Unike opptak - unik tilgang

FULGTE SJAKKHELTEN: Benjamin Ree (t.h) sammen med Magnus Carlsen før de gjør de aller siste intervjuene til filmen «Magnus» Foto: ,Moskus Film

Magnus Carlsens liv blir kinofilm

500 timer med intervjuer og unike opptak fra sjakkmesterens oppvekst har blitt til dokumentaren «Magnus». Med et potensielt publikum på 600 millioner.

  • Øystein David Johansen

Artikkelen er over fem år gammel

Filmen ble til nærmest ved en tilfeldighet. Regissør Benjamin Ree skulle lage en fem minutters reportasje for VGTV i forbindelse med VM i 2013, men så ballet det på seg. Magnus Carlsen er nemlig ikke kjent for å være den mest tilgjengelige sportshelten her til lands.

– Av en eller annen grunn fikk jeg mer tilgang. Jeg vet ikke hva det skyldes, men det kan ha å gjøre med at i motsetning til andre produksjoner han har vært med på, med lydmenn og lys, så er jeg kun meg selv. Jeg filmer og jeg stiller spørsmål. Og så tror jeg kanskje jeg fikk det fordi jeg ikke prater så mye unødig selv, sier Ree.

FAMILIEN CARLSEN: Magnus som tiåring i 2001 sammen med moren Sigrun og søstrene Ingrid og Signe Foto:Janne Møller-Hansen,

Alle vet hvordan historien om sjakktalentet ender – han blir verdensmester i en sport som utøves av 600 millioner mennesker. Filmen forsøker å fortelle hvordan det kunne skje.

– Vi er med bak kulissene, når blitzlampene er slått av. Det jeg mener er unikt med vår film er at den forteller historien i de avgjørende øyeblikkene, mens dramaet pågår.

Hovedpersonen selv har ifølge manager Espen Agdestein pressefri for tiden – så han svarer på spørsmål om filmen på vegne av Carlsen.

– Det er vanskelig å si så mye om den ennå, siden den ikke er ferdig. Men det har gått greit i prosessen, det er har ikke vært veldig stor belastning for Magnus. Benjamin har fulgt han lenge, men han er flink til å være diskret så vi har ikke merket mye til det, sier Agdestein.

– Får vi svar på private spørsmål også?

– Magnus har satt av tid til å svare og la seg intervjue, og det har gått greit det. Det dreier seg om tillit i et slikt arbeid.

Regissør Benjamin Ree fikk oppleve flere sider av Magnus Carlsen – på tomannshånd.

HELE LIVET PÅ FILM: I «Magnus» får publikum stifte bekjentskap med sjakkhelten allerede som fireåring. På bildet spiller han sjakk med søsteren Ingrid i bakgrunnen. Foto:Janne Møller-Hansen,VG

– Hjemme er han veldig imøtekommende, inkluderende og han viser omtanke. Han spør meg om jeg vil ha mat – og han slapper ordentlig av. Men når han spiller sjakk er han i «sonen», og man kan ikke snakke med ham så mye. Da har han fokus på én eneste ting, og det er å vinne kampen. Da respekterer jeg at han trenger alenetid, forteller Ree som er overbevist om at Magnus ikke ville vært så god dersom han ikke hadde hatt evne til å koble helt av.

– Vi vet jo det gikk bra, blir det en feelgood-film?

– Jo, det er en feelgood-film. Men slike filmer inneholder både opp og nedturer.

Med en verdensstjerne som Magnus Carlsen som tema for filmen er produsent Sigurd Mikal Karoliussen selvsagt klar over filmens potensiale:

– Det er over 600 millioner som spiller sjakk i verden, så filmen kan nå både mange mennesker og områder av verden norsk film ikke har besøkt før, Historien handler om mennesket Magnus Carlsen, og reisen han har hatt frem til der han er i dag, sier Karoliussen som allerede har fått

Filmen har planlagt premiere like før sjakk-VM i USA i november 2016.

PS: VG er med som produsent for filmen og den skal vises på VGTV.

Les også

Mer om

  1. Sjakk
  2. Film

Flere artikler

  1. Carlsen-film tatt ut til De Niro-festival

  2. Pluss content

    Åpenhjertig Carlsen i ny film: Forteller om egne demoner

  3. Her er traileren til «Magnus»-filmen

  4. Verdenspremiere på kinodokumentaren om Magnus Carlsen i New York i natt: Magnus Carlsen forteller om egne «demoner» i ny film

  5. Kritikerjubel for «Magnus»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder