Carlsen-film tatt ut til De Niro-festival

Filmen om det norske sjakkikonet har kommet gjennom et trangt nåløye og er klar for TriBeCa-festivalen i New York.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Filmen, som har VGTV som en av produsentene, følger Magnus Carlsen frem til han ble kåret til verdensmester i Chennai i India i 2013. Den byr på enestående opptak av Magnus som liten gutt, og viser hvordan sjakktalentet ble oppdaget og foredlet.

«Magnus» får nå premiere på den prestisjetunge festivalen TriBeCa i New York. Det er en festival som ble startet i 2002 av blant andre Robert De Niro, som et svar på terrorangrepene 11. september. Filmen blir den første norske kinodokumentaren som får verdenspremiere på denne festivalen.

Mer enn 6000 bidrag er sendt inn, og den norske dokumentaren nådde gjennom nåløyet som en av 101 filmer til sammen. Benjamin Ree langfilmdebuterer med «Magnus».

Sett denne? Magnus spilte mot 70 personer samtidig

Den største utfordringen var å få tilgang god nok forklarer regissøren. Tilgang i avgjørende situasjoner i Magnus' liv.

– For å få en film som dette til å fungere på kino må publikum bli godt kjent med mennesket Magnus Carlsen, ikke bare sjakkspilleren. Det var en stor fordel at jeg jobbet alene med kameraet, for da tok jeg ikke så mye plass, og det var lettere for Magnus å la meg være med ham i personlige settinger, sier Ree som mener dokumentaren vil gi seerne et innblikk i hvem sjakkgeniet egentlig er.

HANG MED SJAKKHELTEN: Dokumentarskaper Benjamin Ree (t.v) fikk unik tilgang til Magnus Carlsen under arbeidet med «Magnus». Foto: Privat ,

Filmen kulminerer med Magnus Carlsens triumf under Sjakk-VM i Chennai i India i 2013, en hendelse som utløste sjakk-feber i hele landet. Men filmen går altså langt tilbake, og regissør Ree har fått tak i opptak fra Magnus fra han var fire år gammel.
Over 100 timer med opptak fra Magnus var fire til 13 år.

– Opptakene av Magnus som fire til seksåring fant jeg hos tanten til Magnus som hadde 11 Video8-kassetter av Magnus som også var utrolig godt filmet. I tillegg har vi familiens egne videoer, og opptak som ble gjort av Øyvind Asbjørnsen i 2004 som aldri er vist før.

UNGKARSHYBEL: Slik så det ut inne på hybelen til Magnus Carlsen i Oslo i dokumentarfilmen om ham. Foto: Privat ,

Filmen er også en annen debut. Med «Magnus» har VGTV produsert film for første gang i mediehusets 61-årige historie. VGTV er co-produsent, mens Moskus film er hovedprodusent.

Ideen til en dokumentar kom i forbindelse med VGs kraftige satsing på sjakk-VM i 2013, programsjef Martin Jøndahl foreslo å lage en dokumentar om Magnus, forteller VGTV-sjef Helje Solberg.

– Som en test lagde vi en kortdokumentar. Denne fikk svært god respons og ble sett av rundt 800.000. Nå kommer hele historien som kinofilm. Benjamin har gjort en enestående jobb, og vi er mektig stolt av dokumentaren vi nå kan tilby.

Det foreligger ingen umiddelbare planer om flere filmer, men Solberg utelukker ikke at det kan skje igjen.

SKAPTE HISTORIE: Magnus Carlsen etter den fantastiske triumfen i Chennai i India i 2013. Foto: Manjunath Kiran , Afp

– Vi satser tungt på dokumentar, og vi er i gang med å lage en rekke gode kort-dokumentarer. Vårt mål er å ta en nummer én posisjon når det gjelder dokumentarer i Norge. Vi har over 200 kvalitets-dokumentarer, mange av dem prisbelønte, tilgjengelig gratis digitalt. Samtidig tilbyr vi opptil åtte dokumentarer daglig på VGTVs lineær-kanal.

– Har dette vært dyrt for VGTV, og er det ventet at VG kan tjene penger på «Magnus»?

– Interessen har vært så overveldende at vi allerede nå kan si at vi går i pluss. Hvor vellykket filmen blir økonomisk sett, avhenger av responsen i Norge og internasjonalt. Vi gikk ikke inn i dette for å tjene penger, men fordi vi ønsket å formidle denne helt spesielle historien om Magnus Carlsen, tilrettelagt for et bredt publikum, sier Solberg og avslutter:

– Benjamin har jobbet mer eller mindre heltid med dette i to år. I tillegg er det brukt ressurser på ekstern bistand. At dokumentaren nå er tatt ut til Tribeca, sammen med det ypperste innen film, er en stor anerkjennelse.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder