MÅ BETALE SELV:  Jan Vardøen utenfor filmverkstedet sitt i gamle Stenersensmuseet i Vika i Oslo.
MÅ BETALE SELV: Jan Vardøen utenfor filmverkstedet sitt i gamle Stenersensmuseet i Vika i Oslo. Foto: Frode Hansen VG

Restaurantkongen vil bli filmkonge

– Til sist skal det bli en Oscar, lover Jan Vardøen

FILM

Restauranter, barer, bøker, filmer, plater og integrering. Jan Vardøen (53) har fortsatt appetitt på mer, og tar gjerne regningen selv.

  • Jon Selås
Publisert:

Det er for så vidt relativt uvanlig at det ikke er en ny restaurant på gang, også. Vardøen har fem av dem. Samt to barer. Hovedsakelig på Grünerløkka. Det kan likevel bli noe restaurant-greier litt frem i tid. Kombinert med asylantintegrering. Mer om det senere.

– For det skal gå mest i film fremover nå; der er hjertet mitt, sier Vardøen.

Der Vardøens hjerte er, der skjer det noe. Hans arbeidskapasitet og gjennomføringsevne imponerer mange. Og skremmer ikke så få. Vardøen er en mann som møtes med skepsis. Andre elsker og beundrer ham.

Fikk du med deg denne? Kjendiskokk har startet flyktningdugnad

Tjener penger – bruker penger

– Du mistenkes for å være grunnrik?

– Ha ha; det er ikke sant! Ja, jeg har tjent penger og jeg har brukt penger. Går det rundt, er det greit. Men jeg jobber mye, jeg har mange og gode medarbeidere, de som jobber for meg får betalt det de skal – eller noe mer. Det er ingen hemmelighet her – bortsett fra, kanskje, at når man jobber sammen, når mål sammen og har det skikkelig moro og kjempefint sammen, da vil gjerne folk komme tilbake. Jobber man med flinke folk, skal de sannelig også få lov, tid og rom til å være flinke!

– Du er ganske unorsk?

– Ja. Fordi jeg ikke er så redd. Og fordi jeg gjør ting enkelt, sier Jan Vardøen.

Les også: Restaurantkonge raser mot Kagge forlag

Asylkomedie

Den nye filmen heter «Det Norske Hus» og ligger for tiden på klippebordet til dansken Anders Refn («Antichrist», «Max Manus», «Breaking The Waves»); Vardøen vil gjerne ha den/de beste).

Vi snakker asylkomedie, med folk som Ali Djabbari, Gard Eidsvold, Sharukh Kavousi, Hege Schøyen, Helene Vikstvedt, Knut Nærum og noen til på rollelisten. Det er «politisk satire med alvorlige undertoner» spilt inn på to uker på Hotel Union Øye i vår. Manus og regi: Jan Vardøen. Enkel produksjon, to kameraer.

Dette mente VGs anmelder om Jan Vardøens film «Høst»

Det er Vardøens tredje spillefilm. «Heart of Lightness» (2014) var nokså ubehjelpelig, ifølge VGs anmelder. Men «Høst» (2015) hadde en ganske annerledes nerve og kvalitet, ifølge samme anmelder.

– Til sist skal det bli en Oscar, lover Vardøen – med sitt litt særegne ordvalg og sin karakteristiske aksent: Når du kommer til Norge fra et utvalg engelsktalende land som 26-åring, er det uunngåelig.

Lover å lage en film i året

– Og dessuten kan jeg nå love at jeg heretter skal lage en film i året.

– Finansiert av deg selv?

– Det må jeg. Jeg får blankt nei på alle søknader om støtte. Fordi jeg aldri har spurt om lov til å lage film, fordi jeg aldri gjør det etter boken og fordi jeg ikke har tid til å vente på avgjørelsene. Men film må jeg lage; det er jo så morsomt, så altoppslukende og så nødvendig!

Les også: Slik lager Vardøen pizza i sin egen hage

Plate blir det også, av musikeraliaset hans, «Ian Senior».

– Den kommer i sommer. «Desirelines» blir tittelen. Sanger av meg, med meg. Jeg vil jo gjerne også være en singer/songwriter, kan du skjønne!

Stenersen-museet blir filmsenter

Filmsenteret kommer i det nå fraflyttede Stenersen-museet i et 4000 m² stort bygningskompleks tilknyttet Konserthuset, i sin tid også åsted for legendariske Club 7. «Oslo 16» har Vardøen kalt sin del, et komplett filmutviklingssted med tekniske fasiliteter slik at unge, blakke og fortellerkåte filmfolk kan lage sine filmer. Under veiledning, riktignok.

– Det blir lavterskel, lavbudsjett og dårlig tid. Kanskje 12 filmer i året. Folk bør jo få laget filmer, ikke sant? Og skal folk bli gode og skal det skje utvikling, bør det lages mange filmer. Det ble, for eksempel, laget kanskje 200 filmer under «Den franske bølgen». Men hvor mange husker vi; hvor mange er umistelige? Kanskje fem! sier Vardøen.

Ut i Europa i sommer? Her er Jan Vardøens beste bartips

Filmsenteret vil for øvrig ikke ta opp mer enn noen få hundre kvadratmeter i den store sammenhengen, som ellers omfatter diverse ulike elementer – ikke alt med Vardøen inne i bildet.

Likevel vil han nok bidra, blant annet med ideer rundt et restaurantkjøkken beregnet på opplæring og integrering av asylsøkere.

– Asylsøkere trenger jobber, folk trenger mat. Mat er et område der folk flest – også nordmenn – er totalt fordomsfrie. Så dette er en vinn/vinn-modell! Dessuten jobber for kvinner; det blir enten 50/50 mellom menn og kvinner, eller bare for kvinner. Kvinnearbeidsplasser trengs! sier Vardøen, som sist høst også ble kjent som brødskivepåsmører på Tøyen for sultne asylsøkere.

Det gjorde Carl I. Hagen rasende og Vardøen glad:

– Av og til skal man jo bare gjøre det opplagte, ikke sant?