IKKE LOV: Å gå med masker, som disse spanske soldatene som har kledd seg ut som stormtroopers og Darth Vader i anledning en solidaritetsparade for beinmargdonasjon, vil ikke være tillatt i de fleste kinosaler i USA. Foto: Jon Nazca , Reuters

Forbyr masker på «Star Wars»-visninger

Flere store kinokjeder i USA forbyr nå masker, ansiktssminke
og våpen-replikaer på «Star Wars»-forestillingene.

 • Ingvill Dybfest Dahl

Artikkelen er over fire år gammel

Etter flere voldelige episoder på kinoer i USA, som da 12 ble drept og 70 skadet under en visning av «The Dark Knight Rises» i Colorado i 2012, og da to ble drept under en «Trainwreck»-forestilling i Louisianna tidligere i år, tar de store kinokjedene nå forholdsregler, melder The Wrap.

KOMMER: Filmplakaten til det nyeste «Star Wars»-bidraget, som kommer i desember. Foto: , The Walt Disney Company

Desember er den etterlengtede premieren på den nyeste installasjonen i «Star Wars»-sagaen, «Episode VII - The Force Awakens», regissert av J. J. Abrams.

Les mer: Harrison Ford skadet på «Star Wars»-settet.

For en stor del av «Star Wars»-fansen er det tradisjon å ikle seg kostymer fra filmen, og ikke minst ha med lyssabler og andre våpenkopier fra filmen som tilbehør. Men det må bli en modifisert variant denne gangen.

Heller ikke lyssabler

Kinokjeden AMC, som er den nest største i Nord-Amerika, varsler mandag på hjemmesiden sin at de ikke vil tillate «våpen eller gjenstander som kan få andre gjester til å føle seg ukomfortable, eller som distraherer fra filmopplevelsen. Besøkende er velkomne til å kle seg ut i kostymer, men vi tillater ikke masker».

Bakgrunn: Se hvem som spiller C-3PO.

– Kort oppsummert: ta med lyssabelen, slå den av under filmen og la blasteren og Darth Vader-masken ligge hjemme, skriver AMC.

Men Cinemark, som er den tredje største kinokjeden i USA ifølge The Wrap, tillater heller ikke lyssabler:

– Kostymer er velkomne, men vi tillater ikke noen form for tildekking av ansiktet, ansiktsmaling eller liksom-våpen (inkludert lyssabler og blaster-skytevåpen) i bygningen, står det på plakatene for «The Force Awakens» hos Cinemark.

LYSSABEL: Et lyssverd i aksjon i «Star Wars: The Force Awakens». Foto: Film Frame, Lucasfilm , The Walt Disney Company

Har du lest: Disney bygger «Star Wars»-land.

Den aller største kjeden i Nord-Amerika heter Regal, men de har så langt ikke publisert noen spesielle retningslinjer for filmen. Etter skyteepisoden i 2012, fortalte en representant for kjeden Los Angeles Times at de ville innføre strengere kontroll over kostymer og tilbehør, ifølge TechInsider.

En representant for AMC opplyser Entertainment Weekly om at retningslinjene for «The Force Awakens» er i overensstemmelse med de generelle retningslinjene for kinokjeden, som de hevder å ha hatt i flere år uten å få negative tilbakemeldinger fra publikum.

I Norge er det foreløpig ikke snakk om noe lignende forbud.

– Vi er godt vant til premierer hvor publikum kommer utkledd og har med lekevåpen, for eksempel Ringenes Herre og Hobbiten. Her går vi ikke ut med spesielle forbud, men vil be folk med masker om å ta de av seg ved innslipp for å kunne sjekke aldersgrenser. I salen er masker tillatt, sier Erlend Bøksle i Nordisk film.

– Når det gjelder filmvåpen vil vi tillate åpenbare leker i salen. Ved tvilstilfeller og med rekvisitter som kan påføre skade/støy vil vi oppbevare disse utenfor salen, sier han.

Les også

 1. 200 campet for å være først med-billetter «Star Wars»

  Hele 200 mennesker trosset kuldegradene og sov utenfor Colosseum Kino i Oslo for å være de første som sikret seg billett…
 2. Mads Mikkelsen klar for «Star Wars»-spinoff

  Den danske skuespilleren (49) har kapret en av rollene i «Rogue One».
 3. Harrison Ford skadet i flykrasj

  Filmstjernen Harrison Ford er innlagt på sykehus etter en dramatisk flystyrt i California.
 4. «Chewbacca» innlagt på sykehus

  Peter Mayhew (70), som spilte Chewbacca i «Star Wars»-filmene er innlagt på sykehus med lungebetennelse.
 5. Klar for C-3PO enda en gang – og lei hemmelighetskremmeriet

  Anthony Daniels har spilt bekymrede C-3PO i seks «Star Wars»-filmer, er klar for premiere på den syvende før jul, og vil…

Mer om

 1. Star Wars
 2. Hollywood

Flere artikler

 1. Snart er nye «Star Wars» tidenes kassasuksess

 2. De nye «Star Wars»-fjesene: Innspillingen er i gang

 3. Pluss content

  VG møtte Star Wars-gjengen: Har de fortsatt kraften?

 4. Tarantino beskylder Disney for utpressing

 5. Carrie Fisher med i kommende «Star Wars»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder