Polsk domstol vil utlevere regissøren

TILBAKE I RETTEN: Regissør Roman Polanski ble avhørt i Polen i oktober, og nå skal de vurdere om 81-åringen skal utleveres til USA etter en 33 år gammel overgrepssak. Foto:Christian Hartmann,Reuters

Polanski møtte i retten i Krakow

Filmregissøren Roman Polanski (81) er selv til stede i retten i Krakow, der det blir avgjort om han skal utleveres til USA som følge av en 37 år gammel overgrepssak.

  • Felicia Alvsing

Artikkelen er over fem år gammel

Polanski ankom i dress og slips, men ga ingen kommentar til pressen. Rettsmøtet i Krakow går for lukkede dører, og dommeren Dariusz Mazur har uttalt at det neppe vil komme noen avgjørelse i løpet av dagen.

Hvis domstolen i Krakow avviser den amerikanske utleveringsbegjæringen under onsdagens rettsmøte, er avgjørelsen endelig. Hvis den åpner for at saken sendes videre til en ny behandling, vil den bli avgjort av det polske justisdepartementet.

Tidligere i år snakket fortalte 81-åringen at han følte seg trygg på at han ikke Polen ikke ville utlevere ham - etter et avhør i oktober i fjor.

Saken har forfulgt den polsk-amerikanske regissøren siden 1977. Da hadde han sex med den da 13 år gamle jenta Samantha Geimer under et besøk hjemme hos skuespilleren Jack Nicholson i Los Angeles.

Ifølge anklagene skulle Polanski fotografere jenta, men det skal han endt med at han voldtok henne.

Polanski avviste voldtektsanklagene, men erkjente mens han satt fengslet å ha hatt sex med en mindreårig. Han ble løslatt, og før dommen falt, var han ute av USA.

Der har han ikke vært siden, heller ikke for å ta imot en Oscar for filmen «The Pianist» i 2002.

I 2009 ble Polanski pågrepet i Sveits, og planlagt utlevert til USA som følge av samme overgrepsanklage han nå skal møte i polsk rett for.

Polanski bor i Frankrike, men har også en leilighet i Krakow, der han bodde som barn i 1930-årene.

Overgrepsofferet Samantha Geimer, som i dag er en 51 år gammel trebarnsmor, har tidligere snakket om hendelsen, og uttalte i 2008 at hun ikke mente at Polanski burde få en fengselsdom.

NTB/VG

Les også

Mer om

  1. Hollywood

Flere artikler

  1. Overgrepsdømte Polanski stoler på Polen

  2. Roman Polanskis overgrepsoffer vil støtte ham i retten

  3. Dropper president etter Polanski-kontrovers

  4. Roman Polanski søker seg til USA 40 år etter voldtektssak

  5. Polanski (84) protesterer mot utkastelse fra Oscar-Akademiet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder