, på en pressekonferanse tirsdag.

Som Monty Python´s "Life of Brian" fra 1979 som først ble forbudt i Norge, og senere godkjent med 18-årsgrense og med forplakat som slo fast at filmen ikke hadde noe å gjøre med en viss Jesus å gjøre.

- I dag virker dette som en nærmest komisk sensur, der en la seg på ryggen for protester fra religiøse grupperinger, sier Løland.

Tillates på kino

'Men nå er det altså fritt fram for at de hittil forbudte filmene kan vises på lerretet, men i utgangspunktet med 18-års aldersgrense.

Blant filmene som nå kan bli vist på kino er "På farlig grunn" av Steven Seagal fra 1994. Denne filmen er den hittil siste som er blitt forbudt i Norge på grunn av brutale voldsscener.

En annen film som nå kan bli satt opp på norske kinoer er "Kald Måne" av Patrick Bouchitey, som ble forbudt i 1992 på grunn av nekrofile skildringer.

Naturlig arkivrydding

Løland synes det er naturlig å rydde i arkivene og "gjøre opp boet" nå, siden Statens filmtilsyn blir en del av det nye Medietilsynet 1.januar 2005.

- Frislippet av de forbudte filmene innebærer imidlertid ikke at forbud ikke lenger er aktuelt i framtiden. Filmloven inneholder for eksempel klare regler som sier at hardpornografi ikke er tillatt, understreker han.

Løland mener også at det er på tide at filmlovgivningen tilpasses en mediehverdag hvor film i økende grad når sine seere gjennom flere kanaler. Rent konkret innebærer det at Filmtilsynet går inn for at aldersgrensene på kino blir gjort veiledende.

-Det vil kommunisere bedre med de unge, mener Tom Løland.

Skapte furore

Historien er full av filmer som har skapt furore her i landet, som har ført til at de er blitt sensurert (klippet) eller forbudt. Her er noen av dem.

"Jag är nyfiken" fra 1967. Vilgot Sjømans skildring av kjærlighetsforholdet mellom Lena og Børje skapte stor ståhei som førte til at den ble forbudt. Det gikk busslaster med nordmenn til Sverige som ville se den. Ble senere vist i klippet versjon.

"Bonnie and Clyde" fra 1967. Sluttscenen der de to kriminelle turtelduene blir gjennomhullet av skudd i sluttscnen, ble for sterk for den norske filmsensuren.

"Tystnaden" fra 1963. Ingmar Bergmans film om søstrene Anna og Ester som er på reise hjemover til Sverige. En voldtektscene ble klippet vekk og filmen ble vist med 18 årsgrense. Senere vist uklippet.

"Et anstendig liv" fra 1979. Svenske Steffan Jarl nektet norsk klipping av filmen som blant annet inneholder scener fra sprøytenarkomanes miljø. Er senere vist for skoleklasser.

" Confessions of a Nazi Spy" fra 1939. Amerikanske Anatole Litvaks film ble forbudt av den politiske sensuren i krigstiden.

Flere artikler

  1. Crowe sparte seg til bryllupsnatten

  2. Forelsket Nicole

  3. Henki hedret med egen film

  4. Liv Ullmann blir president

  5. Salma med ny kjæreste

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder